bird
maandag 03 oktober | 12.56 uur

Fysiotherapeut Marco van der Steen in Oostenrijk (interview)

12-01-2021 08:40
uur
Door: Martin van Hemert
marcosteen-2
• Marco van der Steen behandelt voetballer Sebastian Bauer, die een rugblessure heeft.

AMMERZODEN/OOSTENRIJK - Al jaren komt voetbalnomade Marco van der Steen terecht bij voetbalclubs over de hele wereld. Maar Van der Steen belandt daar niet vanwege zijn voetballende kwaliteiten, maar als fysiotherapeut.

De 55-jarige Van der Steen - van wie een fysiotherapiepraktijk in Ammerzoden gevestigd is - was eerder al werkzaam in onder andere Japan en China, maar tegenwoordig zoekt hij het iets dichter bij huis.

Zijn huidige werkgever luistert naar de naam Flyeralarm Admira Wacker Mödling. En die naam zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Sterker nog: hoogstwaarschijnlijk zijn er genoeg doorgewinterde voetbalfanaten die nog nooit van die club hebben gehoord.

Hoogste niveau
Daarom een korte introductie: ‘Admira’ is een club die op het hoogste niveau in Oostenrijk speelt en sinds de intreding van sponsor Flyeralarm – een groot Duits drukwerkbedrijf – torenhoge ambities nastreeft. De club trekt met Felix Magath een Duits voetbalicoon aan om professioneel voor de dag te komen en de doelstelling is minimaal een plaats in de top-zes. “Maar van al die hele ambitieuze plannen is niet veel terecht gekomen”, merkt Van der Steen koeltjes op.

Blessures
Zoals zo vaak is zijn hulp ingeroepen bij de club die momenteel de laatste plaats in de ‘Tipico Bundesliga’ bezet. Het recept is simpel: een aantal vedettes raken – op het oog langdurig – geblesseerd en dan is er één naam die bij diverse clubs bovenaan het lijstje prijkt: Marco van der Steen. “Ik heb inmiddels de nodige contacten opgedaan, omdat ik al zo lang in de voetballerij werk. Ik werd gevraagd omdat ze nogal wat blessures hadden. Op de één of andere manier bellen clubs me alleen als ze problemen hebben. Maar ik zei; ‘dat doe ik’, ik wilde ze wel helpen. Dat zou acht weken duren.”

Mooiste werk
Maar inmiddels is Van der Steen niet acht weken, maar al bijna een half jaar actief bij Admira. “Wat ik vaak meemaak, is dat de samenwerking van hun zijde en mijn zijde blijkbaar goed bevalt en dat ze vragen of ik niet kan blijven. En dan ben ik wel gauw over te halen. Het is het mooiste werk van de wereld, al is het wel een vreemd wereldje.”

Chaos
Van der Steen houdt het bijvoorbeeld al langer uit dan menig trainer bij Admira: “Ze zijn nu met de derde trainer bezig en er is een nieuwe sportdirecteur. Het is een beetje een chaos.” Zoals te doen gebruikelijk in de sportwereld, heeft dat alles te maken met de resultaten. Admira staat laatste en wist slechts twee duels te winnen.

Kleine club
Opvallend genoeg was één overwinning wel direct een 1-0 thuiszege op het ongenaakbaar geachte Red Bull Salzburg, dat actief is in de Champions League: “Admira voetbalt standaard op het hoogste niveau, maar is een hele kleine club, vergelijkbaar met FC Den Bosch. Red Bull is de leidende club in alles: qua opleiding, qua financiën, qua scouting. En misschien dachten ze daarom nu ook ‘dat doen we wel even’. Dat was het manco van Red Bull.”

21 maart
De euforie bij Admira was overigens geen lang leven beschoren: “De wedstrijd daarna kregen we weer klop van een concurrent.” Het reguliere seizoen loopt in Oostenrijk tot 21 maart. Daarna worden de punten gehalveerd en wordt de competitie gesplitst, waarbij de bovenste helft voor het kampioenschap speelt en de onderste helft tegen degradatie vecht.

“En dan is er weer van alles mogelijk voor ons”, blijft Van der Steen hoopvol, al weet hij nog niet of hij ook volgend seizoen in Oostenrijk werkzaam zal zijn. “Ik vind het prima om dit seizoen af te maken. En dan ga ik na dit seizoen wel kijken of ik het nog leuk genoeg vind.”

Één ding is zeker; andere clubs die in problemen verkeren weten Van der Steen ongetwijfeld weer te vinden.

door Martin van Hemert

Tags

marco van der steen,admira,sebastian bauer