over ons | adverteren | sitemap | contact

Nieuwe vaste expositie Kasteel Ammersoyen


Kijken, graven en maliŽnkolders op de museumzolder


Deel deze pagina

De museumzolder van Kasteel Ammersoyen is onlangs opnieuw ingericht. Niet alleen is er een interessante en rijke verzameling archeologische vondsten te zien, ook is nu de bewoningsgeschiedenis van het kasteel tot leven gewekt.

Strategisch gelegen tussen Maas en Waal, in het rivierenland van de Bommelerwaard ligt kasteel Ammersoyen, één van onze best bewaarde middeleeuwse kastelen, gebouwd aan het einde van de 13de eeuw. Weliswaar liep de burcht zware schade op in de Tweede Wereldoorlog, maar daarvan is sinds de grondige restauratie nauwelijks meer iets te zien. Binnen spreken vooral de trappen in de metersdikke muren, de ridderzaal en de kemenade tot de verbeelding.

Op de museumzolder van Kasteel Ammersoyen is van alles te zien. Bezoekers vinden hier de archeologische vondsten die tijdens de restauratie van het kasteel in de slotgracht zijn gevonden. En sinds kort komen ze er ook meer te weten over de bewoners die de voorwerpen hebben gebruikt. In de vernieuwde expositie wordt de bewoningsgeschiedenis op een aantrekkelijke manier verbeeld.

Van de allereerste middeleeuwse bewoners tot en met de laatste Clarissen die in de Tweede Wereldoorlog in allerijl hun klooster moesten verlaten. Aan de hand van zes thema’s krijgt de bezoeker een goed beeld in welke periodes en door wie de voorwerpen zijn gebruikt. De thema’s zijn: Een burcht aan de rivier, Hoogtij en rampspoed, Groots herstel en nieuw comfort, Een kleurrijke opleving onder een flamboyante laatste bewoner, Geloven en granaten en Een spannende restauratie.

Bij de herinrichting is ook rekening gehouden met de jonge bezoekers: voor hen zijn er leuke doe activiteiten. Zo kunnen ze een miniatuurversie van het kasteel nabouwen, als echte archeologen schatten opgraven of op een hedendaagse manier bladeren door het fotoalbum van de laatste baron. Liefhebbers kunnen in de aangrenzende wapenkamer een echt harnas uitproberen om zich nog beter te kunnen verplaatsen in het leven van de vroegere kasteelbewoners.
Meer informatie
http://www.glk.nl/ammersoyen
Datum
21 augustus 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Bezoekers kunnen de expositie bekijken tijdens een rondleiding met een gids. Rondleidingen vinden ieder heel uur plaats: van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Beleef de boeiende historie van de waard
Beleef de boeiende historie van de waard
Uitgelicht
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Kano- en Duiksport Zaltbommel†
Kano- en Duiksport Zaltbommel†
Pal naast het NS Station in Zaltbommel vindt u hét adres in de Bommelerwaard voor al uw benodigdheden op het gebied van kano- en duiksport.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafť de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafť de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
The Blend B.V.†
The Blend B.V.†
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden