over ons | adverteren | sitemap | contact

Nieuwe vaste expositie Kasteel Ammersoyen


Kijken, graven en maliŽnkolders op de museumzolder


Deel deze pagina

De museumzolder van Kasteel Ammersoyen is onlangs opnieuw ingericht. Niet alleen is er een interessante en rijke verzameling archeologische vondsten te zien, ook is nu de bewoningsgeschiedenis van het kasteel tot leven gewekt.

Strategisch gelegen tussen Maas en Waal, in het rivierenland van de Bommelerwaard ligt kasteel Ammersoyen, één van onze best bewaarde middeleeuwse kastelen, gebouwd aan het einde van de 13de eeuw. Weliswaar liep de burcht zware schade op in de Tweede Wereldoorlog, maar daarvan is sinds de grondige restauratie nauwelijks meer iets te zien. Binnen spreken vooral de trappen in de metersdikke muren, de ridderzaal en de kemenade tot de verbeelding.

Op de museumzolder van Kasteel Ammersoyen is van alles te zien. Bezoekers vinden hier de archeologische vondsten die tijdens de restauratie van het kasteel in de slotgracht zijn gevonden. En sinds kort komen ze er ook meer te weten over de bewoners die de voorwerpen hebben gebruikt. In de vernieuwde expositie wordt de bewoningsgeschiedenis op een aantrekkelijke manier verbeeld.

Van de allereerste middeleeuwse bewoners tot en met de laatste Clarissen die in de Tweede Wereldoorlog in allerijl hun klooster moesten verlaten. Aan de hand van zes thema’s krijgt de bezoeker een goed beeld in welke periodes en door wie de voorwerpen zijn gebruikt. De thema’s zijn: Een burcht aan de rivier, Hoogtij en rampspoed, Groots herstel en nieuw comfort, Een kleurrijke opleving onder een flamboyante laatste bewoner, Geloven en granaten en Een spannende restauratie.

Bij de herinrichting is ook rekening gehouden met de jonge bezoekers: voor hen zijn er leuke doe activiteiten. Zo kunnen ze een miniatuurversie van het kasteel nabouwen, als echte archeologen schatten opgraven of op een hedendaagse manier bladeren door het fotoalbum van de laatste baron. Liefhebbers kunnen in de aangrenzende wapenkamer een echt harnas uitproberen om zich nog beter te kunnen verplaatsen in het leven van de vroegere kasteelbewoners.
Meer informatie
http://www.glk.nl/ammersoyen
Datum
21 augustus 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Bezoekers kunnen de expositie bekijken tijdens een rondleiding met een gids. Rondleidingen vinden ieder heel uur plaats: van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Beleef de boeiende historie van de waard
Beleef de boeiende historie van de waard
Uitgelicht
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden