bird
zondag 24 september | 03.27 uur

Opknapbeurt sportcomplex BZC’14 in volle gang

16-08-2022 11:44
uur
bzc
Het nieuwe vierde veld is ingezaaid en eind deze maand start de bouw van de nieuwe kleedkamers. (Foto: Michel Haubrich)

BRAKEL - Bij voetbalclub BZC’14 zijn ze blij dat het sportcomplex aan de Veerdam in Brakel momenteel een soort metamorfose ondergaat. Blij over de invulling van de overbruggingsperiode totdat de multifunctionele accommodatie (MFA) er is. 'Er is al zo lang onzekerheid geweest. Onze leden verdienen dat ze de komende jaren op een accommodatie kunnen spelen die past bij onze dorpen.'

Wanneer de opknapbeurt is afgerond, heeft de fusieclub de beschikking over een extra (vierde) veld, zijn drie velden voorzien van led-verlichting, zijn de trainingsvelden opgeknapt, is er extra parkeerruimte gerealiseerd, een heuse massageruimte gecreëerd en zijn vier nieuwe kleedkamers verwezenlijkt net als een multifunctionele ruimte die voor alle leden te gebruiken is. Het is een ‘noodoplossing’ maar wel eentje waar je mee voor de dag kunt komen en waarmee de club voor een paar jaar uit de voeten kan.

MFA
Het verhaal is bekend. De fusieclub zou onder meer samen met twee basisscholen gehuisvest worden op een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) op een nieuwe locatie. De hobbels die daarvoor moesten worden genomen bleken vooralsnog niet te slechten en daardoor werden de plannen opgeschoven en is een zoektocht naar een andere nieuwe geschikte locatie opgestart.

Tegenvaller
Voor BZC’14 was het uitstel een enorme tegenvaller. Al een paar jaar is het een heen en weer gereis van de ene accommodatie (in Brakel) naar de andere in Zuilichem. In de wetenschap dat er ‘iets nieuws’ zou komen werd er als vanzelfsprekend op de twee bestaande complexen ook weinig meer gerenoveerd en nam de club tekortkomingen maar even op de koop toe.

Uitstel
Nu het woord uitstel op de MFA is geplakt moest er toch iets gebeuren om de komende jaren als een volwaardige voetbalclub te kunnen functioneren. “Gelukkig heeft de politiek het goed opgepakt en is er 900.000 euro ter beschikking gesteld om het sportpark aan de Veerdam op te knappen en uit te breiden”, is BZC’14- voorzitter Lars Pijlman opgetogen. Ook konden er diverse subsidiekanalen worden aangeboord.

Kleedkamers
De opknapbeurt van het sportpark aan de Veerdam is inmiddels al in volle gang. “Eind deze maand zullen we ook beginnen met de nieuwbouw van de kleedkamers en de andere ruimten”, geeft Pijlman aan. Voor de brand in november 2020 - waarbij een aantal kleedkamers in vlammen opging - telde het complex zes kleedkamers. Dat worden er nu acht. De hoop is dat in maart 2023 de oplevering kan plaatsvinden. Het nieuwe vierde veld is ook al ingezaaid en de nieuwe sprieten op het trainingsveld schieten de grond uit. Het nieuwe gras vraagt door het droge wel veel water.

Dagtaak
Wie dezer dagen langs de Veerdam rijdt zal ongetwijfeld vrijwilliger Jan van der Ven met zijn traktor aan het werk hebben gezien. “Het sproeihaspel is inmiddels mijn kindje geworden”, vertelt Van der Ven terwijl het zweet van zijn voorhoofd gutst. “We moeten de velden nat houden anders is binnen de kortste tijd alles geel.” Van der Ven heeft er bijna een dagtaak aan want ook de velden in Zuilichem hebben dorst en dat is ook zijn pakkie-an.

Zuilichem
Nu BZC’14 binnenkort de zaken qua accommodatie aan de Veerdam op orde heeft, rijst de vraag hoe er in de nabije toekomst omgegaan moet worden met de huidige nog bestaande accommodatie in Zuilichem. Momenteel worden beide sportparken bij een soort toerbeurt gebruikt. Twee sportparken onderhouden is op termijn geen optie. “Voorlopig gaan we nog op de oude voet verder, maar twee locaties bemannen en onderhouden kost veel en vergt ook veel van onze vrijwilligers”, zegt Pijlman. “Binnenkort moeten we daar wel een besluit over nemen.”

Nieuwe locatie
Voorzitter Pijlman onderstreept dat met de vernieuwingen de ambities om op termijn op een totaal nieuwe locatie te gaan voetballen overeind blijven. "Onze ambitie blijft om toch binnen vier à vijf jaar op een nieuwe MFA te kunnen spelen. Dat is onze droom; sport, onderwijs en ontmoeting op een eigen locatie met - wie weet - ook plaats voor wat zorgfuncties.” Er is inmiddels een stuurgroep in het leven geroepen die eraan bij moet dragen die doelstelling te realiseren.

Marry Bouman

Tags

bzc'14,lars pijlman