over ons | adverteren | sitemap | contact

Opruimactie zwerfafval: Project Schone Kernen


Deel deze pagina

In navolging op het grote succes van het project Schone Waal, rolt de gemeente Zaltbommel het project Schone Kernen uit. Lokale verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden om zwerfafval op te ruimen. Hiertegenover staat, behalve een opgeruimde woonomgeving ook een verdienste om de verenigingskas te spekken.

Schone Kernen

Zwerfafval in de kernen is een grote ergernis. Binnen de bebouwde kom kunnen vrijwilligers daarom aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Zo wordt de betrokkenheid van de inwoners bij de eigen leefomgeving vergroot, wordt de openbare ruimte schoner en worden lokale organisaties onder-steund.

Wethouder van balken:
“Nu de uiterwaarden langs de Waal een stuk schoner zijn is het de moeite waard aan de slag te gaan in de dorpen en de stad. Wanneer we met elkaar zorgen voor minder zwerfafval, dan wordt onze woonomgeving heel wat aangenamer.”

Verenigingskas spekken
Door minstens eenmaal per maand aan de slag te gaan, blijft de openbare ruimte schoon en zijn mensen minder geneigd om afval achter te laten. Door deelname aan het project kunnen zij de kas van hun vereniging spekken. De vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners en het aantal vierkante meters openbare weg per dorp of wijk. In het geval van de pilot varieert de jaarvergoeding van € 100,- voor Bern & Nederhe-mert-Zuid tot €1400,- voor de Zaltbommelse wijk De Vergt.

Pilot
De start van dit project is januari 2016. Vanaf 2016 gaan organisaties in de kernen aan de slag om het zwerfafval op te ruimen. Hoewel het eerst de bedoeling was om in een aantal pilotdorpen aan de slag te gaan, is er naar aanleiding van diverse reacties voor gekozen het project meteen voor alle wijken en dorpen open te stellen. Als dit project in eind 2016 een succes blijkt, wordt het project blijvend voortgezet.

Informatieavond op 6 oktober
Lokale maatschappelijke organisaties zoals verenigingen en stichtingen, of particulieren namens een lokaal goed doel die interesse hebben voor dit project, kunnen zich tot en met 4 oktober 2015 vrijblijvend aanmelden voor het project via het formulier op www.zaltbommel.nl/schone_kernen. Dit vormt tevens de aanmelding voor de noodzakelijk bij te wonen voorlichtingsavond. Op dinsdagavond 6 oktober geeft de gemeente in dorpshuis De Gaarde in Nederhemert om 19.30 uur voorlichting aan de geïnteresseerden en ontvangen zij een informatiepakket. Daarna kunnen zij zich definitief aanmelden voor het project.

Schone Waal
Voor het project Schone Waal zijn zeven verenigingen sinds dit jaar maandelijks aan de slag om van Zaltbommel tot aan Brakel de Waalstranden en uiterwaarden schoon te maken en te houden. Zij krijgen hiervoor een financiële vergoeding. Door het succes van dit project en het feit dat maar liefst 17 verenigingen ondanks hun aanmelding niet mee kunnen doen, heeft de gemeente gezocht naar nieuwe mogelijkheden. Hieruit rolde het project Schone Kernen.
Uitgelicht
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob2
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden