bird
zaterdag 10 december | 00.47 uur

Indy Epskamp (15) doorgedrongen tot landelijke selectie

03-11-2022 10:36
uur
Door: Marry Bouman
indy
Indy namens Nivo Sparta aan de de bal tegen OJC Rosmalen (foto: Marco Oomen)

ZALTBOMMEL - Nivo Sparta in Zaltbommel heeft een ‘Oranjeleeuwin’ in haar midden. Verdedigster Indy Epskamp maakt dit seizoen deel uit van het Nederlandse meidenteam onder 16 jaar. Aan ambities en doelstellingen ontbreekt het de 15-jarige Zaltbommelse in ieder geval niet: 'Ik wil graag betaald voetbal gaan spelen.'

Ze vinden het bij de Zaltbommelse voetbalvereniging Nivo Sparta een eer dat hun Indy Epskamp is opgenomen in de landelijke selectie voor meiden onder 16 jaar. “We zijn er enorm trots op”, staat er vermeld op de site van de voetbalclub, die begin vorige week het heugelijke nieuws meldde. "Vandaag kwam het verlossende woord binnen van de KNVB na dat ze de afgelopen maanden verschillende selectieronden heeft mee gedraaid. Indy, van harte gefeliciteerd zet hem op en we gaan je zeker volgen."

Nederlands elftal
Ook voor Indy zelf is haar plaats in het nationale team natuurlijk een mooi ijkpunt op haar weg naar iets moois. “Mijn doel is om nog eens in het grote Nederlandse vrouwenelftal te komen”, vertelt ze onomwonden. “In ieder geval wil ik graag betaald voetbal gaan spelen.”

Als 15-jarige juniore heeft de Zaltbommelse op dat vlak nog wel een flinke weg af te leggen. Maar de potentie ervoor heeft ze. Zoveel zelfs dat PSV een oogje op haar heeft laten vallen en ze in Eindhoven wekelijks al met de beloften mee mag trainen.

Interlands
Begin vorig seizoen maakte Indy al de stap naar een nationale meidenselectie onder 15 jaar. Eerst was ze al opgevallen in de regionale selectie waardoor ze een plaatsje verwierf in de meidenselectie onder 15 jaar. Inmiddels heeft ze op dat niveau al vier interlands achter haar naam staan. Ze kwam in het veld tegen Duitsland, Verenigde Staten en tegen België zelfs twee keer.

Nu dus maakt ze haar opwachting in een iets hoger segment. Ze hoopt binnenkort op dat niveau ook weer de nodige minuten te maken. Ze heeft haar plaats bij de meiden onder 16 mede te danken aan een selectie-activiteit die begin oktober in Barneveld plaatsvond. Daar waren ook speelsters uitgenodigd van ADO Den Haag, FC Twente, Feyenoord en SC Heerenveen en zelfs het Duitse Borussia Monchengladbach vertegenwoordigd.

(Tekst loopt door onder de foto's)


Bij Nivo Sparta speelt Indy in de JO 16-1. Tussen de jongens dus. “Ik heb altijd bij de jongens gespeeld. Al vanaf mijn vijfde. Ze zeggen bij PSV ook dat je zo lang mogelijk bij de jongens moet spelen en trainen. Het is fysieker en je wordt er sterker van.”

Na dit seizoen zal ze echter ‘de jongens’ vaarwel moeten zeggen en moeten aanmonsteren in een vrouwenteam. Dat kan natuurlijk bij Nivo Sparta zelf maar het niveau zal niet meehelpen om stappen te kunnen maken. 

Streven
Het ligt meer voor de hand dat ze de definitieve overstap naar het beloftenteam van PSV maakt. “Dat is mijn streven om bij PSV helemaal in te kunnen stromen”, geeft ze nog een doel aan.

Een mooi detail is dat Indy een fan van
Feyenoord is. “Ja, daar ligt mijn hart.” Ze heeft er ook al stage gelopen. Voorlopig is en blijft het PSV. “PSV is qua vrouwenvoetbal verder dan Feyenoord. In Rotterdam zijn ze daar pas sinds kort mee begonnen”, legt ze uit.

Kilometers
De weg naar de top van het vrouwenvoetbal vergt veel tijd en energie. Ook voor haar vader en moeder. Er moeten nogal wat kilometers in de auto worden afgelegd. Het komt goed uit dat ze voor de trainingen bij PSV (twee keer in de week) de trein kan nemen.

Indy weet inmiddels ook dat ze voor haar passie nog veel moet laten. “Om deze weg te kunnen gaan moet ze ook verantwoord eten. Daar is ze bewust ook mee bezig”, noemt haar moeder nog een punt op. “En elke dag voor tien uur naar bed.” 

Opleiding
Indy heeft het er graag voor over, laat ze weten. Dat ze in het weekend het uitgaansleven aan haar voorbij moeten laten gaan is ook iets wat erbij hoort. “Dat is wel een ding. Ik kan niet over het weekend praten. Dat mis ik natuurlijk weleens maar aan de andere kant vraag ik me af: 'mis ik echt zoveel?'”

Voetballen beheerst het leventje van Indy. Ze is nu nog een leerlinge van het Cambium College De Waard, een middelbare school in haar woonplaats. Over het vervolg tast ze nog in het duister. Misschien iets bij het CIOS. “Maar er moet wel een opleiding komen naast het voetbal”, klinkt het tot slot aan de keukentafel uit de mond van Indy’s moeder overduidelijk.

Tags

indy epskamp,nederlands meiden team onder 16,nivo sparta

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie