over ons | adverteren | sitemap | contact

Op naar gezonde bomen in de Kon.Wilhelminastraat (Hedel)


Deel deze pagina

HEDEL - De heftige voorjaarsstorm van 31 mei staat inwoners van Hedel nog helder voor de geest. Een zeer lokale hoosbui zorgde voor veel schade aan particulier bezit en bedrijven, maar ook aan openbare elementen. Met name de omgevallen bomen in de Koningin Wilhelminastraat sprongen in het oog.

Schade bomen
In de Commissie Ruimte van juni vroeg ons burgerlid Michiel de Raaf, inwoner van Hedel, naar de omvang van de schade van de omgevallen bomen. Het betrof 6 bomen. Uit de antwoorden bleek niet alleen het schadebedrag van € 6.000,- maar ook het feit dat de gemeente Maasdriel onderzoek ging doen naar de conditie van de resterende 30 bomen aan deze karakteristieke weg door het dorp. Dit naar aanleiding van de constatering dat zuurstoftekort in de bodem wel eens een probleem voor de toekomst kon worden. Aanleiding van zorg was de verkleuring van de wortels, de geur van de grond en afstervingsverschijnselen van de kroon.

Maatregelen om bomen te redden
Ons raadslid Tom van Engelen, eveneens inwoner van Hedel, informeerde in augustus naar de uitkomsten van dat onderzoek en de eventuele maatregelen. Die heeft een medewerker van de gemeente Maasdriel nader toegelicht: “Onderzoek heeft uitgewezen dat er bij een aantal bomen in de Koningin Wilhelminastraat onvoldoende zuurstof aanwezig is. Dit komt mede door de slecht doorlatende bodem, hierdoor is de bewortelingsdiepte beperkt voor bomen met deze omvang.

Bij de bomen die omgewaaid zijn was dit wortelpakket te klein. Daarnaast dragen zowel de doorweekte toplaag van de bodem en de bijkomende windinvloed bij aan het omvallen. Het advies is om bij de bomen in de Koningin Wilhelminastraat gaten te boren in de bodem tot een diepte van circa 1.50 meter. Vervolgens dienen deze gaten gevuld te worden met ééntoppig zand. Hiermee creëren we een betere drainerende werking van de bodem en kunnen de bomen dieper wortelen.”

Kostenraming
De afdeling Realisatie en Beheer wacht op een kostenraming alvorens het werk te starten. D66 Maasdriel is in ieder geval blij dat de bomen aan de Koningin Wilhelminastraat worden gesterkt voor toekomstige extreme weersomstandigheden.
Datum
20 oktober 2018

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden