over ons | adverteren | sitemap | contact

Opruimactie zwerfafval: Project Schone Kernen


Deel deze pagina

In navolging op het grote succes van het project Schone Waal, rolt de gemeente Zaltbommel het project Schone Kernen uit. Lokale verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden om zwerfafval op te ruimen. Hiertegenover staat, behalve een opgeruimde woonomgeving ook een verdienste om de verenigingskas te spekken.

Schone Kernen

Zwerfafval in de kernen is een grote ergernis. Binnen de bebouwde kom kunnen vrijwilligers daarom aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Zo wordt de betrokkenheid van de inwoners bij de eigen leefomgeving vergroot, wordt de openbare ruimte schoner en worden lokale organisaties onder-steund.

Wethouder van balken:
“Nu de uiterwaarden langs de Waal een stuk schoner zijn is het de moeite waard aan de slag te gaan in de dorpen en de stad. Wanneer we met elkaar zorgen voor minder zwerfafval, dan wordt onze woonomgeving heel wat aangenamer.”

Verenigingskas spekken
Door minstens eenmaal per maand aan de slag te gaan, blijft de openbare ruimte schoon en zijn mensen minder geneigd om afval achter te laten. Door deelname aan het project kunnen zij de kas van hun vereniging spekken. De vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners en het aantal vierkante meters openbare weg per dorp of wijk. In het geval van de pilot varieert de jaarvergoeding van € 100,- voor Bern & Nederhe-mert-Zuid tot €1400,- voor de Zaltbommelse wijk De Vergt.

Pilot
De start van dit project is januari 2016. Vanaf 2016 gaan organisaties in de kernen aan de slag om het zwerfafval op te ruimen. Hoewel het eerst de bedoeling was om in een aantal pilotdorpen aan de slag te gaan, is er naar aanleiding van diverse reacties voor gekozen het project meteen voor alle wijken en dorpen open te stellen. Als dit project in eind 2016 een succes blijkt, wordt het project blijvend voortgezet.

Informatieavond op 6 oktober
Lokale maatschappelijke organisaties zoals verenigingen en stichtingen, of particulieren namens een lokaal goed doel die interesse hebben voor dit project, kunnen zich tot en met 4 oktober 2015 vrijblijvend aanmelden voor het project via het formulier op www.zaltbommel.nl/schone_kernen. Dit vormt tevens de aanmelding voor de noodzakelijk bij te wonen voorlichtingsavond. Op dinsdagavond 6 oktober geeft de gemeente in dorpshuis De Gaarde in Nederhemert om 19.30 uur voorlichting aan de geïnteresseerden en ontvangen zij een informatiepakket. Daarna kunnen zij zich definitief aanmelden voor het project.

Schone Waal
Voor het project Schone Waal zijn zeven verenigingen sinds dit jaar maandelijks aan de slag om van Zaltbommel tot aan Brakel de Waalstranden en uiterwaarden schoon te maken en te houden. Zij krijgen hiervoor een financiële vergoeding. Door het succes van dit project en het feit dat maar liefst 17 verenigingen ondanks hun aanmelding niet mee kunnen doen, heeft de gemeente gezocht naar nieuwe mogelijkheden. Hieruit rolde het project Schone Kernen.
Datum
17 september 2015

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag

Gerelateerde info

Nieuws, 14 maart 2015: Waaljutters gaan de strijd aan met het zwerfafval
Uitgelicht
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Digitaalburg
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden