bird
maandag 04 december | 01.19 uur

Roda Boys-trainer Piet de Kruif: 'Als we verliezen slaap ik slecht'

15-03-2023 10:00
uur
Door: Marry Bouman
140323_PietdeKruif-LR
Piet de Kruif voorafgaand aan het duel met EBOH. Foto: Gerald van Zanten

AALST - Roda Boys en trainer Piet de Kruif blijkt een goed huwelijk. De 53-jarige voetbaltrainer uit Ophemert staat ook volgend seizoen aan het roer in Aalst.

Piet de Kruif maakte in de zomer van 2022 de overstap van GRC 14 naar sportpark De Maaskant. Daar blijkt tijdens het huidige seizoen dat de smalle selectie de tweedeklasser dit jaar nekt. Blessures of schorsingen betekent gelijk dat De Kruif enorm moet puzzelen. “We balen natuurlijk dat er in de voorbereiding spelers afhaakten en niet kwamen. Daar kunnen we met z’n allen niets aan doen. Daardoor ontstond er een kleine groep. Dat is niet fijn en dat merk je ook op de training. Je kunt dan niet veel tactisch doen.”

Wisselvalligheid
Desondanks vergaart Roda Boys - dat vooral klasbak Diego Meerveld dit seizoen vanwege een blessure erg mist - wel puntjes. Helaas gaat het gepaard met wisselvalligheid; de ene week gelijkspelen tegen de nummer laatst en de volgende week winnen van een topper. “We doen het eigenlijk best goed gezien de omstandigheden”, geeft De Kruif een pluim. Roda Boys blijft derhalve azen op een plaatsje in de nacompetitie.
Momenteel staan de Aalstenaren derde in de tweede klasse H. Afgelopen zaterdag boekte het een mooie 0-3 zege op bezoek bij EBOH. Natuurlijk willen ze in Aalst graag hogerop. Of het dit seizoen zal lukken? “We bekijken het van week tot week. Er zitten clubs dicht op elkaar. We proberen het uiteraard wel. Maar dan moet de groep wel compleet blijven”, zegt De Kruif daarover.

De Kruif zit al twintig jaar in het trainersvak. De 53-jarige aarbeienteler uit Ophemert heeft een mooi cv; hij promoveerde zes keer met een club. Het trainen van een voetbalelftal is de enige hobby die De Kruif erop nahoudt. “Ik doe het omdat ik het nog heel leuk vind. Ik vind het ook leuk om met jonge jongens te werken, je blijft er zelf ook jong onder. Ik zeg ook nooit dat het vroeger beter was. Nee: het was vroeger anders. En je moet met de tijd mee. Het houdt je geestelijk ook overeind.”

Vriendschap
Het voetbal dient ook als uitlaatklep. Zijn bedrijfsactiviteiten vragen veel aandacht. “Maar ik heb het goed voor elkaar met mijn bedrijf en dan is het ook leuk om er een mooie hobby naast te hebben. En geld vind ik niet zo belangrijk.” Wedstrijden winnen heeft daarentegen wel een hoge prioriteit: "Als we verliezen ben ik er echt doodziek van. Dan slaap ik van zaterdag op zondag slecht. Ik ga er gerust ’s nachts om drie uur uit en zet de tv aan om mijn gedachten te verzetten. Even naar een samenvatting kijken of zo.”

Jarenlang trok De Kruif op met zijn buurman, Hans Kraay junior. Samen boekten ze als trainersduo mooie successen. Een aantal jaar geleden werd die samenwerking beëindigd en ging De Kruif bij Germania alleen verder en ging Kraay bij DOVO aan het werk. De vriendschap leed er niet onder. “We hebben vijftien jaar met veel plezier samengewerkt. We spreken elkaar nog iedere week. Een paar keer per week gaan we poolen.

Kritisch
"We hebben allebei een pooltafel en maken er een wedstrijd van. Ja, inderdaad en thuis- en uitwedstrijd. We kopen zelfs een beker voor elkaar. Ik krijg van Hans na afloop van onze wedstrijden ook altijd een berichtje. Hij is dit seizoen ook een keer (uit bij GJS, red.) komen kijken.”

Nog even terug naar de gezellige kantine van Roda Boys. Sommige spelers die van buiten Aalst komen, waarderen de gezelligheid. "Het is net een dorpshuis”, wordt er gezegd. Voor De Kruif geldt dat ook. "Roda Boys is een echte dorpsclub waar het na afloop van een wedstrijd in de kantine ook altijd gezellig is. Dat bevalt me. De club heeft wel een fanatieke aanhang. En als je verliest kunnen ze ook kritisch zijn. Ik vind dat je na afloop voor de gezelligheid tussen de supporters moet gaan staan of zitten. Als speler of als trainer. Desnoods even uitleggen waarom je een bepaalde wissel toegepast hebt. Hartstikke leuk allemaal.”

Tags

Roda Boys,Piet de Kruif