over ons | adverteren | sitemap | contact

Soraya en Viviana: fietscross is geen sport voor watjes


Deel deze pagina

Daar staan ze. Acht meisjes op hun fietsen, geconcentreerd voor de start. De spanning is te snijden. Het hek klapt naar beneden en weg zijn ze! Eén meisje neemt meteen een paar lengtes voorsprong, als een blauw-gele schicht raast ze over het hobbelige parcours. Snijdt bochten af, springt over bulten, versnelt op het rechte stuk. Na een explosie die 400 meter duurt steekt ze haar handen blij in de lucht. Ze wint!

"Mooi hè?", zegt vader Van Hees trots. "We hebben nog meer filmpjes." De trots is op zijn plaats, want zijn dochters Soraya (12 jaar) en Viviana (10 jaar) horen allebei tot de wereldtop in de fietscross. Fietscross of BMX is een sport die in de jaren tachtig is over komen waaien uit de USA. Een combinatie van techniek, lef en snelheid. En de twee zusjes zijn natuurtalenten. Pas twee jaar bezig en nu al Nederlandse titels en WK-medailles op zak. Hoe is dat zo gekomen?

Teveel energie
Viviana, het jongste zusje, komt net binnen vallen van de jaarlijkse kerstviering op school. "Ik ben als eerste begonnen met de sport", vertelt ze. "Volgens de schooldokter had ik teveel energie en moest ik maar eens een sport zoeken waarin ik dat kwijt kon. Iemand nam me mee naar de cross en toen was ik meteen verkocht." Al snel reed ook haar zusje Soraya op een crossfiets in de rondte. En vader Pedro van Hees was niet eens de aanstichter, hoewel hij zelf een verdienstelijk wielrenner was. Samen met zijn vrouw staat hij wel voor de volle honderd procent achter de twee goudhaantjes.

Alles staat in Huize Van Hees in het teken van de fiets. Soraya: "We hebben een vol programma. Na school doen we snel ons huiswerk en dan gaan we trainen, twee à drie keer in de week. In het weekend zijn de wedstrijden, dus we zijn best vaak van huis." Vader is dan nog eens een avond bezig met het materiaal te verzorgen en een avond om de website bij te houden. Maar het is hobby en de wedstrijden zijn een leuk uitje. "De sfeer langs de kant is heel anders dan bij voetbal, het gaat er heel gemoedelijk aan toe."

Internationaal
Omdat de zusjes een internationaal programma rijden zijn er geregeld uitstapjes over de grens. Wat heet, het vorige WK was zelfs in Sao Paulo, Brazilië. "Een hele belevenis", zegt Pedro. "Maar we schrokken wel van de armoede daar". Viviana beaamt dat: "Je ziet er heel veel straatarme kinderen. En in het stadion was politiebescherming, want er was een gerucht dat er twee Amerikaanse meisjes zouden worden ontvoerd. Een hele enge sfeer, hoor. Gelukkig werden we steeds goed begeleid van het hotel naar de baan."

Hoe het zit met de tegenstand? Die is dit jaar groter omdat ze in een hogere categorie rijden. Soms moeten ze zelfs tegen jongens rijden. En... ook die verslaan ze! "Dan lopen ze wel eens huilend naar hun ouders toe", lacht Viviana. "Want ze schamen zich natuurlijk om te verliezen van een meisje. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze ons expres proberen te laten vallen!" Gelukkig zijn er niet alleen maar vervelende jongens op de baan te vinden, maar over dat onderwerp moeten we van Soraya maar niet te veel doorvragen.

Toekomstplannen
De toekomst dan maar. Voor 2007 zijn er grootse plannen. De eerste belangrijke transfer is al rond: ook het jongste broertje Carlos is al op de crossbanen gesignaleerd en hij gaat volgend jaar het BMX-team van Hees versterken. De Van Heesjes zoeken nog een extra sponsor, vooral om bij te dragen in de exorbitante reiskosten. Het Wereldkampioenschap is volgend jaar in Canada en daar willen ze graag bij zijn. In 2008 wordt de sport Olympisch. Zijn ze zich al aan het voorbereiden? "De Spelen van Beijing komen nog te vroeg, maar die daarop moet ik net kunnen halen" lacht Soraya. "Ach, zolang we het leuk vinden gaan we door."

Meer informatie over Soraya en Viviana: www.bmx-vanhees.nl.
 
Wat Interview Soraya, Viviana en Pedro van Hees
Waar Zaltbommel
Wanneer 20 dec. 2006
Datum
20 december 2006

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Uitgelicht
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden