bird
vrijdag 19 april | 16.11 uur

Op de ski's laten Danielle (16) en Menno (14) van Hemert hun ware aard zien

31-12-2021 14:29
uur
Door: Martin van Hemert
271221_Danielle-1
• Daniëlle in actie tijdens het succesvol verlopen NJK in Landgraaf. Foto: NskiV

BRAKEL – Waar Menno van Hemert (14) al langere tijd bekend stond als ski-talent, is nu ook zijn twee jaar oudere zus Daniëlle flink aan de weg aan het timmeren. Met een verdienstelijke vijfde plaats op het Nederlands Jeugdkampioenschap onderstreepte ze dat nogmaals. "Door mijn rust en techniek bleef ik 'erin'." 

Het draait bij het gezin Van Hemert uit Brakel al sinds jaar en dag maar om twee dingen: kippen en skiën. Toegegeven; misschien is dat eerste gedeelte een tikkeltje overdreven, want behalve kip verkoopt vader Wilco - eigenaar van ’t Poeliertje - ook ander vlees, maar voor wat betreft het skiën is er geen woord aan gelogen. Al sinds hun derde en vierde levensjaar binden Menno en Daniëlle met enige regelmaat de lange latten om op de borstelbaan in Oss.

Hoge ogen
Ruim tien jaar later zijn Daniëlle en Menno - wanneer de coronamaatregelen dat toelaten - nog altijd vaak in Oss te vinden. Ze trainen daar twee keer per week, regelmatig gevolgd door een wedstrijd in het weekend. En waar Menno tijdens wedstrijden voorheen veel op de voorgrond trad met zijn prestaties, is het nu Daniëlle die hoge ogen gooit.

Dat deed ze onder meer tijdens het Nederlands Jeugdkampioenschap (NJK Indoor), begin november. Waar veel van haar leeftijdgenoten gediskwalificeerd werden, was het Daniëlle die het beste met de ‘ijzige’ omstandigheden omging en naar een vijfde plaats slalomde. En daar is ze best trots op: “Dat was eigenlijk al heel goed. In mijn groepje zitten namelijk vijf meiden die echt alleen maar aan het skiën zijn en die heel vaak naar Oostenrijk gaan, terwijl Menno en ik meestal maar één of twee keer per jaar naar Oostenrijk gaan. Door mijn rust en techniek bleef ik 'erin' en ging ik ook nog best snel, terwijl anderen eruit vlogen.”

Net en rustig
Dat ze ook nog eens een stuk lichter is dan de meeste van haar concurrenten maakte de prestatie nog knapper, want; hoe zwaarder, hoe beter. En dus moet ze het van andere kwaliteiten hebben, zoals haar techniek. Die is namelijk tot in de puntjes verzorgd: “Mensen zeggen weleens tegen me; ‘het is een wedstrijd, het gaat niet om de mooiste ski-techniek, anders had je allang prijs gehad!’” Moeder Brigitte vult aan: "Daniëlle is de nette, rustige skiër. Dat zit gewoon in haar aard."
Het is dus niet zo verwonderlijk dat Daniëlle's voorkeur uitgaat naar de reuzenslalom, de discipline waarbij het draait om zo vloeiend mogelijk skiënd de 'poorten' (twee paar stokken waar vlaggen tussen zijn gespannen, red.) te raken.

(Foto: Menno in actie)

Meer actie
Broertje Menno is duidelijk de meest explosieve van de twee. Dat blijkt wel uit een filmpje waarop hij met volle snelheid één van de paaltjes tijdens zijn favoriete onderdeel - de slalom - dwars doormidden breekt. "Bij de gewone slalom is er meer actie; je moet je hoofd er de hele tijd bij houden. Bij de reuzenslalom heb je langere bochten. Voor mij lijkt het dan net alsof ik stil sta, want ik ski heel snel", legt Menno uit. "En agressief", vult Daniëlle aan. "Nee, niet per se agressief, maar je ziet wel dat ik bij ieder paaltje versnel", countert Menno. Moeder Brigitte vat het treffend samen: "'Aan de manier waarop ze skiën, zie je hun persoonlijkheid. Dat kun je ook niet zomaar even veranderen. Daniëlle probeert dat wel, maar toch is dat lastig."

Blessureleed
Vanwege aanhoudend blessureleed moest Menno een tijdje vanaf de zijlijn toekijken, maar inmiddels is hij weer terug. Een carrière in de topsport is niet iets wat hij ambieert. "ik wilde eerst altijd bij de politie of de marechaussee, maar dat is een beetje weggezakt. Ik zou het bijvoorbeeld ook heel leuk vinden om in papa's bedrijf te werken, of het misschien later over te nemen. Met het skiën hoop ik vooral dat het gewoon zo doorgaat zoals nu."

Daniëlle heeft wel een duidelijke doelstelling voor de toekomst, maar ook die ligt niet in de topsport. Ze wil namelijk dolgraag skilerares worden en sinds een tijdje is die droom al uitgekomen. Ze geeft namelijk skiles op haar 'thuisbaan' in Oss. Dat is de perfecte voorbereiding voor haar ultieme toekomstdroom: "Skilerares worden in Oostenrijk. Dat lijkt met het allerleukste dat er is."

Tags

Danielle van Hemert,Menno van Hemert,skiën,NskiV