bird
vrijdag 29 maart | 01.13 uur

'De cross in 'Bommel' was vroeger net zoals wat nu de Formule 1 in Zandvoort is'

08-09-2021 17:00
uur
Door: Martin van Hemert
MotorcrossZaltbommel-1
• De motorcross vindt plaats in de uiterwaarden. Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - Na een jaar stil te hebben gelegen door corona, staat aanstaande zaterdag de motorcross in de uiterwaarden bij Zaltbommel weer op de planning. Het bestuur van MSV De Waal én deelnemer Bert van Dulmen kunnen nu al niet wachten.

“Dit is niet zomaar iets hè, vergis je niet. De motorcross in ‘Bommel’, dat was een instituut. Wat nu de Formule 1 in Zandvoort is, was toen de cross in de uiterwaarden.” Voor Bert van Dulmen is het praten over de motorcross het mooiste wat er is, na het meerijden zelf natuurlijk. De 66-jarige wervelwind uit Ammerzoden spreekt nog altijd met een aanstekelijk enthousiasme over de sport waaraan hij al ruim vijftig jaar deelneemt, en dan met name over de wedstrijd in de uiterwaarden bij Zaltbommel.

Natuurgebied
Sinds 2000 werd de cross niet meer verreden, omdat de uiterwaarden als natuurgebied werden aangemerkt, maar in 2016 mocht het eindelijk weer. "Ik heb destijds ook tegen de politiek gezegd dat wij Zaltbommel door de jaren heen groot hebben gemaakt”, beweert Hans Sterrenburg zonder blikken of blozen. Hij zit inmiddels 46 jaar in het bestuur van MSV De Waal, dat samen met MCC Neerijnen de wedstrijd organiseert.

Trainingsbaan
De anekdotes uit lang vervlogen tijden worden met veel plezier weer opgelepeld. Over Heikki Mikkola, ‘De Vliegende Fin’. “We moesten hem op Schiphol ophalen, maar hij was er wél. En hij won nog ook. Met een lege band. Da’s lang geleden, maar dat vergeet ik nooit meer”, memoreert Sterrenburg. “En ooit waren er een paar Russische zijspanrijders die moesten trainen voor de wedstrijd. Die gebruikten de A2 gewoon als trainingsbaan! Ze dachten: 'Dat mag in Rusland ook, dus waarom hier niet?' Maar op een gegeven moment zijn ze toch door de politie aangehouden”, lacht bestuurslid Bas van der Voorn.

'Op je bakkes' 
Het zijn taferelen die vandaag de dag niet snel meer rondom de cross in Zaltbommel zullen plaatsvinden. Het evenement is tegenwoordig puur gericht op de breedtesport en trekt voornamelijk deelnemers uit de nabije omgeving. Alleen al uit Ammerzoden, de woonplaats van Van Dulmen, zullen er zo’n tien rijders vertegenwoordigd zijn, waaronder Van Dulmen zelf. “Bijna iedereen komt voor z’n plezier, maar dat is er gauw af zodra de hekken naar beneden vallen. Dan zit er echt geen één fluitend op de brommer, want als je één seconde twijfelt, lig je op je 'bakkes'. Ik doe mee voor de fun; al moet ik op de fiets meedoen, dan doe ik nog mee.”

Regensensor
Zo ver zal het ongetwijfeld niet komen, maar er zijn bij Van Dulmen nog wel twijfels over welk voertuig hij gaat gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een oldtimer uit 1983, maar of hij die ook daadwerkelijk gaat bestijgen, is nog afhankelijk van het weer. "Vroeger had ik liever modder, maar nu niet meer, want dan wordt m’n motor veel te vuil. Ik heb ook een regensensor op m’n motor gebouwd: als het weerbericht regen aangeeft, start-ie niet", stelt hij lachend.

Gratis
Net als Van Dulmen, verkeren ook de bestuursleden in een opperbeste stemming. Zij mogen immers zaterdag weer een evenement laten plaatsvinden. En dat was - mede vanwege de coronamaatregelen, waaronder een maximum aantal bezoekers van 750 - nog geen uitgemaakte zaak. "Het was voor ons wel een opluchting toen de vergunning binnenkwam", geeft Van der Voorn toe. "Als je als toeschouwer negatief getest bent of een vaccinatie- of herstelbewijs hebt, mag je naar binnen." "Ja, en het is gratis entree, hè, schrijf dat ook maar op", vult Sterrenburg aan. "Alles is gratis, behalve de consumpties."

Tags