over ons | adverteren | sitemap | contact

Oorlogsdagboek over Zaltbommel


'Bommen boven Zaltbommel', oorlogsdagboek van Björn Groenevelt


Deel deze pagina

Zijn vrouw beviel van hun tweede baby, terwijl de granaten over de Waalkade vlogen. Björn Groenevelt zag het vanuit zijn kamer boven Wijnkoperij Van Boort en schreef het op. Maar geen woord over het feit dat zijn vrouw joods was. Dat was te gevaarlijk.

Het dagboek Bommen boven Zaltbommel verschijnt op 23 oktober, 70 jaar oud maar niet verouderd, dankzij Groenevelts schrijfstijl en heldere kijk op de gebeurtenissen.

'Het waren niet bepaald vreugdeschoten waarmee de geboorte van Jan Bart werd begroet. De eerste granaten zag ik zelf springen. Lydia lag nog steeds voor het raam in de Waterstraat. Toen een granaat de hele bovenverdieping van onze buren verbrijzelde, de bioscoop en de markt werden getroffen, heb ik haar en onze zoon meteen overgebracht naar een kamertje aan de Waalzijde, waar ze in ieder geval beschermd is door dikke muren.'

Dat gebeurde op 16 februari 1945. De baby van toen is nu 70 jaar, zijn beide ouders zijn overleden. Maar wat zij meemaakten tijdens de oorlogsjaren is nu voor het eerst gedrukt.
Rudie van Meurs, die het voor- en nawoord van Bommen boven Zaltbommel schreef, biedt het eerste exemplaar aan Groenevelts dochter Vera. Zij zal haar vaders oorlogsdagboek uitreiken aan burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel en aan Luuc van Boort, wijnkoper en zoon van de Luuc van Boort die het gezin Groenevelt onderdak gaf tijdens de oorlog.

Vera van Loon-Groenevelt vond de handgeschreven schriftjes enkele jaren geleden in haar moeders huis in Johannesburg, Zuid-Afrika. In één van de schriften, waarop het stempel van de Voedselcommissie staat waarvan haar vader secretaris was, wordt de situatie beschreven vanaf begin 1944. Het dagboek verhaalt over de hongertochten van lange rijen sjofele, uitgeputte stedelingen die in de Bommelerwaard op zoek gingen naar voedsel, de evacuaties, de persoonlijke drama's, de doden, het oneindig grote leed. En intussen gaat de opbod en afslag van zitplaatsen in de kerk van Gameren gewoon door.

De jonge Björn Groenevelt wil journalist worden. Hij houdt zich intensief bezig met internationale vraagstukken, analyseert het heden en maakt plannen voor na de bevrijding. Met de heer Philips bespreekt hij hoe de Zaltbommelse economie na de oorlog zou moeten worden opgebouwd. Maar over de jodenvervolging wordt in zijn dagboeken niet gerept, dat is te gevaarlijk. De hele Portugees-joodse familie Rodrigues Pereira van zijn vrouw Lydia heeft afgesproken geen jodenster te zullen dragen en zich niet te laten registreren. Het werkt, de familie overleeft de oorlog.

In het nawoord valt te lezen dat - als in 1947 opnieuw een oorlog uitbreekt, nu om Indonesië - Groenevelt weigert er aan mee te doen. Hij ontvlucht Nederland, omdat op desertie zeven jaar gevangenisstraf staat. Na een zwerftocht via Engeland en de Verenigde Staten belandt hij in Zuid-Afrika, dat hem asiel geeft. Zijn gezin wordt daar verenigd.

Datum
15 oktober 2015

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Bommen boven Zaltbommel is verkrijgbaar bij info@polderpers.nl en bij boekhandel Kaasjager in Zaltbommel. Prijs 17,50 euro.
Valentijnsdag
Uitgelicht
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob2
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden