bird
dinsdag 26 januari | 17.19 uur

Nivo Sparta schittert, maar geen supporter die het ziet

05-10-2020 10:35
uur
Door: Martin van Hemert
Krant-0451 - klaar-2
• Frenk Schaap (2e van links) blonk zaterdag uit voor een nagenoeg lege tribune. (foto: Marco Oomen)

ZALTBOMMEL - De competitiewedstrijd tussen Nivo Sparta en GRC 14 had alles in zich: veel (mooie) doelpunten, fris voetbal en zelfs een geblesseerd afhakende scheidsrechter. Maar één ding ontbrak: publiek.

Superlatieven schoten zaterdag na afloop van de eersteklassederby tussen Nivo Sparta en GRC14 tekort. De thuisploeg overrompelde de fusieclub uit Giessen en Rijswijk vanaf het eerste fluitsignaal compleet.

Dankzij onder andere een uitblinkende Frenk Schaap - die met drie doelpunten en een ‘kop-assist’ goud waard was voor de Zaltbommelaren - wervelde Nivo Sparta langs het onmachtige GRC 14 heen. De 5-0 ruststand sprak boekdelen en was niet eens geflatteerd te noemen.

Dichte kantine
Voetbal in coronatijd betekent een dichte kantine, een handjevol aanwezige vrijwilligers die toezicht moeten houden op de anderhalve meter afstand én bovenal een nagenoeg lege tribune, maar GRC 14 leek in het eerste bedrijf in de veronderstelling dat de anderhalve meter-maatregel ook bínnen de lijnen moest worden gehandhaafd.

Scheidsrechter
Vlak na de rust viel scheidsrechter Labeur geblesseerd uit en moest Nivo’s clubman Gustavo Enciso-Garcia zijn opwachting maken als vervangend grensrechter. Na een pauze van tien minuten kon de tweede helft dan eindelijk van start en daarin liet de ploeg van trainer Niels Blom het op zijn beloop. Het tegendoelpunt van de bezoekers was een goal voor de statistieken en datzelfde gold voor het eigen doelpunt van een GRC-verdediger, die de 6-1 eindstand op de borden zette.

Uitmuntend
Al met al was het een prachtige middag voor iedereen met Nivo-bloed. Tenminste, voor de ongeveer twintig ‘uitverkorenen’ van de thuisploeg die bij het duel op sportpark De Watertoren aanwezig mochten zijn vanwege hun functie binnen de vereniging. Geen enkele supporter mocht zijn of haar club zien schitteren en daar baalde Blom van: “IIk zeg het niet gauw, maar dit was echt uitmuntend. En dat er dan geen toeschouwers zijn, is wel heel erg jammer.”

Voetbalfeestje
Nivo-voorzitter Hans van den Bighelaar beaamt dat volmondig: “Hier had zomaar vijfhonderd man kunnen genieten van een mooi voetbalfeestje.”

Jeugdopleiding
Dat er zaterdag een elftal aan ‘eigen jongens’ in actie kwam, is voor Blom een teken aan de wand: “Wat dat betekent? Dat ik het de afgelopen vier jaar goed heb gedaan als hoofd jeugdopleiding”, aldus Blom breeduit lachend. “Die jongens krijgen de kans en die pakken ze ook. We hebben negen punten uit drie wedstrijden. Dat hadden we niet verwacht. Alles wat erbij komt is mooi en leuk, maar we moeten ons eerst veilig spelen.”

Financieel
Volop optimisme en vrolijkheid dus bij Nivo, maar geldt dat ook voor Van den Bighelaar? Zijn club loopt door de nieuwe maatregelen minimaal drie weken vele entreegelden en kantine-inkomsten mis en het is nog maar de vraag of de sponsoren de coronacrisis wel overleven. “Maar dat geldt voor iedere club. We waren financieel weer aardig gezond, maar we gaan nu wel in een verliessituatie terechtkomen. Voor maart gaan we niet meer met een open kantine spelen, dat zegt mijn gevoel. Maar dat kunnen we overleven.”

Barcelona
Het slotwoord is voor Schaap, de onbetwiste man van de wedstrijd. Hij baalde van het feit dat de supporters de ontwikkelingen op het veld noodgedwongen moesten volgen via Twitter, het live-verslag op de lokale radiozender en de diverse tussenstanden-apps: “Maar toch is het ook wel mooi. Dan zien ze dat het 6-1 is geworden is en lezen ze in het verslag dat we ‘een wervelende eerste helft’ hebben gespeeld. Dan gaan mensen die wedstrijd helemaal zelf inbeelden. En dan denken ze misschien wel dat we een soort Barcelona zijn.”

Martin van Hemert

Tags

nivo sparta