bird
maandag 03 oktober | 13.17 uur

Trainers vonden Kevin Vermeulen 'te lief' voor betaald voetbal

10-08-2022 08:00
uur
Door: Martin van Hemert
kevinvermeulen
Vermeulen scoorde in 2018 nog in een oefenwedstrijd tégen Kozakken Boys, dit seizoen speelt hij er zelf. (archieffoto: Gerald van Zanten)

ZALTBOMMEL - Voor Kevin Vermeulen was de koek na negen jaar in het betaald voetbal helemaal op. De in Zaltbommel woonachtige Vermeulen koos daarom deze zomer voor een overstap naar Kozakken Boys in Werkendam, dat uitkomt in de hoogste amateurcompetitie van Nederland.

'Het is bij Kozakken Boys beter geregeld dan bij de meeste clubs in de Keuken Kampioen Divisie.'

FC Dordrecht
Zo'n acht jaar woont Kevin Vermeulen inmiddels in Zaltbommel, samen met zijn vriendin uit Aalst. Het bevalt Vermeulen - die oorspronkelijk uit Zwijndrecht komt - prima, al was hij tot voor kort voornamelijk in Dordrecht en omgeving te vinden. De 31-jarige Vermeulen speelde afgelopen seizoen namelijk nog bij FC Dordrecht. 'Speelde' is overigens wellicht niet het goede woord, want hij kwam bij de Schapenkoppen al snel op het tweede plan terecht en moest het merendeel van de wedstrijden vanaf de reservebank toekijken.

Motivatie
Daardoor ebde de motivatie om in het profvoetbal te blijven bij hem weg: "Als je als voetballer van je hobby je werk kan maken, is dat het mooiste wat er is, maar de laatste jaren voelde het echt als werk, een verplichting. Dan denk je op een gegeven moment; 'wil ik dit nog wel?'" Het antwoord daarop luidde 'nee' en dus besloot Vermeulen om een stapje terug te doen en na negen jaar afscheid te nemen van het betaald voetbal. "Natuurlijk is het wel jammer, want tien jaar in het betaald voetbal was mooier geweest, maar het is niet anders." Dat zijn tijd in het profvoetbal erop zit, werd Vermeulen het afgelopen seizoen op een pijnlijke manier duidelijk: "Er werd gezegd dat ik komend jaar waarschijnlijk heel weinig zou gaan spelen. Dat moest ik trouwens in de krant lezen. Best wel apart", vertelt Vermeulen met gevoel voor understatement.

Excelsior
Die mededeling luidt voor hem het einde van zijn profcarrière in. Een loopbaan die begint in de zomer van 2013, wanneer hij van de amateurs van Xerxes DZB overstapt naar Excelsior en zo pas op 21-jarige leeftijd zijn entree maakt in het betaald voetbal. Bij de Rotterdammers maakt Vermeulen de promotie naar de Eredivisie mee, één van de hoogtepunten uit zijn carrière.

RKC Waalwijk
Na vijf seizoenen Excelsior vertrekt hij naar RKC Waalwijk, waarmee hij eveneens naar het hoogste niveau promoveert. Vermeulen speelt in totaal ruim honderd Eredivisiewedstrijden, al moet hij zich mede vanwege een aantal 'gekke' blessures voornamelijk tevreden stellen met invalbeurten. Daar maakt hij - in tegenstelling tot andere spelers - geen probleem van: "Er werd altijd gezegd dat ik de ideale twaalfde man was, omdat ik nooit bij een trainer aanklopte wanneer ik er niet in stond. Sommigen zijn brutaler en eisen dat ze een hele wedstrijd willen spelen, dat maakte mij een makkelijk 'slachtoffer'. Al mijn trainers zeiden daarom ook dat ik te lief voor het betaald voetbal ben."

Nieuwe trainer
Kort voor het uitbreken van de coronacrisis tekent Vermeulen bij FC Dordrecht, dat in de Keuken Kampioen Divisie uitkomt, de één na hoogste competitie van Nederland. De eerste voortekenen zijn daar veelbelovend: "Het eerste half jaar heb ik bijna alles gespeeld, maar toen er een nieuwe trainer kwam, liep het mis. Hij koos altijd voor de spelers die hij van buitenaf had gehaald en ik kreeg nooit uitleg waarom ik eruit moest. Ik ben voetballer geworden omdat ik het leuk vond, maar op een gegeven moment dacht ik; ‘wat zit ik hier te doen?' Ik was klaar met het betaald voetbal."

Kozakken Boys
Het drijft Vermeulen ertoe om rond te kijken in het amateurvoetbal. Diverse clubs weten hem te vinden, zelfs in de Bommelerwaard: "Nivo Sparta en Roda Boys hebben bij me geïnformeerd, maar dat zou wel gelijk een hele grote stap terug zijn geweest; eerste en tweede klasse." Ook oude bekende Johan van der Werff neemt contact op met Vermeulen. Als kersverse technisch directeur bij Kozakken Boys steekt hij zijn interesse niet onder stoelen of banken: "Hij wilde me er graag bij hebben en ik wilde ook. Het is bij Kozakken Boys beter geregeld dan bij de meeste clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Wanneer je bij 'Dordt' binnenkomt of bij Kozakken Boys, weet je niet welke van de twee de profclub is. Kozakken Boys is altijd de amateurtop van Nederland geweest, al was het afgelopen jaar wel even anders. Ik dacht 'zul je net zien dat ze degraderen op het moment dat ik ernaartoe ga'." Daarmee verwijst hij naar het uitzonderlijk teleurstellend verlopen afgelopen seizoen.

Fit blijven
Ternauwernood wisten de Werkendammers degradatie af te wenden en zo het vege lijf te redden. Zodoende kan Vermeulen komend seizoen zijn waarde bewijzen in de Tweede Divisie; het niveau onder de Keuken Kampioen Divisie. Zijn belangrijkste doelstelling in Werkendam? "Fit blijven. De laatste drie, vier jaar heb ik een paar slepende blessures gehad, waardoor ik er een tijdje uit heb gelegen. Als ik nu fit blijf, wil ik nog wel een paar jaar door blijven gaan. En ik wil het met Kozakken Boys beter doen dan ze het afgelopen jaar hebben gepresteerd. Ik wil in ieder geval belangrijk zijn, zorgen dat ik elke wedstrijd op het veld sta en dat we minimaal in het linkerrijtje eindigen, al zou kampioen worden ook wel leuk zijn. De laatste keer dat ik kampioen werd, was in de D'jtes, dus dat wordt wel weer een keer tijd", besluit Vermeulen lachend.

Martin van Hemert

 

Vermeulen scoorde in 2018 nog in een oefenwedstrijd tégen Kozakken Boys, dit seizoen speelt hij er zelf. (archieffoto: Gerald van Zanten)

 

 

Tags

kevin vermeulen,kozakken boys