over ons | adverteren | sitemap | contact

Over bezuinigingen en veranderingen in de zorg


Opiniestuk STMR


Deel deze pagina

Huishoudelijk werk Familie Bouman
HET KAN… betaalbare professionele zorg en behoud van werkgelegenheid

Vroeger was het nog heel gewoon. Was er zorg nodig? Dan werd deze zorg ook ingezet. Tegenwoordig is dit niet meer zo vanzelfsprekend. Door de vergrijzing wordt het aantal mensen dat een beroep doet op zorg steeds groter. De zorgkosten zijn gewoonweg niet meer betaalbaar te houden. Daarom wordt er bezuinigd en worden er veranderingen doorgevoerd. Hierdoor kunnen mensen in de toekomst steeds minder terugvallen op de voorzieningen van de overheid. Dit alles leidt tot onzekerheid en tot vragen. Want hoe moet dat nu straks?

Het kabinet gaat vanaf 2015 40% bezuinigen op het budget dat gemeenten krijgen voor hulp bij het huishouden. Dit is niet de enige bezuiniging waarmee gemeenten te maken krijgen. Met ingang van 2015 gaan ook de persoonlijke verzorging, begeleiding en jeugdzorg richting gemeenten. Deze transities gaan bovendien gepaard met bezuinigingen van zo’n 15 tot 25%. Door de aangekondigde bezuinigingen zal een groot aantal medewerkers hun werk niet meer kunnen uitvoeren.

Dat die onzekerheid groot is, blijkt ook uit de massale demonstraties die hebben plaatsgevonden. Ook medewerkers van STMR demonstreerden zaterdag 8 juni weer tegen de bezuinigingen. Natuurlijk zijn zij bang om hun baan te verliezen, maar meer nog maken zij zich zorgen over hun klanten. Zij zien dagelijks wat hun hulp voor de klant betekent en hoe belangrijk dit voor hen is. Wij zijn trots op de betrokkenheid en professionaliteit van onze medewerkers.

Dát er bezuinigd gaat worden in de zorg is een ding dat zeker is. Over de manier waarop dit moet gebeuren, wordt verschillend gedacht. De aangekondigde bezuinigingen in de zorg maken o.a. dat mensen minder hulp krijgen of deze (deels) zelf moeten gaan betalen. Deze ondersteuning hebben ze immers nog wel nodig. De overheid stelt dat een deel van de professionele ondersteuning vervangen kan worden door de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers. De gedachte is goed, echter een kanttekening is op zijn plaats. Er kunnen maar weinig mensen een beroep doen op familie, vrienden en/of kennissen om hen week in week uit te ondersteunen.

Wordt het probleem van de overheid om de zorgkosten te beheersen opgelost met het verschuiven van budgetten van overheid naar gemeenten? Ik denk het niet. De verschuivingen alleen lossen in principe niets op, dit is een systeemoplossing. De zorg moet zich transformeren. De betaalbaarheid van zorg kan in de toekomst alleen gegarandeerd worden door fundamentele wijzigingen in het zorgstelsel door te voeren. Bijvoorbeeld door preventie, het verminderen van de zorgbureaucratie, betere en goedkopere samenwerking in zorgpaden en zorgketens en een andere organisatie van de inzet van professionals. Samenwerking met en medewerking van de overheid en overige instanties is erg belangrijk. In regio Rivierenland is de bereidheid tot veranderen zeer zeker aanwezig. Wij zijn ervan overtuigd dat als we samenwerken en daarbij buiten de bestaande paden durven te treden we samen tot een duurzame oplossing kunnen komen.
Schrijver:
Ron Axt
Voorzitter van de Raad van bestuur van STMR
Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland
Datum
17 juni 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Met de verantwoordelijkheid die de gemeenten gaan krijgen over de zorgbudgetten is het nu een uitgelezen kans om de ondersteuning anders te gaan organiseren. We hebben al concrete plannen met ‘hulp bij het zelfstandig wonen’. Deze dienst richt zich niet alleen op het huishouden of de verzorging van klanten maar ook op de brede behoefte aan dagelijkse ondersteuning. Dit sluit aan bij de ontwikkelingen en is essentieel om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Medewerkers die hun werk verliezen, kunnen als zelfstandigen aan het werk volgens de regeling dienstverlening aan huis. Deze professionele dienstverlening kan tegen een veel lager tarief geleverd worden omdat er geen premies en loonbelasting afgedragen hoeven te worden. In dit geval houdt de klant een professionele hulp, blijft de zorg betaalbaar voor gemeenten en kunnen de medewerkers hun werk behouden. Met een servicebureau ontzorgen we de zelfstandige thuishulp als het gaat om facturatie, administratie, verzekeringen, etc. Zelfstandigen kunnen ervoor kiezen om het verschil tussen het tarief en het uurloon opzij te zetten voor doorbetaling bij ziekte en pensioenopbouw. Daarnaast bemiddelt het bureau bij de diensten in en rond het huis.

Laat ik voorop stellen dat niet iedereen in staat is om als zelfstandige te werken. De zekerheden worden dan immers minder. Ik vind echter ook dat de vergelijking niet alleen met de huidige situatie gemaakt moet worden. Laten we vooral naar de toekomst kijken. Het perspectief voor deze groep medewerkers is niet rooskleurig, namelijk geen werk meer in de zorg. Dat willen we voorkomen omdat de vraag naar zorg en ondersteuning wel blijft bestaan. STMR bespreekt binnenkort met gemeenten en collega-organisaties in de regio of en op welke wijze aan dit concept gezamenlijk vorm kan worden gegeven.

Wij geloven in deze oplossing. Hulp bij het huishouden draagt bij aan het zelfstandig langer thuis blijven wonen. Onze medewerkers zijn professionals en hebben jarenlang ervaring die op deze manier niet verloren gaat. Hun hulp gaat verder dan alleen schoonmaken. Zij houden ook een oogje in het zeil. Dat geeft mensen een veilig gevoel.
Valentijnsdag
Uitgelicht
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden