over ons | adverteren | sitemap | contact

Prinsjesdag 2012


Het is weer de derde dinsdag in september!


Deel deze pagina

Het is weer de derde dinsdag in september, Prinsjesdag! Vandaag leest de Koningin de Troonrede voor in de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal. Zoals ieder jaar maakt de regering haar plannen voor het komende kalenderjaar op deze manier bekend.

In de ochtend is het al een drukte van jewelste op het Ministerie van Financiën. Dan wordt door de laatste hand gelegd aan de rijksbegroting en de Miljoenennota door Jan Kees de Jager (@JCdeJager), de Minister van Financiën. Hij is de bewaker van de schatkist van Nederland. Als hij klaar is verpakt hij de stukken in een oranje strik en legt ze in een speciaal koffertje.

Ondertussen stromen de genodigden naar de Ridderzaal. De Ridderzaal is een zaal op het Binnenhof in Den Haag. De zaal is helemaal opgepoetst, alles glimt en voor iedereen staat netjes een stoeltje klaar. Daarop gaan de genodigden zitten. Met malle hoedjes op en nette kleren aan. Want zo hoort dat op Prinsjesdag.

Klokslag één uur vertrekt de Koningin vanaf haar Paleis Noordeinde. De Gouden Koets rijdt voorop. Zij wordt vergezeld door prins Willem-Alexander, prinses Máxima, Prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, prins Constantijn en prinses Laurentien. Om het extra feestelijk te maken klinkt er elke minuut een saluutschot afgevuurd door de batterij 11de Afdeling Rijdende Artillerie, alias de Gele Rijders, op het Malieveld in Den Haag.

Dan verwelkomt de heer De Graaf alle aanwezigen en opent de vergadering. Hij mag dat want hij is voorzitter van de Eerste Kamer, de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal, het orgaan dat alle nieuwe wetsvoorstellen toetst.

Als de Koningin en haar gevolg is aangekomen bij de Ridderzaal, gaat ze op haar troon zitten en de leest plechtig de Troonrede voor. De Troonrede is een verhaal van de regering met plannen voor volgend jaar. Iedereen luistert dan stil en de camera’s zoemen van hoedje naar hoedje en van pak naar jurk en terug.

Iets voor twee uur is de koningin klaar. Iedereen juicht, klapt en roept drie keer hoera en Leve de Koningin!!! Dat is het begin van het vrolijke gedeelte. Snel en opgelucht stapt de Koningin dan in haar koets en vertrekt naar Paleis Noordeinde. Daar mag ze vanaf haar balkon naar iedereen zwaaien. En iedereen zwaait dan terug en is blij. Want ook dat hoort op Prinsjesdag.

De minister van Financiën gaat door met het officiële gedeelte en biedt om drie uur het koffertje met de papieren met de oranje strik aan de Tweede Kamer aan. In het koffertje zitten ingewikkelde paperassen: de rijksbegroting met een raming van de inkomsten en uitgaven voor het komende jaar. Het gaat over een heleboel geld. Het heet dan ook de Miljoenennota.

Daarna gaat iedereen naar huis en weer aan het werk. Want er is nog een boel werk te doen. Omdat het kabinet demissionair is, kan het nieuwe kabinet het beleid voor volgend jaar nog flink op de schop nemen. De paperassen in de koffer van Jan Kees De Jager zullen zeer waarschijnlijk voor kennisgeving worden aangenomen. Omdat er de Kamerleden donderdag grotendeels worden vervangen door nieuw gekozen parlementsleden.
Datum
18 september 2012

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

De oorsprong van de naam Prinsjesdag
Vanaf september 1930 wordt de derde dinsdag in september Prinsjesdag genoemd. De oorsprong ligt in de 18e eeuw.

In de tijd dat stadhouder Prins Willem V (1748-1806) regeerde werd zijn verjaardag op 8 maart Prinsjesdag genoemd. In die tijd was dit één van de populairste feesten in ons land. Tijdens de Franse bezetting was Nederland toen een republiek en niet zoals nu een koninkrijk. De fans van de familie van Oranje-Nassau gebruikten die dag om hun liefde voor de Prins te laten zien.

Het is niet bekend waarom vele jaren later de naam Prinsjesdag is overgegaan op de jaarlijkse openingsdag van de Staten-Generaal (Tweede en Eerste Kamer). Wel is het zo dat tot op de dag van vandaag de Koninklijke familie wordt toegejuicht.

De Gouden Koets
Bekijk de route van de Gouden Koets in Google Maps. Onderweg naar de Ridderzaal komt u langs monumenten en historische gebouwen. Alleen de route van de Koningin in haar gouden koets wijkt af vanwege opgebroken straten rond het Binnenhof.
Valentijnsdag
Uitgelicht
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden