bird
maandag 03 oktober | 13.37 uur

Jessey (9) uit Zaltbommel is klaar voor de motorcross in zijn eigen woonplaats

14-09-2022 12:42
uur
Door: Martin van Hemert
130922_JesseyvVeenbus
De pas negenjarige Jessey heeft nu al een eigen bus tot zijn beschikking. Foto: Bommelerwaardgids

 

ZALTBOMMEL - De uiterwaarden langs de Waal bij Zaltbommel zijn op zaterdag 17 september het decor voor de Bommelcross. Aan die motorcrosswedstrijd neemt voor de tweede keer een jong talent uit Zaltbommel deel; de negenjarige Jessey van Veen.

"Ik wil sowieso proberen de kopstart te pakken. Dan is de helft van de eerste manche al gebeurd. En dan moet ik m'n koppie erbij houden en het 'gewoon' heel goed uitrijden." Wanneer Jessey van Veen uitlegt hoe hij de winst wil gaan pakken tijdens de Bommelcross, lijkt het net alsof we hier te maken hebben met een doorgewinterde prof die al jaren wedstrijdervaring heeft. Niets blijkt minder waar; Jessey is pas negen jaar oud en bezig aan zijn eerste volledige motorcross-seizoen.

Sensatie
Uit alles blijkt dat de stoere sport zijn grote passie is: "Ik ben op mijn vierde of vijfde met een quadje begonnen. Toen kocht mijn oom een klein motortje voor mij toen ik zes was en zo is het begonnen. Ik ben een paar keer gaan trainen, heb een clubwedstrijdje gereden en dat vond ik leuk”, glundert hij, waarna hij uitlegt wat de sport voor hem zo mooi maakt: "De spanning, sensatie en snelheid. Mijn oom (Kevin Welsing, red.) onderhoudt mijn twee motors, is mijn monteur en trainer. Meestal trainen we twee keer in de week en in het weekend zijn de wedstrijden." Jessey maakt zaterdag overigens niet zijn debuut tijdens zijn 'thuiswedstrijd'; vorig jaar deed hij ook al mee. Hij is vooral enthousiast over het parcours van de wedstrijd: "De baan is heel mooi, want je kan hier heel veel snelheid meenemen. En voor mij is het sowieso mooi omdat m’n vader en moeder, opa en oma en ook m’n sponsors komen kijken."

(Tekst loopt door onder de foto's)

 


Waar veel van zijn leeftijdsgenoten vaak wat verlegen zijn tijdens interviews, praat de negenjarige motorcrosser honderduit, niet zelden daartoe aangemoedigd door Hans Sterrenburg. Hij is al 47 jaar bestuurslid van MSV De Waal, dat samen met MCC Neerijnen de wedstrijd organiseert.

Hij geniet zichtbaar met volle teugen van het feit dat er een Bommels motorcross-talentje aan de start staat bij de Bommelcross: "Hoeveelste sta je in het klassement? Dat moet je wel vertellen hè!" "Derde en ik hoop nog tweede te worden." "En, kan dat?" vraagt Hans geïnteresseerd. "Als ik wat meer gas ga geven dan lukt dat wel", antwoordt Jessey nuchter.

Trainen
De familie van Jessey is ook maar wat druk met zijn carrière: "Het gaat voor honderd procent om deze gast", geeft opa Henk toe. "Maar we vinden het allemaal leuk en je komt ook overal." Jessey: "In de winter gaan we twee weken naar Spanje. Daar ga ik dan twee dagen trainen, dan één dag rust, weer twee dagen trainen en zo twee weken rond. En voor MX Masterkids - een landelijke finalewedstrijd voor kinderen - ben ik een paar weken geleden naar Frankrijk geweest. Daar doen bijna alle landen aan mee en ben ik zevende geworden. Het was een harde baan, waar ik niet zo goed op ben, dus zevende was wel goed."

Waar Jessey onbevangen en zonder angst op zijn motor stapt, kijkt moeder Kim wel met een dubbel gevoel toe tijdens wedstrijden: "Mensen vragen weleens aan me; 'vind je het eng?' Dat niet, maar wel spannend. Het zijn vooral de zenuwen bij de start. Je rijdt bij het motorcrossen vaak een soort 'trechter' in en dan hoop ik altijd maar dat-ie ervoor schiet en erdoorheen rijdt. En weet je wat het is; vallen kan altijd. Er komt een moment dat het gebeurt, maar dat is de keuze die hij heeft gemaakt door dit te gaan doen."

Blauwe plek
Op de vraag of Jessey ooit al eens blessures tijdens het motorcrossen heeft opgelopen antwoordt hij gevat: “Nee, en dat wil ik eigenlijk ook wel zo houden.” Dat hij nog geen zware kwetsuren heeft mag een klein wondertje heten, wanneer hij terugblikt op zijn allereerste wedstrijd. "Ik sprong bovenop iemand en kreeg daardoor het stuur in m’n been. Toen had ik een hele grote blauwe plek. Maar dan is het even één rondje stilstaan en dan…" "Deur. Da benne de echte", vult Hans aan. “Hier doen wij het als organisatie voor, hartstikke mooi toch? Zo is Herlings ook begonnen. Geniet ervan jongen. En ik hoop dat je over een jaar of tien 10.000 euro startgeld vraagt.”
Dat gaat zeker het geval zijn wanneer Jessey erin slaagt om zijn grote doel te bereiken: "Sowieso wereldkampioen worden. Het liefst een paar keer en anders één keer. Als je blijft sporten en ook conditioneel gaat trainen, dan kun je best hoog komen, denk ik."

De motorcrosswedstrijd aan de Waal vindt plaats ter hoogte van Gamerschedijk 6. In 1949 werd op dezelfde plaats de eerste Motocross wedstrijd verreden. De open bekerwedstrijd wordt georganiseerd door MCC Neerijnen en MSV De Waal. Inschrijven kan in de volgende klassen: 65cc, 85cc, MX2 (liefhebbers en junioren tot 250cc). MX1 (liefhebbers en junioren tot 500cc) Veteranen, Startbewijshouders (senioren, nationalen en inters) en Classic Zijspannen. Entree is gratis, iedereen is welkom om te komen kijken.

Naar verwachting verschijnen er zo'n 150 deelnemers aan de start, waaronder Jessey van Veen. Zijn verrichtingen zijn te volgen op zijn social media-kanalen: www.facebook.com/Jesseyvanveen en www.instagram.com/jessey_mx/

 

Tags

Jessey van Veen,motorcross,Bommelcross,Hans Sterrenburg