over ons | adverteren | sitemap | contact

Onderwatersportvereniging Orca: snorkelen en duiken in De Kreek


Deel deze pagina

De jongeren van Onderwatersportvereniging Orca
De jongeren van Onderwatersportvereniging Orca
Corry Buys
Corry Buys
Jeugd Onderwatersportvereniging Orca werd in 1974 opgericht in Zaltbommel. Maar sinds jaar en dag snorkelen ze al in De Kreek in Kerkdriel, elke vrijdagavond. Met de komst van de familie Buys 27 jaar geleden werd het pas echt serieus. Hoog tijd voor een 'diepte-interview'.

Vrijdagavond rond een uur of acht. Spitsuur in zwembad De Kreek. De jongste leden van de club verdringen zich om zich om te kleden en snel het water in te duiken. Ze staan al twee weken droog vanwege de kerstvakantie. Loodgordels worden gezocht, zwemvliezen verwisselen van eigenaar. Een nieuw jeugdlid wordt snel ingeschreven. En waar is de perslucht? "Sorry, geen perslucht vandaag", zegt Wim Vermue. "De flessen zijn weg voor controle."

Tussen die ogenschijnlijke chaos staat, als een rots in de branding, Corry Buys. Alles regelt ze met een bewonderenswaardige kalmte. Ontvangt ouders, stelt kinderen gerust, houdt het materiaal in de gaten en schenkt ook nog koffie voor ieder die wil. "En, heb je je zwembroek meegenomen?", vraagt ze me. "Je gaat toch zeker wel mee het water in?" Nee, moet ik bekennen. Mijn zwemcapaciteiten schieten tekort. Nog meer mensen stromen binnen. "Geen perslucht, Wim?" "Nee jongens, volgende keer!"

Duikvirus
Wim lacht er maar eens om. Hij is één van de ouders die tijdens een introductieavond meeging met hun kinderen en zelf gegrepen werd door het duikvirus. Hij haalde meteen alle duikbrevets. En gaat nu elk jaar minstens één keer op duikvakantie. "Ik ben inmiddels al in Malta, Egypte, Zuid-Frankrijk en de Filippijnen geweest. De onderwaterwereld is zo prachtig!" Vooral Egypte is een waar walhalla voor de duikfanaat. Hij stond er zelfs oog in oog met haaien. "Dat komt daar wel vaker voor. Het risico valt wel mee, want het is niet de gevaarlijkste soort haai. Maar geweldig om eens mee te maken."

Een groter gevaar is de overmoed van sommige duikers. "Te diep duiken is taboe. Je loopt de kans in een roes te komen, zuurstofkolder noemen we dat." Arthur Buys benadrukt dat. "Bij elke meter dieper komt er meer druk op je lichaam te staan. Het is dus belangrijk om niet te diep te duiken, genoeg lucht over te houden en geleidelijk aan weer omhoog te gaan. Om gevaarlijke situaties te voorkomen duikt trouwens niemand in Nederland alleen. Altijd heb je een zogenaamde buddy bij je."

De leden van Orca duiken ook in eigen land in open water. Het Grevelingenmeer is een bekende duikplaats. Maar in tegenstelling tot de tropische zeeën vindt je daar slechts kreeften en paling. De Tijningenplas in Zaltbommel is met zijn 18 meter net diep genoeg om in te trainen en wordt ook regelmatig aangedaan.

Eigen kweek
In 1979 kwam Corry Buys naar Kerkdriel om er wekelijks te zwemmen met haar zoons. Hoewel het niet naast de deur was, want ze woont in Heesbeen. Met haar energieke optreden wist ze ook anderen te enthousiasmeren. 'Mevrouw Buys' werd een begrip binnen de club. "Veel van de kinderen van twintig jaar geleden zijn er nog steeds bij. Nu vaak als trainer van de kleintjes. Alle elf jeugdtrainers komen uit eigen kweek en daar zijn we trots op!"

Haar eigen zoons zijn ook fervente zwemmers. Oudste zoon Arthur is voorzitter van J.O.S.V. Orca. "We zijn een bloeiende vereniging, de jeugdafdeling heeft 40 a 50 leden", vertelt hij. "Zij trainen elke vrijdag om acht uur. Officieel mag je in Nederland al vanaf 12 jaar duiken, maar wij zijn daar zelf voorzichtiger mee. Dus snorkelen de jongeren tot 14 jaar. En af en toe doen we balspelen als onderwaterhockey voor de afwisseling. De oudere groep krijgt later op de avond de kans om hun duikvaardigheden te oefenen."

Sportpas
"We hebben er net een aantal jongeren bijgekregen omdat we mee hebben gedaan aan de Sportpas", vervolgt Arthur. "Dat is een initiatief van de gemeente Maasdriel. Daarmee kunnen de kinderen driemaal gratis een sport naar keuze beoefenen. We dachten dat er een stuk of tien zouden reageren, maar dat werden er 28!"

"Maar er is altijd ruimte voor nieuwe aanwas", zegt Corry Buys. "We zijn er voor alle kinderen, of ze nu ADHD hebben, autistisch zijn of gepest worden op school. Je ziet dat ze opleven in onze groep. En bijna iedereen blijft 'hangen'." Streng is ze soms ook, regels moeten er zijn. "Er wordt bij ons niets gestolen. Grof taalgebruik wordt niet getolereerd, dan haal ik ze meteen het bad uit." Zo te zien houdt iedereen zich graag aan de regels. Er heerst een echt vriendschappelijke sfeer, die bij andere sporten nog weleens wordt gemist. De vrijwilligers doen hun werk met plezier. Eigenlijk is het net één grote familie. Met mevrouw Buys als trotse moeder...
Naam
J.O.S.V. Orca Zaltbommel
Locatie
Zwembad De Kreek
Kerkdriel
Interview
Vrijdag 12 januari 2007, Jan van den Berg
Datum
12 januari 2007

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Uitgelicht
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden