bird
vrijdag 29 maart | 08.20 uur

In de slag van 150' in actie: 'Honderd kilometer per dag is altijd weer een eind'

17-05-2023 16:21
uur
Door: Martin van Hemert
120523_Indeslagvan150
De skeeleraars tijdens één van hun trainingsrondes over de dijken in de Bommelerwaard. Foto: aangeleverd

BOMMELERWAARD - Al jaren zet de grotendeels Bommelerwaardse skeelergroep 'In de slag van 150' zich door middel van lange skeelertochten in voor lokale goede doelen. Ook dit jaar staat er weer zo'n gesponsorde tocht op het programma, met dit keer als doel een steentje bij te dragen aan de nieuwe 'Beleeftuin' bij zorgcentrum 't Slot in Gameren. 'Als we niet voor een goed doel rijden, gaan we niet op pad.'

"Weet je wat het is, honderd kilometer per dag skeeleren? En weet je wanneer het zeer gaat doen? Na zestig kilometer al. En na tachtig kilometer nóg meer. En dan gaat de knop om. Je móét gewoon verder." Wim van Wijnen praat duidelijk uit ervaring. Samen met een groep andere skeelerfanaten is het voor hem vaste prik om ieder jaar een meerdaagse skeelertocht te ondernemen.

Sinds 2014 rijdt de skeelergroep 'In de slag van 150' (bijna) ieder jaar een tocht ten bate van een goed doel. Zelfs in 2021 - ten tijde van de coronacrisis - wordt de traditie niet overgeslagen. En of de route de skeeleraars door Frankrijk, België, Duitsland of Nederland voert en hoe vaak 'In de slag van 150' ook traint: "Het is altijd weer een eind, honderd kilometer per dag", aldus Wim.

Kracht
Hij maakt vanaf het vroegste begin deel uit van de skeelergroep, die vernoemd is naar het wedstrijdnummer van zijn zoon en 'skeelervriend' Gijs. Hij was sportief, motiveerde zijn teamgenoten en gaf nooit op.
In 2013 overleed hij op 26-jarige leeftijd door een tragisch auto-ongeval. “In het karakter van Gijs willen we skeeleren en daaruit is de naam ‘In de slag van 150’ ontstaan. Het was niet de bedoeling om het verhaal rond Gijs op de voorgrond te zetten, maar we denken natuurlijk wel aan hem, in ons achterhoofd. Hij is er altijd bij. Dat geeft kracht om door te gaan", is Wim overtuigd.

Avontuur
Naast Wim bestaat het team van skeeleraars dit jaar uit Gerard Dekkers, Bas Noorloos, Henk Hofmans, Boudewijn van der Wal, Erik van Wijk, Lisa Ebbers, Johan Ebbers, Bertine van Brakel en Peter van de Werken. De drie laatstgenoemden zijn deze middag aangeschoven om te vertellen wat ze bezielt om dagen achter elkaar honderd kilometer te gaan skeeleren. "Het is echt geweldig. De ronde hier over de dijken kennen we van haver tot gort, maar als je op onbekend terrein komt is het een heel ander verhaal. Er gebeuren iedere keer weer onverwachte dingen", vertelt Peter glimlachend. Bertine vult aan: "Die honderd kilometer skeeleren vind ik niet per se zo leuk, die doen altijd zeer op het eind. Je bent het altijd effe zat als het afgelopen is. Maar we gaan voor het avontuur."

En 'avontuur' mag letterlijk worden genomen, getuige de vele verrassingen die de skeeleraars door de jaren heen hebben meegemaakt. Gezandstraald worden door een zandstorm, een teamlid kwijtraken of grote modderpoelen trotseren; het hoort er allemaal bij. "Als we aan het eind van de dag in het hotel aankomen, zien we er vaak echt niet uit. Tien van die bavianen die stinken als een bunzing", omschrijft Wim tekenend. "Maar de ontlading is geweldig. 'We zijn er, we hebben het weer gehaald'."

Schade
De groep is inmiddels volop in training voor een vierdaagse skeelertocht van in totaal vierhonderd kilometer. Een uitdaging, zeker gezien het feit dat de groep half april nog ten val kwam tijdens één van de vaste dinsdagavondtrainingen. De schade loog er niet om; een afgescheurde band van het sleutelbeen bij twee van de rijders.

Dat houdt de rijders van 'In de slag van 150' echter zeker niet tegen om door te trainen. Niet dat ze veel keuze hebben, want de tocht en het daaraan gekoppelde goede doel zijn al lang en breed vastgesteld. Na eerdere tochten met namen als 'Van Keulen naar Van Keulen' en 'Van Trier naar Hier' draagt de actie dit jaar de naam 'van 't Slot naar Sloten'.

Gunfactor
Daarmee wordt gerefereerd aan zorgcentrum 't Slot in Gameren, dat grootse plannen heeft voor de aanleg van een zogeheten beleeftuin. De skeeleraars hopen met hun tocht een significante bijdrage te kunnen leveren aan de totstandkoming van deze tuin. Het team heeft een groot aantal sponsoren dat ieder jaar weer meehelpt om de actie van 'In de slag van 150' tot een succes te maken.

Peter is dan ook trots op de diverse sponsoren: "We hebben een grote gunfactor. En nagenoeg alle sponsoren komen uit de Bommelerwaard. Dat is heel erg mooi." Dat beaamt Bertine. Ook zij is blij dat het team ieder jaar weer voldoende kledingsponsors heeft en beseft dat dat allesbehalve vanzelfsprekend is: "Ik denk dat het heel uniek is dat we sponsoren hebben die al net zo lang meedoen als we bestaan. Het is niet zo dat we Ajax of Feyenoord zijn, hè", besluit Bertine lachend.

Doneren
Het team zoekt overigens nog wel naar andere sponsoren en bedrijven die geld willen doneren vanwege de tocht voor het doel, de beleeftuin. In aanloop naar het evenement hoopt het team dat bedrijven de skeeleraars - bijvoorbeeld per kilometer - willen sponsoren voor de tocht die op 28 juni start vanuit Gameren en via de Afsluitdijk naar het Friese Sloten leidt. Op 1 juli wordt rond 16:00 uur gefinisht bij 't Slot.

Wie nog wil doneren voor de actie kan dat doen via onderstaande QR-code. De komende weken wordt er in deze krant en op de website van het team (www.indeslagvan150.nl) meer informatie gemeld omtrent 'Van 't Slot naar Sloten'.

Tags

In de slag van 150,Van 't Slot naar Sloten