over ons | adverteren | sitemap | contact

Poederoijen herdenkt op 4 mei de vliegeniers


Deel deze pagina

Vorig jaar is aandacht geschonken aan Adrianus van Zee de Poederoijense verzetsstrijder die op fort de Bilt werd gefusilleerd. Dit jaar is de aandacht gericht op de vliegeniers die begraven liggen op de begraafplaats naast de Ned. Herv. Kerk. Hieronder het verhaal dat ingezonden is door Koos Tromp.

In de avond van 26 april 1943 stijgen 561 vliegtuigen - 215 Lancasters, 135 Wellingtons, 119 Halifaxes, 78 Stirlings en 14 Mosquitos op voor een bombardement op Duisburg. Deze grote aanval wordt gedeeltelijk een mislukking. Van de strijdmacht keren 17 toestellen (7 Halifaxes, 5 Wellingtons, 3 Lancasters en 2 Stirlings) niet op hun basis terug.

Om 03.15 uur in de nacht van 26 op 27 april 1943 wordt een Engelse Wellington-bommenwerper door een Duitse nachtjager neergeschoten. Het toestel behoort tot het 196 squadron en was op de terugweg van het voornoemde bombardement op Duisburg.

Het vliegtuig crasht in de percelen “Hekkespoel” en “De Drie Morgen”, resp. een akker en een weiland in het Poederoijense Munnikenland. De bemanning van RAF 196 Sqdn overlijdt.
  • Sergeant (Pilot) George Frederick Fletcher, 1383620, 28 jaar
  • Pilot Officer (Nav.) Ernest Georeg Francis, 143571, 27 jaar
  • Sergeant (Air Bomber) Eric Thomas Dunn Hardee, 1382065, leeftijd onbekend
  • Sergeant (Air Gnr.) James Alfred Hawkins, 976658, leeftijd onbekend
  • Sergeant (W Op/Air Gnr.) Frank Thedore Pratt, 1189940, 28 jaar

Omdat de Duitsers dachten dat een bemanningslid per parachute uit het toestel is gekomen, wordt de Grune Polizei opdracht gegeven de veren in de regio te verhinderen af te varen en de wegen af te zetten om zo de mogelijk ontsnapte overlevende te kunnen arresteren. Uiteindelijk blijkt dat alle inzittenden van het vliegtuig bij de crash te zijn omgekomen.

Op vrijdag 30 april 1943 worden de vijf bemanningsleden van de neergeschoten Wellington, waarvan toen alleen Fletcher en Hawkins geïdentificeerd waren, begraven. De kisten met de stoffelijke overschotten worden door een zestal leden van de plaatselijke luchtbeschermingsdienst naar een gemeenschappelijk graf achter de Ned. Herv. Kerk gedragen.

Omdat op die zelfde dag op diverse plaatsen in het land en dus ook in de waard stakingen uitbreken, zijn bij de begrafenis geen leden van de Wehrmacht aanwezig om hun zoals te doen gebruikelijk de laatste eer te bewijzen.

Ds. J. van der Haar, de toenmalige predikant van de Ned. Herv. Kerk , leest tijdens de begrafenis psalm 90 voor en houdt een korte toespraak en besluit na de ter aardebestelling met een gebed, waarna de ook aanwezige burgemeester Pos na zijn toespraak het grote aantal belangstellenden dankt voor hun komst en medeleven.

De dodenherdenking in Poederoijen vindt plaats op 4 mei om 19.00 uur algemene begraafplaats naast de Ned. Herv. Kerk te Poederoijen.
 
Uitgelicht
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden