over ons | adverteren | sitemap | contact

Rijk moet kosten stroomstoring door Apache vergoeden


Deel deze pagina

Het Rijk moet een half miljoen euro schadevergoeding betalen aan 4 gemeenten die zonder stroom zaten nadat een Apache-helikopter in 2007 tegen een hoogspanningsmast vloog. Een juridische doorbraak in de jarenlange strijd om de onkosten als gevolg van de stroomstoring. De 4 gemeenten, Neerijnen, Geldermalsen, Lingewaal en Maasdriel, zijn op 24 november door het Gerechtshof in het gelijk gesteld ten aanzien van de schadevergoeding naar aanleiding van de stroomstoring.

De gemeenten Maasdriel, Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen hebben in 2011 de Staat gedagvaard om de schade verhaald te krijgen die eind 2007 werd veroorzaakt. Volgens de rechtbank in Den Haag is de Staat wel aansprakelijk maar hoeft deze toch niet alle kosten te vergoeden. De gemeenten waren het niet eens met deze uitspraak en gingen daarom in hoger beroep. Met succes.

Het Gerechtshof acht, net als de rechtbank, de Staat aansprakelijk voor de schade. Verder acht het Gerechtshof, in afwijking van de rechtbank, het wel mogelijk dat de schadevergoeding ook daadwerkelijk kan worden geclaimd.

Henny van Kooten, burgemeester van Maasdriel: “Een prachtig resultaat! En bovendien ook heel logisch dat de veroorzaker van de schade ook voor de kosten opdraait”. Nu moet worden afgewacht of de Staat nog cassatie instelt bij de Hoge Raad. Daar heeft de Staat drie maanden de tijd voor.

Zeven jaar geleden
Deze week is het exact zeven jaar geleden dat Neerijnen, Geldermalsen, Lingewaal, Zaltbommel en Maasdriel werden getroffen door een stroomstoring, nadat een Apache gevechtshelikopter van defensie tijdens een oefening tegen de hoogspanningskabels bij Hurwenen aanvloog. Circa 50.000 huishoudens in de Bommelerwaard en de Tielerwaard zaten meerdere dagen zonder stroom.

De grote stroomstoring veroorzaakte voor miljoenen aan schade. De verantwoordelijke piloten werden veroordeeld tot taakstraffen. De 4 gemeenten kregen al eerder een schadevergoeding maar dat was niet voldoende. De gemeenten hebben behoorlijke kosten gemaakt bij het bestrijden van deze stroomstoring en eisten daarom € 500.000, -.

Zaltbommel
De Gemeente Zaltbommel heeft destijds een vergoeding geaccepteerd van ongeveer 40.000 euro. Dat was aanzienlijk lager dan het bedrag dat ze geclaimd had (288.000 euro). Toch koos ze ervoor de schadevergoeding te accepteren, vanuit de overweging dat de kosten die gepaard zouden gaan met een jarenlang juridisch proces niet zouden opwegen tegen een eventueel hogere schadevergoeding.
 
Uitgelicht
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden