over ons | adverteren | sitemap | contact

Praatpalen krijgen een nieuwe toekomst


Icoon van de snelweg wordt ‘ge-upcyceld


Deel deze pagina

Vanaf 1 juli verdwijnen de praatpalen langs de Nederlandse snelwegen. Rijkswaterstaat heeft Van Doorn Geldermalsen opdracht gegeven de praatpalen te verwijderen. Zusterbedrijf Ecoleon gaat de praatpalen vervolgens een nieuw leven geven, bijvoorbeeld als laadpaal of informatiezuil.

Upcyclen als laadpaal of informatiezuil

Decennialang konden pechvogels langs de snelweg hulp inroepen met de praatpalen. Omdat ze steeds minder worden gebruikt, is besloten de praatpalen op 1 juli 2017 uit te zetten en vervolgens te verwijderen. Rijkswaterstaat wil dit duurzaam realiseren en heeft de markt uitgedaagd met vernieuwende ideeën te komen. Ecoleon stelde een concept voor waarbij de praatpalen worden ‘ge-upcycled’. De praatpalen worden niet vernietigd of gerecycled, maar krijgen een nieuw leven dichtbij de oorspronkelijke vorm, bijvoorbeeld als laadpaal of informatiezuil.

Collectors item
Rijkswaterstaat ontvangt regelmatig verzoeken van particulieren of organisaties die ideeën hebben voor de praatpalen of deze graag als collectors item willen kopen. Geïnteresseerden kunnen zich melden op een website die Ecoleon speciaal voor dit doel in het leven heeft geroepen: www.hetverhaalvandepraatpaal.nl.

Ook Domeinen Roerende Zaken, het onderdeel van het ministerie van Financiën dan overtollige rijksgoederen verwerkt, gaat 100 praatpalen verkopen. Verder zal een beperkt aantal musea een praatpaal voor hun collectie ontvangen.

Tijdelijke duurzame hoes
Het verwijderen van alle 3300 praatpalen die langs de Nederlandse snelwegen staan, gaat enkele maanden duren. Om weggebruikers duidelijk te maken dat de praatpalen niet meer werken, worden de praatpalen in het weekend van 1 juli voorzien van een hoes. Deze hoes is gemaakt van gerecycled materiaal en wordt geproduceerd op sociale werkplaatsen. Ecoleon werkt hiervoor samen met Verdraaidgoed; gespecialiseerd in het op een sociale manier omzetten van waardeloos materiaal in nieuwe producten.

Samenwerking met de markt
Rijkswaterstaat wil bij haar opdrachtgeverschap de kennis, het ondernemerschap, het investeringsvermogen en de creativiteit van marktpartijen benutten. In de met de markt afgesproken ‘Marktvisie’ is afgesproken dat duurzaamheid een collectieve ambitie is. Rijkswaterstaat streeft daarom bij haar opdrachtverlening naar zo veel mogelijk hergebruik van materialen en grondstoffen. Rijkswaterstaat is dan ook blij met de samenwerking met Ecoleon bij het op duurzame wijze verwijderen en herbestemmen van de praatpalen.
Datum
23 mei 2017

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool sinds 1974 met nu ruim 350 leerlingen, drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Erkend Sterballetschool NBOB.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden