?> Petty Vos naar NK Dressuur met Kristy's Utah V - Bommelerwaardgids
over ons | adverteren | sitemap | contact

Petty Vos naar NK Dressuur met Kristy's Utah V


Deel deze pagina

Petty Vos, Bruchem
Petty Vos met Kristy's Utah V
Petty Vos, Bruchem
Petty Vos met Kristy's Utah V
Peter Jan Vos, Bruchem
Peter Jan Vos
Het leven van Petty Vos speelt zich af tussen de paarden. 's Ochtends, 's middags en 's avonds is ze ermee bezig, zeven dagen in de week. Als stalruiter, trainster en als deelneemster aan wedstrijden. Op zaterdag 17 maart is ze present bij het NK Indoor in Wanroij. Een portret.

Achter haar ouderlijk huis in Bruchem toont Petty een aantal stallen met prachtige dieren. Onder hen Kristel en Kristy's Utah V, kleinkind van Kristel en Petty's huidige wedstrijdpaard. De paarden zijn eigendom van haar vader. Petty heeft de liefde voor de edele viervoeters namelijk niet van een vreemde. Haar vader Peter Jan fokte al paarden lang voordat ze geboren was. En diens vader ook, maar dat waren werkpaarden. Voor op de boerderij. Haar twee zussen waren ook behoorlijke ruiters, maar Petty is nu nog de enige die fulltime met de paarden bezig is.

Niet te koop
Erg handig voor een ruiter, als je vader paarden fokt. Maar omgekeerd is dat ook het geval. "De prestaties die Petty neerzet op de paarden zijn een prima reclame voor onze fokkerij. Ik hoef dan ook niet te adverteren om paarden te verkopen", glundert vader Vos. De kopers staan nog net niet in een rij, maar zeker op een concours is er veel interesse. Petty voegt toe: "Soms heb ik weleens de neiging om je paard een bordje 'Niet te koop' te hangen."

Zwaar drama
Het wordt alweer haar tweede deelname aan een Nationaal Kampioenschap dressuur. Vorig jaar was de 25-jarige Bruchemse er ook al bij, op het NK Outdoor. In 2005 bijna ook, maar toen kwam er op het laatste moment een kink in de kabel: "Kristel raakte in de week voorafgaand aan de wedstrijd geblesseerd en kon niet meer rijden. Een zwaar drama, natuurlijk, want het betekende dat ik dat jaar aan de kant moest blijven." Wat maar weer illustreert hoe erg je als ruiter afhankelijk bent van je paard.

Toch is ze daar niet angstig van geworden. In tegenstelling tot veel van haar collega-ruiters mogen de paarden van Petty regelmatig de wei in, lekker dartelen in het gras. "Dat zal je bij de meeste sportpaarden niet zien", lacht ze. "Maar ik vind het vooral belangrijk dat een paard goed in z'n vel zit. En dat kleine risico dat hij zich verstapt neem ik dan maar voor lief."

"Onnodige risico's ga ik wel uit de weg. Zo zie je me niet meer met mijn paard in het bos of op de straat. De laatste keer dat ik dat wel deed kregen we een aanrijding. Een karretje met betonijzer wilde niet meegeven en het resultaat was een grote, lelijke wond!"

Zadelmak
Zoals gezegd gaat ze dit NK rijden op Kristy's Utah V, met vijf jaar nog een jong paard. Al vanaf de geboorte was duidelijk dat dit een raspaardje was, want ze kreeg meteen op de keuring al het keur-predikaat. "Utah is wel het enige paard dat ik niet zelf zadelmak heb gemaakt. In het begin was ik zelfs echt bang en ze heeft me een paar keer flink op de grond gesmeten. Toen hebben we een specialist ingeschakeld. Nu kunnen we met elkaar lezen en schrijven." Petty heeft van haar hobby haar werk gemaakt. Vijf ochtenden in de week werkt ze Van Uytert in Heerewaarden als stalruiter, wat zoveel wil zeggen dat ze de paarden traint. 's Middags is ze met haar eigen paarden bezig en in de avonden geeft ze dressuurles. Bij 'De Bommelerwaard' in Gameren, de 'Laarruiters' in Maasdriel en de 'Waddesteinruiters' in Asperen. Paarden gaan haar nooit vervelen. Vakanties? "Liever niet al te lang, na twee dagen verlang ik weer naar mijn dieren."

Ambities
Hoe ver denkt ze te komen in de sport? Nationale top, Olympische Spelen? "Tja, dat zou wel leuk zijn. Maar het is zo moeilijk vooruit te kijken. Als je paard een been breekt, moet je toch switchen naar een ander en ben je zo weer jaren achterop. Ik sta er heel relaxed tegenover. Het begint toch altijd met plezier en dan komen de prestaties vanzelf."
 
Interview:
Petty Vos
Waar:
Bruchem
Wanneer:
28 februari 2007
Tekst, foto:
Jan van den Berg
Datum
28 februari 2007

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Krant lezen
Uw advertentie hier?
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden