?> Opnieuw spectaculaire vondsten uit de Romeinse tijd op De Wildeman - Bommelerwaardgids
over ons | adverteren | sitemap | contact

Opnieuw spectaculaire vondsten uit de Romeinse tijd op De Wildeman


Deel deze pagina

De gemeente Zaltbommel doet archeologisch onderzoek voor de ontwikkeling van bedrijventerrein ‘De Wildeman II’. Daarbij zijn wederom spectaculaire vondsten gedaan. Het blijkt dat de nederzettingen uit de Romeinse tijd, die bij het archeologisch onderzoek voor ‘De Wildeman I’ al waren aangetroffen, bijna twee keer zo groot zijn dan tot nog toe werd aangenomen.

Opnieuw zijn erven aan het licht gekomen waarop boerderijen hebben gestaan. In afvalkuilen en in de restanten van watervoerende geultjes uit de Romeinse tijd, vonden de archeologen de scherven van het gebruikte aardewerk en ander vondstmateriaal terug. Zo is er ook een stijgbeugel en zijn er diverse munten en mantelspelden geborgen.

Puzzelstuk op zijn plek
Met het huidige onderzoek valt er voor de archeologen eindelijk een puzzelstuk op zijn plek. Het onderzoek uit 2005/2006 bracht namelijk aan het licht dat op het grafveld de crematieresten van niet minder dan 95 mensen waren bijgezet. Waar al deze mensen hadden gewoond was nog een raadsel want de vier aangetroffen boerderijen waren daarvoor niet groot genoeg. Nu er ten minste nog twee boerderijen bijgekomen zijn valt de Romeinse bewoning beter te reconstrueren.

Ontwikkelingen Wildeman II gaan door
De archeologen leveren het terrein voor Wildeman II archeologievrij op. Zij halen alle archeologische resten uit de bodem. Naar verwachting zijn zij hiermee half december klaar. De vondsten gaan naar een museum of naar het archeologisch depot van de provincie. De archeologen documenteren alles wat zij vinden en maken daar een rapport van. Zo gaan de verhalen niet verloren.

Al eerder resten nederzettingen en grafveld gevonden
In 2005 en 2006 werden bij archeologisch onderzoek op ‘De Wildeman I’ resten aangetroffen van vier nederzettingen en een grafveld. Allemaal uit de Romeinse tijd. Twee van deze nederzettingen konden grootschalig onderzocht worden. Ze bestonden uit meerdere bewoonde erven met daarop een boerderij en diverse bijgebouwen zoals schuren en kleine opslagplaatsen voor hooi en voedselvoorraden. Beide vindplaatsen werden echter ‘afgesneden’ door de begrenzing van het plangebied De Wildeman I en konden dus niet helemaal onderzocht worden. Met de geplande ontwikkeling van De Wildeman II is er nu de mogelijkheid om de rest van deze nederzettingen te onderzoeken.
 
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden