bird
vrijdag 09 december | 23.17 uur

NK Veldrijden in Zaltbommel: 'Als Mathieu meedoet scheelt dat al gauw zo'n 4000 toeschouwers'

10-11-2022 09:53
uur
Door: Martin van Hemert
071122_NKveldrijdenfoto
Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Uiterwaardencross; de voorloper van het NK Veldrijden. Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - Het geduld van de liefhebbers van het veldrijden is de afgelopen twee jaar flink op de proef gesteld, maar nu lijkt niets een Nederlands Kampioenschap in Zaltbommel nog in de weg te staan. De organisatie is met hernieuwde energie (wederom) volop in voorbereiding voor het sport-evenement dat over twee maanden naar verwachting duizenden toeschouwers naar de Bommelerwaard gaat trekken.

Lars van der Haar, Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Marianne Vos, Fem van Empel en natuurlijk Mathieu van der Poel: de kans is groot dat die topveldrijders in het tweede weekend van januari hun kunsten gaan vertonen tijdens het Nederlands Kampioenschap Veldrijden in Zaltbommel.

Dat dat NK in Zaltbommel gehouden zou gaan worden, kondigde de organisatie al in 2019 aan. In januari 2021 moest de happening gaan plaatsvinden, maar zoals bekend was dat buiten de coronacrisis gerekend, die vooral in de winterse maanden de nodige maatregelen met zich meebracht. Het was voor de organisatie van het NK Veldrijden dan ook een flinke uitdaging om daar steeds weer nieuwe scenario's voor te verzinnen, zo legt voorzitter Robert Schimmer uit: "Van een parcours waar de toeschouwers 1,5 meter afstand moesten houden en met looprichtingen, tot een cross waaraan alleen de elite-rijders mochten deelnemen; alle scenario's zijn tot in den treure doorgenomen."

Groen licht
Tot tweemaal toe mochten al die inspanningen echter niet baten; het NK Veldrijden werd zowel in 2021 als in 2022 afgelast. Een harde klap voor de deelnemers, de fans en de organisatie. "Je steekt er energie, passie en geld in, dus wanneer je het besluit neemt om zo'n evenement niet door te laten gaan, is het energie-level wel even wat lager", duidt Schimmer met gevoel voor understatement.

Terugkijken wil de organisatie niet te veel, vooruitkijken des te meer. Het bestuur staat al te trappelen om op zaterdag 14 en zondag 15 januari het Plieger NK Veldrijden tot een succes te maken. Daarmee gaat een langgekoesterde droom van de organisatie dan toch eindelijk in vervulling: "Toen we begonnen met het organiseren van de Uiterwaardencross (voorloper van het NK Veldrijden, red.), hebben we gelijk een bidbook ingediend voor het organiseren van een NK", zo vertelt Schimmer. Het blijkt op dat moment weliswaar wat te optimistisch, maar tijdens de eerste cross in de Uiterwaarden komt dan toch groen licht; de KNWU zegt mondeling toe dat het NK naar Zaltbommel komt.

Hoogwater
De voorbereidingen daarvoor zijn al geruime tijd in volle gang; er komt immers nogal wat bij kijken. "Het pakket aan eisen en voorwaarden vanuit de gemeente en de Veiligheidsregio is heel groot. Het NK Veldrijden wordt gezien als een C-evenement, dat wil zeggen dat je onder de categorie valt waar ook de Formule 1 bij hoort." Alsof het allemaal nog niet uitdagend genoeg is, brengt het organiseren van het NK in de Zaltbommelse uiterwaarden nog een hele andere onzekerheid met zich mee. Mocht het water namelijk te hoog staan, dan is het onmogelijk om het NK aan de Waalkade te houden.

Als alternatief parcours is gekozen voor het Schootsveld, langs de Gisbert Schairtweg. "Het alternatief wordt mooi en spectaculair, maar de uiterwaarden zijn natuurlijk het Walhalla, dat is het ultieme. Van de beelden van het NK met de Waal en de 'Bommelse toren' op de achtergrond, gaat je hart als Bommelaar wel sneller kloppen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit het mooiste parcours van Nederland gaat zijn. We gaan een nauwkeurige schatting maken of er hoogwater komt en op 27 december hakken we dan definitief de knoop door of het locatie A of B wordt."

Ambitie
Aan uitdagingen en onzekerheden dus geen gebrek, maar het NK brengt uiteraard ook veel kansen met zich mee. Naar verwachting gaan duizenden mensen namelijk kennismaken met Zaltbommel. "We houden in het meest positieve scenario rekening met zo'n 10.000 bezoekers of meer. Dat wil zeggen; wanneer Mathieu van der Poel meedoet, want dat scheelt al gauw zo'n 4000 toeschouwers. Hij heeft aangegeven zo'n tien tot vijftien crosswedstrijden te willen rijden, met het wereldkampioenschap als hoofddoel. Het NK is daarvoor een mooie voorbereiding, dus we hopen natuurlijk dat-ie komt."

En wie denkt dat het bestuur hierna verzadigd is heeft het mis; de ambities zijn nóg groter: "Door het organiseren van het NK hebben we alles op de rails; het draaiboek, de vergunningen en de tekeningen zijn dan allemaal in orde. We hoeven dan ook niet veel meer te doen als we er een internationaal evenement van zouden willen maken."

Hij vervolgt: "Een Wereldbeker-wedstrijd zou een realistische optie zijn en een Europees Kampioenschap zou eventueel misschien ook nog kunnen. We gaan eerst kijken hoe het NK uitpakt, maar die ambitie hebben we wel altijd gehad. We zijn nog niet klaar", glimlacht Schimmer veelbetekenend.

Naast het NK zelf, wordt er het hele weekend ook voor entertainment gezorgd, zodat ook de niet-sportliefhebber aan zijn trekken komt. Meer info is te vinden op de diverse social media-kanalen van het NK Veldrijden.

Tags

NK Veldrijden,Robert Schimmer,Mathieu van der Poel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie