bird
donderdag 28 maart | 22.04 uur

'Wij hebben ons in het begin nooit gerealiseerd dat dit zo bijzonder is'

20-03-2023 09:25
uur
Door: Martin van Hemert
160323-tworiversedenmichel.5185x3364x1
'Opperhoofd' Ed Kooijman en race director Michel Schoon bij één van de permanente routepaaltjes. Foto: Esmée Pellegrom

ZALTBOMMEL - Honderden hardlopers verzamelen zich komend weekend in en rond Zaltbommel voor de Two Rivers Marathon. Van de marathon die ooit als een kleinschalige trainingsloop begon, gaat op zondag 26 maart alweer de achtste editie van start.

"De insteek was gewoon om met een groep van 56 lopers een stukje te gaan hardlopen. We zorgden ook voor wat bekertjes water en een aandenken. We gingen gewoon gezellig met elkaar ‘een dingetje’ doen en realiseerden ons in het begin nooit dat we iets bijzonders aan het organiseren waren", herinnert Ed Kooijman zich nog als de dag van gisteren. De inwoner van Gameren is destijds samen met Marco van Leeuwen de initiatiefnemer van dat 'simpele trainingsloopje' dat de naam Two Rivers Marathon draagt, ludiek verwijzend naar de Two Oceans Marathon in Kaapstad.

Grenzen
Door de jaren heen ontwikkelt de marathon zich tot een volwaardig hardloopevenement, waarvoor lopers vanuit allerlei verschillende landen afreizen naar de Bommelerwaard. Tijdens de aanstaande editie verschijnen er hardlopers uit elf verschillende landen aan de start. In totaal kent de Two Rivers Marathon op zondag 26 maart achthonderd deelnemers. "En dat hadden er nog meer kunnen zijn, maar we vinden het belangrijk dat het evenement blijft passen binnen de grenzen van Zaltbommel. Dit wordt dan ook nooit een evenement met 10.000 deelnemers. Dat willen we echt niet", stelt Kooijman gedecideerd.

In tegenstelling tot eerdere edities zijn zowel start als finish in de Waterstraat én wordt de marathon dit jaar niet in februari, maar in maart gehouden. Dat laatste is een bewuste keuze met het oog op de weersomstandigheden, legt race director Michel Schoon uit: "Wanneer je de marathon begin februari organiseert, zijn er veel risico's, zoals onderkoeling. Ook het risico op afgelasten is in maart een stuk kleiner dan in februari."

Elfstedenvereniging
Kooijman denkt onwillekeurig terug aan de editie van 2020, die op het allerlaatste moment nog moest worden afgelast vanwege storm Ciara: "We hadden het toen zwaar te verduren. Er zijn best veel hordes te nemen richting zo’n evenement, maar de beloning is het evenement. Als dat dan niet door kan gaan vraag je jezelf af: ‘Willen we dit? En wat nou als we twee jaar achter elkaar moeten cancelen?' Dan was het heel moeilijk geworden. Ik heb groot respect gekregen voor de Elfstedenvereniging die jaar na jaar met die teleurstelling te maken heeft", glimlacht 'opperhoofd' Kooijman.

Wanneer alles volgens verwachting verloopt, kan de achtste editie wel 'gewoon' doorgaan. "Alle seinen staan op groen. Nu is het voor ons een kwestie van doorwerken", concludeert Kooijman droogjes. "En we volgen de weersverwachting natuurlijk op de voet. Ik hoop voor de lopers en de toeschouwers vooral dat het droog is en het liefst ook niet te warm. Dan kan het een heel snelle marathon zijn. En ondanks het feit dat we geen startgeld betalen, vind ik dat we een sterk deelnemersveld voor elkaar hebben", vertelt Schoon trots. 

Parcoursrecord
Zijn paradepaardje is de zogeheten 'sub-3-pacegroep'. Dat is een groep met deelnemers, waarbij één pacer of haas - een loper die niet aan de wedstrijd zelf deelneemt - een tempo loopt zodat die groep onder de drie uur kan finishen. "Een sub-3-pacer kan zomaar 2:30, 2:40 lopen. Dan hoor je bij de top van Nederland." Schoon hoopt dan ook dat de inzet van een sub-3-pacer eraan bijdraagt dat het parcoursrecord sneuvelt. Dat staat nu nog op naam van de Belg Wouter Decock. Hij liep in 2019 de Two Rivers Marathon in 2 uur, 37 minuten en 49 seconden. De winnende tijd van vorig jaar, neergezet door Sjoerd Swinkels uit Rossum, kwam daar niet bij in de buurt.

Wat naast de sub-3-pacer ook bijzonder is aan de achtste editie van de Two Rivers Marathon, is de medaille. Hoe deze er precies uit gaat zien, wil de organisatie nog even onder de pet houden, maar medewerkers van Elliz in Company hebben er oude Two Rivers Marathon-wedstrijdshirts in verwerkt. Ook leerlingen van het Koning Willem 1 College hebben hun steentje bijgedragen. "Iedere medaille is uniek", besluit Kooijman.

Al het nieuws in aanloop naar de marathon is te vinden op www.tworiversmarathon.nl.

Tags

Two Rivers Marathon,Ed Kooijman,Michel Schoon