bird
zondag 26 mei | 03.52 uur

Thijn (19) uit Zaltbommel wil topscheidsrechter worden: 'Stapje voor stapje hogerop komen'

02-08-2023 11:56
uur
Door: Marry Bouman
310723_ThijnSchouten-LR
Thijn Schouten (midden) voorafgaand aan een wedstrijd op sportpark De Watertoren. Foto: Marco Oomen

ZALTBOMMEL - Ooit droomde Thijn Schouten (19) van een leuke voetbalcarrière, maar op zijn veertiende zette een afgescheurde kruisband daar een kruis door. Hij probeerde na een revalidatie nog wel terug te komen maar artsen adviseerden hem met voetbal te stoppen. Nu hoopt hij op een mooie carrière als voetbalscheidsrechter.

Thijn Schouten is al een aantal jaren arbiter van dienst. Ooit begon hij met het leiden van jeugdwedstrijden bij zijn club Nivo Sparta. Dat deed hij al toen hij zelf nog voetbalde. Nu staat hij op zaterdag ook nog dikwijls op de velden van De Watertoren, maar tegenwoordig maakt hij ook deel uit van het echte KNVB-scheidsrechterskorps. “Ik ben begonnen als verenigingsscheidsrechter. Daar destijds ook een cursus voor gevolgd. Omdat voetballen me vanwege die kruisband werd afgeraden, heb ik me helemaal gestort op het scheidsrechtersvak. Blijf ik toch mooi betrokken bij het voetbal, maar dan in een andere rol. Ik vind het leiden van wedstrijden heel leuk.”

Jammer
Tot voor kort leidde hij menig jeugdwedstrijd tussen teams van onder-13 van clubs uit het betaald voetbal. “Daarnaast tot onder-19 in de hoogste jeugdklassen waarin ook gerenommeerde amateurclubs spelen.” FC Den Bosch-Feyenoord is één van de jeuggduels die hij mocht fluiten. “Bij Feyenoord stond de zoon van Dirk Kuyt in het team. Ik heb ook wedstrijden van Helmond Sport en NAC Breda geleid.”

Onlangs moest Thijn een belangrijke knoop doorhakken; doorgaan met het leiden van jeugdwedstrijden of de stap naar de senioren maken? Voor hij zijn beslissing nam, sparde hij onder meer met Nivo-grensrechter Gustavo Enciso-Garcia. De Zaltbommelaar en student aan de universiteit in Utrecht - waar hij de studie Bestuurs- en organisatiewetenschappen volgt - koos uiteindelijk voor de senioren. “Dat is beter voor mijn eigen ontwikkeling. Natuurlijk moet ik dan onderaan beginnen. Dat is best wel jammer, zéker omdat ik de afgelopen jaren al een paar groepen opgeschoven ben. Ik ga nu proberen stapje voor stapje hogerop te komen. Elk jaar kun je een groep opschuiven.”

Excuses
Terug naar het begin, want wie wil er scheidsrechter worden? In de hectische voetbalwereld krijgt de scheidsrechter immers vaak de schuld. Thijn snapt die gedachte, maar vindt ook dat het allemaal wel meevalt. “Je krijgt natuurlijk te maken met spelers die soms hun emotie niet op orde hebben. Maar er volgen ook vele keren excuses.”

Gele en rode kaarten zitten bij Thijn niet losjes in zijn borstzak. “Ik vind dat je in een wedstrijd vanaf het begin moet aangeven wat je manier van fluiten is en dat vasthouden. Ik vind ook dat je goed moet communiceren met de spelers en dat je beslissingen op een rustige wijze uitlegt.”

Voordeel
Thijn gaat proberen zo hoog mogelijk op de scheidsrechterlijke ladder te klimmen. Een echt einddoel heeft hij nog niet voor ogen, maar op den duur heel hoog fluiten heeft natuurlijk wel zijn ambitie. Om zijn doelen te bereiken wordt hij wel begeleid door de KNVB via rapporteurs die een rapport uitbrengen.

Dat gebeurt echter nog niet frequent. "Ik zou het liefst wel wat meer begeleiding willen. Er zijn altijd nuttige opmerkingen waar ik mijn voordeel mee kan doen", aldus Thijn, die een zwak heeft voor de gestopte Björn Kuipers. “Hij heeft bij Nivo een keer een voordracht gedaan. Zijn aanpak stond me wel aan. In het veld vond ik hem ook heel goed, lekker rustig. Maar een echt voorbeeld heb ik niet.”

Tags

Thijn Schouten,scheidsrechter,Nivo Sparta