bird
zaterdag 20 april | 11.31 uur

Karateka Mitchell Beckers bereidt zich nu al voor op 2021

10-09-2020 00:00
uur
Door: Martin van Hemert
Mitchell Beckers-2
Mitchell Beckers

ZALTBOMMEL - In het weekend van 7 en 8 maart behaalt Mitchell Beckers nog een podiumplaats op een internationaal toernooi. Het zou het laatste toernooi zijn voordat de hele wedstrijdkalender van 2020 compleet wordt uitgewist.

Een spraakwaterval. Dat is hoe Mitchell Beckers gerust omschreven mag worden. De pas 22-jarige karateka uit Zaltbommel weet precies wat hij wil, wat er voor nodig is om de top te bereiken – en hoe Nederland daarin tekort schiet - én heeft duidelijke doelen voor ogen. Of moeten we zeggen ‘had’? Net als voor ieder ander heeft corona ook voor Beckers de wereld veranderd. De kalender met wedstrijden is voorlopig helemaal blanco, vanaf het moment dat hij nog derde werd bij de Benelux Open.

Afmeldingen
Op dat toernooi – vlak voor de fameuze persconferentie waarbij premier Mark Rutte onbedoeld de hand van Jaap van Dissel schudde - merkte de karateka dat er iets aan de hand was: “Voor het eerst moesten we onze handen ontsmetten. En er waren veel afmeldingen. Vooral uit Italië. Daar was het toen al aan de gang. Maar ik had niet verwacht dat het zo zou lopen als het nu is gegaan. We zijn al zoveel maanden verder en er is nog steeds geen wedstrijd, geen toernooi, niks.”

Trainen
Ook de sportscholen sluiten noodgedwongen de deuren, dus voor Beckers rest niets anders dan trainen in het tuinhuisje achter het huis. Dat ligt volgepakt met fitnessapparatuur en wordt tijdens de maandenlange coronabreak zijn nieuwe ‘gym’. Via zijn voormalige trainer Adriaan Spee heeft hij de mogelijkheid om een zaal in Haaften te gebruiken, maar hoe motiveer je jezelf om voldoende te blijven trainen terwijl er geen toernooien zijn? “Ja, da’s dus heel lastig. Er is niemand die tegen me zegt: ‘je moet nu wel aan de bak gaan’. Dat moet je zelf kunnen opbrengen. En het is nog niet eens zozeer dat ik er vroeg uit moet of ’s avonds op tijd naar bed moet, maar juist voornamelijk de vermoeidheid. Bij de warming-up zijn m’n bovenbenen vaak al zó zwaar. En dan is het een kwestie van de knop omzetten. Maar ik weet dat ik spijt krijg als ik het niet doe.”

Voorbereiden
Toch ziet de Zaltbommelaar, die tegenwoordig parttime werkzaam is bij de rijschool van zijn vader, het niet allemaal negatief in. Integendeel. Hij maakt juist van de gelegenheid gebruik: “Ik vind het ergens niet eens heel onhandig wat er nu gebeurt. Ik ben bezig om qua gewicht aan te komen. En er zijn zelfs al mensen naar me toe gekomen met de vraag of ik niet moet uitkijken dat ik te traag word. Maar dat doe ik bewust, want nu kán ik dat doen. In een wedstrijdseizoen kan dat niet. Ik hoop dat het er weer af is, ik meer spiermassa erbij heb gekregen en weer topfit ben om te gaan knallen, als volgend jaar alles begint.”

Toernooien
Inderdaad, ‘volgend jaar’, want Beckers heeft niet de overtuiging dat er binnen afzienbare tijd nog toernooien bij gaan komen. Voor de Olympische Spelen in Tokio – die nu een jaar zijn uitgesteld - heeft hij zich niet geplaatst en het wereldkampioenschap, waarvoor Beckers zich hoopt te kunnen plaatsen, vindt pas eind 2021 plaats. En vóór die tijd? Dat weet hij zelf ook nog niet, al staan er al wel een aantal toernooien gepland. Zoals in Berlijn.

Veiligheid
Zelf gaat Beckers niet deelnemen aan dat toernooi waar de ‘nieuwe werkelijkheid’ een grote rol gaat spelen: “De deelnemers moeten nu twintig euro inschrijfgeld betalen en daar bovenop nog vijftien euro voor een ‘veiligheidsgids’ en ‘veiligheidsspullen’. Dat zijn dan extra middelen om coronabesmettingen te kunnen voorkomen. Ik denk dat het verplicht wordt om dat er extra bij te kopen. Heel raar, maar ik denk wel dat het daar naartoe gaat. Iedereen betaalt dan extra voor zijn eigen veiligheid.”

Tags

Mitchell Beckers,sport,karateka