over ons | adverteren | sitemap | contact

Regionaal Archief Rivierenland zoekt foto's uit Tweede Wereldoorlog


Deel deze pagina

Het Regionaal Archief Rivierenland heeft i.s.m. uitgeverij WBooks het initiatief genomen om een fotoboek samen te stellen over de jaren 1940-1945. Het archief doet een beroep op iedereen die interessant fotomateriaal uit die periode heeft.

Uitgever WBooks uit Zwolle verzorgt al een reeks over deze jaren en het archief sluit daar graag bij aan met een mooi fotoboek. Een beeldverhaal, over het Gelderse rivierenland in deze enerverende jaren.

Over de jaren 1940 - 1945 in het rivierengebied is een groot aantal publicaties verschenen. Vaak is het illustratiemateriaal in deze uitgaven ondersteunend. De kwaliteit van de afbeeldingen is nogal eens matig. Bijvoorbeeld omdat de afbeeldingen op (te) klein formaat zijn geplaatst, waardoor de zeggingskracht en de detaillering zijn verdwenen. Soms ontbreekt het aan goede en correcte informatie bij de foto's: over de makers, over locaties of dateringen ontbreken, zijn vaag of verkeert. Het Regionaal Archief Rivierenland wil daar graag verandering in brengen en de foto's juist centraal stellen.

Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) bezit zelf een groot aantal foto's over de oorlogsjaren. Van de mobilisatie in 1939 tot de bevrijding in mei 1945. In het bijzonder zijn er veel foto's over de verwoestingen (Hedel, Tiel, Ochten) die de inwoners in mei 1945 aantroffen en bevrijdingstaferelen. De bedoeling van het fotoboek is echter dat er een beeld wordt geschetst van vijf oorlogsjaren. De verwoestingen in de laatste maanden zijn, hoe aangrijpend ook, een beperkt onderdeel van deze jaren.

Het RAR zoekt foto's van bijvoorbeeld de mobilisatie in 1939, de evacuatie in 1940 of de evacuatie in 1944/1945. Wellicht zijn er opnamen van werkzaamheden aan het Amsterdam-Rijnkanaal of van verplichte tewerkstelling in de Arbeidsdienst, familiefoto's en foto's van het dagelijkse leven waaruit de oorlogstijd blijkt (bijvoorbeeld door de aanwezigheid van Duitse militairen, een Duitse vlag of borden en propaganda uit deze jaren, een fiets met houten 'banden') dan heeft het Regionaal Archief Rivierenland grote belangstelling in die foto's. Wel heel bijzonder zou het zijn als er foto's te voorschijn komen over het werk van het verzet en de illegaliteit (onderduikers, crossings, Binnenlandse Strijdkrachten). De activiteiten zelf zijn natuurlijk niet gefotografeerd, maar kort na de bevrijding zijn verschillende foto's gemaakt ter herinnering aan de spannende en angstige tijden die men gezamenlijk had meegemaakt.

Voor het boek zal een selectie gemaakt worden van ongeveer 120 foto's. De beoogde verschijning is voorjaar 2016. Wie interessant materiaal voor het archief heeft kan contact opnemen met Sil van Doornmalen die het boek gaat samenstellen. Info: 0344-612230, svdoornmalen@rarivierenland.nl
Datum
18 augustus 2015

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Digitaalburg
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden