bird
vrijdag 27 januari | 15.30 uur

'De Bommelerwaard mag trots zijn'

08-12-2022 14:00
uur
Door: Martin van Hemert
Team-veldrijden
De ambassadeurs: Adri van Houwelingen, Erik Dekker en Maarten Ducrot.(Archieffoto: Marco Oomen)

ZALTBOMMEL – Voor het eerst is de Bommelerwaard volgend jaar het decor van het Nederlands Kampioenschap Veldrijden. Zaltbommel heeft in het weekend van 14 en 15 januari de primeur. De Bommelerwaardgids blikt alvast vooruit met de drie in de Bommelerwaard woonachtige wielerprominenten die ambassadeur van het evenement zijn.

Erik Dekker, Adri van Houwelingen en Maarten Ducrot zijn al jaren actief in en rondom de wielersport. Ondanks die karrenvracht aan ervaring zijn ze stuk voor stuk onder de indruk van de voormalige Uiterwaardencross, die komend jaar wordt gepromoveerd tot Plieger NK Veldrijden. Wielernestor Van Houwelingen weet maar al te goed hoe lastig het is om een dergelijk evenement te organiseren: "ik heb al veertig jaar met organisatoren te maken, vaak zijn dat dezelfde mensen die jaar in jaar uit betrokken zijn. Het gaat een beetje op de automatische piloot; men pakt het draaiboek van een jaar eerder erbij en kopieert het ieder jaar weer. Zo draait het door, totdat de organisatie te oud wordt en ermee stopt. Daardoor verdwijnen vaak wedstrijden van de kalender. Wat me aanspreekt in de organisatie van het NK in Zaltbommel is dat het vooral jongere mensen zijn die de kar trekken. Het feit dat zij zo snel het NK toegewezen hebben gekregen, geeft aan dat ze het goed voor elkaar hebben." Dat beaamt Dekker: "In de Bommelerwaard is er niet zoveel op het gebied van veldrijden. Dan is het knap dat zo’n comité de schouders eronder zet en ervoor zorgt dat er een NK is gekomen."

Volgens Ducrot heeft de organisatie bewezen goed met tegenslagen om te kunnen gaan. "Het Waterschap heeft de organisatie verordonneerd om een plankier (houten vloer, red) op de dijk te leggen, omdat anders het gras kapot gaat. In plaats van meehelpen, gaat het waterschap met de regels in de hand dingen tegenhouden, dat vind ik heel irritant. Ik vind het buitengewoon bewonderenswaardig dat de organisatie zich niet heeft laten aftroeven door zulke regelpoepers", windt Ducrot er geen doekjes omheen.

Voorspelling

De drie wagen zich desgevraagd aan een voorspelling voor het NK. Bij de mannen zal vooral Lars van der Haar - de huidige Nederlands kampioen - de topfavoriet zijn, door de afwezigheid van Mathieu van der Poel, zo zijn de drie ambassadeurs eensgezind. Bij de vrouwen wordt de winnaar lastiger te voorspellen, zo verwacht Dekker: "Dat vind ik al jaren de meest interessante categorie om naar te kijken. Als het echt loei- en loeizwaar is, weet ik niet hoe de twee beste dames van nu daarmee omgaan. Je hebt het toptalent Fem van Empel, Lucinda Brand probeert terug in vorm te komen na haar blessure en dan heb je ook nog Ceylin (del Carmen Alvarado, red.). En natuurlijk Marianne Vos, het zou echt een schande zijn als ik haar was vergeten." 

Mocht het Nederlands Kampioenschap een succes worden, dan wil de organisatie het evenement graag laten doorgroeien tot een internationale cross. Ducrot reageert fel op de vraag of dat een realistisch scenario is: "Heb je daar twijfels over? Natuurlijk! Het is een unieke locatie waar je veel mee kunt." Ook Dekker ziet het rooskleurig in: "Het is echt uniek dat je op een steenworp van de binnenstad de start/finish-straat hebt. Dat is echt bizar. De ambitie om door te groeien is de beste drijfveer om mensen gemotiveerd te houden." 

Martin van Hemert

Tags

Nederlands Kampioenschap Veldrijden,Bommelerwaard