over ons | adverteren | sitemap | contact

Nieuwe vaste expositie Kasteel Ammersoyen


Kijken, graven en maliŽnkolders op de museumzolder


Deel deze pagina

De museumzolder van Kasteel Ammersoyen is onlangs opnieuw ingericht. Niet alleen is er een interessante en rijke verzameling archeologische vondsten te zien, ook is nu de bewoningsgeschiedenis van het kasteel tot leven gewekt.

Strategisch gelegen tussen Maas en Waal, in het rivierenland van de Bommelerwaard ligt kasteel Ammersoyen, één van onze best bewaarde middeleeuwse kastelen, gebouwd aan het einde van de 13de eeuw. Weliswaar liep de burcht zware schade op in de Tweede Wereldoorlog, maar daarvan is sinds de grondige restauratie nauwelijks meer iets te zien. Binnen spreken vooral de trappen in de metersdikke muren, de ridderzaal en de kemenade tot de verbeelding.

Op de museumzolder van Kasteel Ammersoyen is van alles te zien. Bezoekers vinden hier de archeologische vondsten die tijdens de restauratie van het kasteel in de slotgracht zijn gevonden. En sinds kort komen ze er ook meer te weten over de bewoners die de voorwerpen hebben gebruikt. In de vernieuwde expositie wordt de bewoningsgeschiedenis op een aantrekkelijke manier verbeeld.

Van de allereerste middeleeuwse bewoners tot en met de laatste Clarissen die in de Tweede Wereldoorlog in allerijl hun klooster moesten verlaten. Aan de hand van zes thema’s krijgt de bezoeker een goed beeld in welke periodes en door wie de voorwerpen zijn gebruikt. De thema’s zijn: Een burcht aan de rivier, Hoogtij en rampspoed, Groots herstel en nieuw comfort, Een kleurrijke opleving onder een flamboyante laatste bewoner, Geloven en granaten en Een spannende restauratie.

Bij de herinrichting is ook rekening gehouden met de jonge bezoekers: voor hen zijn er leuke doe activiteiten. Zo kunnen ze een miniatuurversie van het kasteel nabouwen, als echte archeologen schatten opgraven of op een hedendaagse manier bladeren door het fotoalbum van de laatste baron. Liefhebbers kunnen in de aangrenzende wapenkamer een echt harnas uitproberen om zich nog beter te kunnen verplaatsen in het leven van de vroegere kasteelbewoners.
Meer informatie
http://www.glk.nl/ammersoyen
Datum
21 augustus 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Bezoekers kunnen de expositie bekijken tijdens een rondleiding met een gids. Rondleidingen vinden ieder heel uur plaats: van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Beleef de boeiende historie van de waard
Beleef de boeiende historie van de waard
Uitgelicht
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › goed doel
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden