over ons | adverteren | sitemap | contact

Opnieuw spectaculaire vondsten uit de Romeinse tijd op De Wildeman


Deel deze pagina

De gemeente Zaltbommel doet archeologisch onderzoek voor de ontwikkeling van bedrijventerrein ‘De Wildeman II’. Daarbij zijn wederom spectaculaire vondsten gedaan. Het blijkt dat de nederzettingen uit de Romeinse tijd, die bij het archeologisch onderzoek voor ‘De Wildeman I’ al waren aangetroffen, bijna twee keer zo groot zijn dan tot nog toe werd aangenomen.

Opnieuw zijn erven aan het licht gekomen waarop boerderijen hebben gestaan. In afvalkuilen en in de restanten van watervoerende geultjes uit de Romeinse tijd, vonden de archeologen de scherven van het gebruikte aardewerk en ander vondstmateriaal terug. Zo is er ook een stijgbeugel en zijn er diverse munten en mantelspelden geborgen.

Puzzelstuk op zijn plek
Met het huidige onderzoek valt er voor de archeologen eindelijk een puzzelstuk op zijn plek. Het onderzoek uit 2005/2006 bracht namelijk aan het licht dat op het grafveld de crematieresten van niet minder dan 95 mensen waren bijgezet. Waar al deze mensen hadden gewoond was nog een raadsel want de vier aangetroffen boerderijen waren daarvoor niet groot genoeg. Nu er ten minste nog twee boerderijen bijgekomen zijn valt de Romeinse bewoning beter te reconstrueren.

Ontwikkelingen Wildeman II gaan door
De archeologen leveren het terrein voor Wildeman II archeologievrij op. Zij halen alle archeologische resten uit de bodem. Naar verwachting zijn zij hiermee half december klaar. De vondsten gaan naar een museum of naar het archeologisch depot van de provincie. De archeologen documenteren alles wat zij vinden en maken daar een rapport van. Zo gaan de verhalen niet verloren.

Al eerder resten nederzettingen en grafveld gevonden
In 2005 en 2006 werden bij archeologisch onderzoek op ‘De Wildeman I’ resten aangetroffen van vier nederzettingen en een grafveld. Allemaal uit de Romeinse tijd. Twee van deze nederzettingen konden grootschalig onderzocht worden. Ze bestonden uit meerdere bewoonde erven met daarop een boerderij en diverse bijgebouwen zoals schuren en kleine opslagplaatsen voor hooi en voedselvoorraden. Beide vindplaatsen werden echter ‘afgesneden’ door de begrenzing van het plangebied De Wildeman I en konden dus niet helemaal onderzocht worden. Met de geplande ontwikkeling van De Wildeman II is er nu de mogelijkheid om de rest van deze nederzettingen te onderzoeken.
Datum
27 november 2015

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag

Gerelateerde info

Nieuws, 5 oktober 2015: Aanleg natuurlijkvriendelijke oever langs N322
Nieuws, 7 juli 2013: WDP koopt distributiecentrum Zaltbommel
Uitgelicht
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden