bird
donderdag 11 augustus | 01.02 uur

Gerard uit Zuilichem scoorde vier keer op CP-voetbaltoernooi voor clubteams

14-07-2022 15:54
uur
Door: Martin van Hemert
110722_GerardBambachtLR
Gerard is in extase na zijn doelpunt in de cruciale wedstrijd tegen Ierland. Foto's: IFCPF

ZUILICHEM/BARCELONA - Gerard Bambacht was van 1 tot en met 5 juni in Barcelona te vinden. De 22-jarige Zuilichemmer werd daar met het CP-team van vv De Merino's namelijk tweede op een internationaal toernooi voor clubteams.

Zon, zee, strand en... voetbal. Voor Gerard Bambacht bestaat het leven de eerste vijf dagen van juni volledig uit die drie zaken. Hij is in die periode namelijk in Barcelona voor een WK voetbal voor spelers met Cerebrale Parese (CP). Deze spelers hebben als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma, maar kan ook zijn ontstaan door een hersenbloeding op latere leeftijd.

Gerard heeft op een bewonderenswaardige manier met CP leren leven. Dat komt vooral door zijn grote passie; voetbal. "Ik wil gewoon altijd zoveel mogelijk voetballen. Iedere wedstrijd, ieder toernooitje wil ik meedoen. Omdat ik er plezier in heb", vertelt hij enthousiast.

(Tekst loopt door onder de foto's)

 


In het verleden kwam hij voor het Nederlands CP-team uit; het Nederlands Elftal, maar dan voor voetballers met CP. Na een EK, een WK en de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro te hebben meegemaakt, valt Gerard tijdelijk buiten de boot. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, gaat Gerard gewoon door en met behulp van een aantal ondernemende ouders wordt hij in een team van CP-voetballers ondergebracht bij De Merino's, een voetbalvereniging uit Veenendaal.

'Aardig gelukt'
Onder de vlag van vv De Merino's komt hij begin juni uit op een internationaal CP-voetbaltoernooi voor clubteams. Een ervaring op zich: "Het was lekker warm, relaxed, maar ik vond wel dat we de finale moesten halen. Als we de finale niet hadden gehaald, dan hadden we er beter mee kunnen stoppen", refereert Gerard aan de zwakke tegenstand in de eerste twee duels. Van zijn eigen prestaties koesterde hij ook hoge verwachtingen: "Ik wist dat ik iets moest laten zien. En ik denk dat dat aardig gelukt is."

Daarmee zegt hij geen woord teveel, want mede dankzij zijn vier goals en twee assists wordt het team tweede. In de finale is Amerika met 3-0 te sterk. "Een pittige tegenstander, vooral omdat we een dag eerder ook al veel energie verbruikt hadden tegen Ierland. Daardoor waren we in de finale flink moe. Maar wanneer je die beker ziet, wil je hem natuurlijk hebben", vertelt Gerard, die met volle teugen van het toernooi heeft genoten. Al is het volgende doel wel duidelijk: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog steeds wel graag bij het Nederlandse team wil voetballen. Ik vind dat ik daar thuishoor."

Tags

CP-voetbal,Gerard Bambacht