bird
woensdag 24 april | 17.04 uur

Roel leefde toe naar Paralympics, maar stopt toch met topsport: 'Geen stijgende lijn'

01-12-2021 15:15
uur
Door: Martin van Hemert
011221_Scheij-1
• Roel Scheij (achterop) stopt met zijn topsportloopbaan. Foto: aangeleverd

HEDEL – Roel Scheij uit Hedel heeft een moeilijke beslissing achter de rug. De 23-jarige tandemwielrenner besloot namelijk zijn topsportcarrière te stoppen en zijn ambitie - meedoen aan de Paralympics in 2024 - vaarwel te zeggen.

12 jaar is Roel Scheij pas wanneer hij plots geconfronteerd wordt met een hersentumor. Hij houdt er blijvend oogletsel aan over en ziet met links nog drie procent en met rechts nog slechts één procent. Toch gaat Roel niet bij de pakken neer zitten. Hij leert braille, is sinds een jaar werkzaam bij Chris van Uitert Tweewielers in Kerkdriel en stort zich vol overgave op zijn doelstelling; deelname aan de Paralympische Spelen als tandemwielrenner, een discipline waarbij twee personen op een fiets zitten en de achterste persoon een visuele beperking heeft.

(Tekst loopt door onder de foto's)

 

Lang jaagt Roel zijn ultieme droom na, totdat vlak na een teleurstellend verlopen EK het besef bij hem indaalt. "Ik zat er op dat moment mentaal doorheen. Ik realiseerde me dat ik al twee jaar bleef hangen. Er zat geen stijgende lijn in."

Eerlijk
De KNWU-coach adviseert Roel om aan krachttraining te doen. Toen hij daarna getest werd, bleek dat er geen achteruitgang was, maar ook geen progressie. "Dan komt het moment dat je bij jezelf te rade gaat of je nog wel een kans maakt. Daarvoor moet je minimaal bij de top-3 behoren. Als ik eerlijk tegenover mezelf ben dan moet ik toegeven dat ik daar niet bij zit."

Conclusie
De coach memoreerde dat Roel veel trainde maar dat de resultaten er niet naar waren. 'Je zit aan je top', was zijn conclusie. Na dit gesprek heeft Roel alles nog eens op een rijtje gezet. "Ga ik mezelf voor de gek houden of ga ik een stapje terugdoen en andere doelen stellen?" Roel nam het lastige besluit te stoppen met het fietsen op topniveau. "Ik ben dol op fietsen, maar voorlopig alleen als recreant."

Hartverwarmend
Spijt over de afgelopen jaren heeft hij niet. "Voor nu is het goed zo. Voor de lange termijn heb ik wat lijntjes gezet en zoek een nieuwe uitdaging. Misschien wel paratriatlon.”
Ook wil hij iedereen bedanken die de Stichting Team Roel Scheij een warm hart heeft toegedragen. "Hartverwarmend was voor mij en mijn familie de betrokkenheid van velen. Het was heel bijzonder."

Tags

Roel Scheij,Paralympics,topsport