bird
donderdag 28 maart | 11.25 uur

Bommelerwaard Runners zetten zich tijdens Roparun en Promenadeloop in voor goede doel

01-06-2022 14:04
uur
Door: Martin van Hemert
010622_BWDRunnersLR-1
De Bommelerwaardrunners hopen weer veel geld in te zamelen voor de zorg voor kankerpatiënten. Archieffoto: Koen Vandenput

BOMMELERWAARD - Voor de hardlopers van de Brandwijk Bommelerwaard Runners is weer een drukke periode aangebroken. Komend weekend staat namelijk de 22e deelname aan de Roparun op het programma, terwijl een maand later de twintigste editie van de Promenadeloop een feit is.

Dankzij het opheffen van de coronamaatregelen zijn hardloopevenementen zoals de traditionele Roparun en de Promenadeloop weer volop toegestaan. Dat wil echter niet zeggen dat eerstgenoemde 'als vanouds' van Rotterdam naar Parijs (of andersom) óf van Hamburg naar Rotterdam voert. Net als vorig jaar is er dit jaar namelijk voor gekozen om de internationale allure opzij te zetten en twee routes (een noordelijke en een zuidelijke variant) binnen de landsgrenzen uit te zetten.

Vertrouwd
Die keuze is al een half jaar geleden puur uit praktisch oogpunt gemaakt, vanwege de op dat moment nog geldende coronabeperkingen. "De organisatie wilde niet het risico lopen dat we bijvoorbeeld bepaalde provinciegrenzen niet over zouden mogen en heeft daarom hier voor gekozen. Dat is nog steeds vreemd, maar er is ook weer genoeg dat vertrouwd voelt", geeft Bommelerwaard Runners-oprichter Gerard Bambacht aan.

Daarmee verwijst hij onder meer naar de doorkomst bij Deil, waar vroeg in de ochtend de ploegwissel plaatsvindt en waar de supporters de Bommelerwaard Runners nog een denkbeeldig laatste zetje in de rug kunnen geven richting de finish in Rotterdam. Dat kunnen de lopers - onder wie voor het eerst maar liefst drie vrouwen - ongetwijfeld goed gebruiken tijdens de tocht die 560 kilometer lang is.

Stimuleren
De Bommelerwaard Runners nemen voor de 22e keer deel aan het evenement waarvan de opbrengst bestemd is voor de zorg voor kankerpatiënten, maar waar ook een competitie-element aan verbonden is. "Wij kiezen voor een ideale mix van sportiviteit en het steunen van het goede doel. En ik ben er heilig van overtuigd dat die twee aspecten elkaar stimuleren. We zijn heel vaak tweede geworden en dit jaar starten we als één van de laatste teams, wat betekent dat de organisatie ons tot de snellere teams rekent', aldus Bambacht, die benadrukt dat de snelheid van ondergeschikt belang is ten opzichte van de opbrengst.

Voor de Bommelerwaard Runners is ook de Promenadeloop een belangrijke 'inkomstenbron'. Waar deze loop normaal gesproken vóór de Roparun plaatsvindt, is dat nu omgedraaid; de Promenadeloop wordt dit jaar op zaterdag 2 juli gehouden. De inschrijving voor de bedrijvenloop is inmiddels geopend, de sponsorformulieren zijn verspreid onder de kinderen in de Bommelerwaard. Meer info: www.bommelerwaard-runners.nl.

Tags

Roparun,Promenadeloop,Bommelerwaard Runners,Gerard Bambacht