over ons | adverteren | sitemap | contact

Rijk moet kosten stroomstoring door Apache vergoeden


Deel deze pagina

Het Rijk moet een half miljoen euro schadevergoeding betalen aan 4 gemeenten die zonder stroom zaten nadat een Apache-helikopter in 2007 tegen een hoogspanningsmast vloog. Een juridische doorbraak in de jarenlange strijd om de onkosten als gevolg van de stroomstoring. De 4 gemeenten, Neerijnen, Geldermalsen, Lingewaal en Maasdriel, zijn op 24 november door het Gerechtshof in het gelijk gesteld ten aanzien van de schadevergoeding naar aanleiding van de stroomstoring.

De gemeenten Maasdriel, Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen hebben in 2011 de Staat gedagvaard om de schade verhaald te krijgen die eind 2007 werd veroorzaakt. Volgens de rechtbank in Den Haag is de Staat wel aansprakelijk maar hoeft deze toch niet alle kosten te vergoeden. De gemeenten waren het niet eens met deze uitspraak en gingen daarom in hoger beroep. Met succes.

Het Gerechtshof acht, net als de rechtbank, de Staat aansprakelijk voor de schade. Verder acht het Gerechtshof, in afwijking van de rechtbank, het wel mogelijk dat de schadevergoeding ook daadwerkelijk kan worden geclaimd.

Henny van Kooten, burgemeester van Maasdriel: “Een prachtig resultaat! En bovendien ook heel logisch dat de veroorzaker van de schade ook voor de kosten opdraait”. Nu moet worden afgewacht of de Staat nog cassatie instelt bij de Hoge Raad. Daar heeft de Staat drie maanden de tijd voor.

Zeven jaar geleden
Deze week is het exact zeven jaar geleden dat Neerijnen, Geldermalsen, Lingewaal, Zaltbommel en Maasdriel werden getroffen door een stroomstoring, nadat een Apache gevechtshelikopter van defensie tijdens een oefening tegen de hoogspanningskabels bij Hurwenen aanvloog. Circa 50.000 huishoudens in de Bommelerwaard en de Tielerwaard zaten meerdere dagen zonder stroom.

De grote stroomstoring veroorzaakte voor miljoenen aan schade. De verantwoordelijke piloten werden veroordeeld tot taakstraffen. De 4 gemeenten kregen al eerder een schadevergoeding maar dat was niet voldoende. De gemeenten hebben behoorlijke kosten gemaakt bij het bestrijden van deze stroomstoring en eisten daarom € 500.000, -.

Zaltbommel
De Gemeente Zaltbommel heeft destijds een vergoeding geaccepteerd van ongeveer 40.000 euro. Dat was aanzienlijk lager dan het bedrag dat ze geclaimd had (288.000 euro). Toch koos ze ervoor de schadevergoeding te accepteren, vanuit de overweging dat de kosten die gepaard zouden gaan met een jarenlang juridisch proces niet zouden opwegen tegen een eventueel hogere schadevergoeding.
Datum
12 december 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Digitaalburg
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden