bird
vrijdag 19 april | 00.01 uur

Niet naar Indoor Brabant, wel uitblinken op EK Dressuur

30-11-2020 11:10
uur
Door: Martin van Hemert
jillbogers kopie-2
• Jill Bogers met haar pony First Hummer. (Foto: Dominique van Dreumel – Equigeniek).

ALEM - Jill Bogers uit Alem wist zich voor het eerst te kwalificeren voor Indoor Brabant: hét paardensportevenement voor het grote publiek. Corona gooide roet in het eten, maar de zestienjarige amazone gaf de moed na die teleurstelling niet op.

Dat de Jill Bogers een talent is, mag een understatement worden genoemd. De paardrijdster – oftewel amazone - uit Alem rijdt al jaren mee in de top van haar leeftijdscategorie op het onderdeel dressuur: de tak in de paardensport waarin Anky van Grunsven de Olympische medailles aan elkaar reeg.

Prijzenkast
Die heeft Bogers logischerwijs nog niet, maar de prijzenkast puilt wel uit met een overweldigend aantal trofeeën. En dan te bedenken dat er al een veelvoud daarvan is verdwenen, voor hergebruik. Die zijn namelijk beland bij Paardensportvereniging Gelderse Boys in Ammerzoden, de club waar het voor haar op jonge leeftijd allemaal begon.

First Hummer
In de tussenliggende periode is ze uitgegroeid tot een prijzenpakker pur sang. Maar het is de samenwerking met haar pony First Hummer die de laatste jaren een gouden combinatie blijkt te zijn. En daar leek het in het begin allerminst op, vertelt Bogers lachend: “De eerste keer dat ik First Hummer zag was het echt tien keer niks. Hij kon bij lange na niet wat een pony internationaal zou moeten kunnen. Hij kon nog niet eens aan de teugel lopen! Maar toch wilde ik hem wel heel graag hebben.”

Indoor Brabant
Geen liefde op het eerste gezicht dus – verre van – maar inmiddels zijn Bogers en First Hummer onafscheidelijk. Het duo behaalde menig overwinning en dat leidde zelfs tot kwalificatie voor Indoor Brabant: het prestigieuze paardensporttoernooi in de Brabanthallen in Den Bosch.

Een droom kwam uit voor Bogers. Tenminste, zo leek het, want vlak voor dat toernooi kreeg het coronavirus Nederland in zijn greep. Moeder Harmke Koelman blikt terug: “Het gerucht ging toen al dat de grote evenementen stilgelegd zouden worden. Ik dacht nog ‘dat zullen ze heus niet doen, daar zit zoveel geld achter’.”

Teleurstelling
Maar dat deden ‘ze’ wel. Indoor Brabant ging niet door en dat was natuurlijk een enorme teleurstelling voor Jill: “Ja, daar baalde ik verschrikkelijk van. Ik had daar zo graag willen rijden. Indoor Brabant was echt een wedstrijd geweest om van te genieten.”

Hongarije
Dat geldt in Bogers’ ogen minder voor het Europees Kampioenschap in Hongarije, dat dit jaar in tegenstelling tot Indoor Brabant ondanks alles wél verreden werd, zij het in aangepaste vorm. Daar pakten Bogers en First Hummer met team Nederland het brons, maar niet voordat er de nodige tranen vloeiden bij de Alemse: “Ik ben eigenlijk nooit zenuwachtig voor een wedstrijd, maar ik heb moeten huilen voor én na mijn proef, omdat ik echt geen idee had hoe ik het moest gaan aanpakken.”

Landenproef
Tijdens de landenproef was Bogers helemaal in haar element, vertelt moeder Harmke: “Ze reed daar een proef! Ik herkende m’n eigen kind niet. Het was net alsof ze met z’n tweeën in een bubbel zaten.” “Dat was voor mijn gevoel ook wel echt de beste dag. Het was zó cool. Die ervaring vergeet ik nooit meer”, vertelt Bogers vol trots.

Lennox
Het was tevens één van de laatste kunstjes op een pony voor Bogers. Vanwege haar leeftijd is ze verplicht om verder te gaan op een paard - 20 centimeter hoger - en daar wordt al druk mee getraind. Haar eerste wedstrijd met ‘Lennox’ staat ook al op de planning: een hengstencompetitie op 16 januari.

Daar zou Bogers de jongste deelnemer worden en dat vindt ze toch best spannend: “Het lijkt me heel anders dan met een pony. Ik heb nog geen idee hoe ik dat moet aanpakken.” Moeder Harmke: “En daar gaat ze dus rijden tussen namen als Hans Peter Minderhoud en Edward Gal hè. Dat is wel effe een dingetje.”

Vader Martino besluit: “Da’s net alsof je moet voetballen tegen Diego Maradona.”

Martin van Hemert

 

Tags

jill bogers,first hummer