bird
maandag 27 juni | 20.00 uur

'Dikke rook, dampende diesels en veul herrie' op 7 mei in Velddriel: 'Truckpulling lééft hier'

15-04-2022 16:32
uur
Door: Martin van Hemert
140422_MadMack-LR-1
Team MadMack in actie tijdens de testdag op de thuisbaan in Velddriel. Foto: Erwin Visser

VELDDRIEL - De Bommelerwaard heeft er een tweede truckpullingwedstrijd bij. Na Nederhemert is de 'gekte' nu namelijk ook overgeslagen op Velddriel. De organisatie is vastbesloten om er een succes van te maken. 'We krijgen één kans om ons te bewijzen, die moeten we met beide handen aangrijpen.'

Het moet ergens begin 2020 zijn. In die periode bedenken een paar vrienden om een truck te kopen en aan truckpulling-evenementen deel te nemen. Onder de naam Team MadMack willen ze weleens kijken hoe ver ze het weten te schoppen tijdens die wedstrijden, waarbij een speciaal daarvoor geprepareerde vrachtwagen een sleepwagen vooruit trekt. Lukt het de truck om de maximale afstand van honderd meter te behalen - een zogeheten 'full pull' - dan klinkt er gejuich vanuit het publiek én vanuit de desbetreffende truck. 

Maar het verhaal mag inmiddels bekend zijn; Team MadMack neemt, net als alle andere teams, in twee jaar tijd niet aan één wedstrijd deel. De coronamaatregelen gooien immers het welbekende roet in het eten. Desondanks besluit het team dat bestaat uit negen leden, om in augustus 2021 een test-evenement op poten te zetten.
Op het terrein van mede-organisator Erik en broer Marthijs de Haas aan de Drielse Veldweg, kunnen truckpullingteams hun trucks testen. Dat bevalt de teams en de organisatie uitstekend en leidt uiteindelijk tot het organiseren van een échte truckpullingwedstrijd. Die staat gepland op zaterdag 7 mei, over een kleine 2,5 week dus. "Het begint te kriebelen, maar ik ben tegelijkertijd ook súperblij als alles achter de rug is", verzucht Erik. Het is namelijk een flinke klus om een dergelijk evenement anno 2022 op te zetten, zéker omdat de organisatie in Velddriel pas begin februari van de gemeente Maasdriel te horen kreeg dat het door mocht gaan. 

Imago
Dat een gemeente überhaupt groen licht geeft voor een dergelijk evenement is allesbehalve een vaststaand feit. Vanwege de veiligheid, maar bovenal vanwege de uitstoot van gassen liggen truck- en tractorpullingwedstrijden al jarenlang onder een vergrootglas. Het milieuvervuilende imago van dergelijke evenementen vindt Erik onterecht: "Door die zwarte rook lijkt het heel veel uitstoot te zijn, maar het is grotendeels water dat door de pijp naar buiten komt. De diesel zelf wordt binnenin al verbrand. Maar ik ben ook heel eerlijk om te zeggen dat ik bang ben dat dit soort evenementen over 10 á 15 jaar verleden tijd zijn." 

Om zich toch van de duurzaamste kant te laten zien, werken de lichttorens tijdens het evenement op zonne-energie en wordt er op het terrein gebruik gemaakt van elektrische voertuigen.

Geluk
Sinds het moment dat er akkoord is gegeven, zijn er in de tussenliggende drie maanden bergen werk verzet en aangezien de truckpullingwedstrijd in Herwijnen vanwege te slecht weer niet door kon gaan, is de wedstrijd in Velddriel de allereerste van het seizoen. Het spreekwoord 'de één zijn dood, is de ander zijn brood' was zelden meer van toepassing: "Voor hen is het natuurlijk heel veel pech, maar voor ons is het juist honderd procent geluk, omdat dit de eerste serieuze truckpullingwedstrijd wordt sinds corona. Twee en een half jaar lang heeft niemand een truckpullingwedstrijd kunnen zien, dus we verwachten dat het druk gaat worden."

Hij vervolgt: "De truckpulling lééft hier, tussen de Maas en de Waal. Dat merk ik ook als ik naar andere wedstrijden ga, daar kom je vaak mensen uit de omgeving tegen. Er zitten hier veel transportbedrijven en al die vrachtwagenchauffeurs vinden dit natuurlijk mooi." Ook de teams zijn enthousiast over de wedstrijd in Velddriel. Daarbij speelt één element een doorslaggevende rol, weet Erik: "Wij hebben een kleibaan, daar rijden alle teams veruit het liefste op. Dat is het beste wat er is, meer hoeven ze niet."

(Tekst loopt door onder de foto's)

Het terrein waar op 7 mei het spektakel losbarst.

• Het terrein waar op 7 mei het evenement gaat plaatsvinden.

Het is overigens niet voor het eerst dat het weiland van Erik - en voorheen zijn vader - omgeploegd wordt tijdens een auto-gerelateerd evenement. In het verleden was het namelijk al het decor van autocross-wedstrijden en sinds een paar jaar staat het derde weekend van september steevast in het teken van Driels Wheels, een samenkomst van allerlei soorten Amerikaanse voertuigen. "En nu dus de truckpulling. Da's weer eens wat anders", vertelt Erik nuchter.

Nadat de trucks en tractoren op 7 mei hun ronkende best hebben gedaan, vindt er ook nog een 'dikke after-pulling party' plaats in de feesttent. Al met al een flinke organisatie, maar dat is het waard, vindt Erik: "We krijgen nu één kans om ons te bewijzen. Die moeten we met beide handen aangrijpen. En als dat lukt, is het makkelijk voor teams om te zeggen dat ze hier volgend jaar ook weer willen rijden. En misschien kunnen we dan ook iets op de vrijdagavond organiseren. Wij doen dit niet om veel winst te maken, we doen het omdat we het leuk vinden. En eigenlijk doe je het alleen maar voor een ander, want je bent de hele week aan het rennen om alles op te bouwen en op de dag zelf mag je blij zijn als je überhaupt iets van de wedstrijd ziet."
Kaarten zijn te koop op: www.truckpullingvelddriel.nl.

Tags

Velddriel,Truckpulling,tractorpulling,Erik de Haas

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
mada-banner336x336px-334x0
metalura-336x336-steelart
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
metalura-336x336-balkonbeglazing2
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
metalura-336x336-glazenwanden
arkadya-banner336x336px-2
lsh-banner336x336px-21
fordgerritse-banner336x336px-v2
horssenbv-banner336x336px
p-gsafety-banner336x336px
optisportdekreek-banner336x336px
klaverklinieken-bwg-336x336
movementpodotherapie-banner336x336px
wolplein-banner336x336px