over ons | adverteren | sitemap | contact

Nieuwe uitgangspunten inpassing tuinbouw Bommelerwaard


Deel deze pagina

Het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) dat eind 2013 geen goedkeuring kreeg van Provinciale Staten, lijkt nu weer kans van slagen te hebben. Na een intensief overleg en diverse themaworkshops met betrokken partijen is een nieuwe nota van uitgangspunten voor een PIP opgesteld. Hiermee zijn de contouren van een nieuw Inpassingsplan vastgelegd. In februari 2015 zal Provinciale Staten het nieuwe PIP opnieuw beoordelen. Komende maanden wordt gewerkt aan een uitwerking en toelichting op het Inpassingsplan.

Herstructurering glastuinbouw en paddenstoelenteelt
De glastuinbouw en paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard zijn belangrijk voor de Gelderse economie, maar hebben ook gevolgen voor de leefbaarheid en het landschap. Een herstructurering is nodig om de leefbaarheid in het gebied te verbeteren, de tuinbouw te versterken en de bedrijven beter in te passen in het landschap. Hiervoor heeft Gelderland in 2009 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeenten Zaltbommel, Maasdriel en Waterschap Rivierenland.

Wat is een PIP?
Eén van de instrumenten om deze verandering te realiseren, is een provinciaal inpassingplan (kortweg: PIP). Het ontwerp-inpassingsplan uit 2013 is niet vastgesteld door Provinciale Staten omdat er onvolkomenheden waren in de inhoud en het proces om te komen tot dit plan. Dit heeft geleid tot intensief overleg van Gedeputeerde Staten met de partners uit het gebied.

Gebiedsproces
De volgende partijen nemen in wisselende samenstellingen deel aan het gebiedsproces PIP: individuele tuinders, LTO (Glaskracht, ZLTO, LTO-Noord), gemeente Zaltbommel, gemeente Maasdriel, Werkgroep Kassen en Landschap (WKL), Stichting plattelandswaarden (SPW), Waterschap Rivierenland, Drinkwaterbedrijf Dunea, verschillende dorpsplatforms, Projectbureau herstructurering tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) en de provincie Gelderland.

Nota van Uitgangspunten voor nieuwe PIP
Het gebiedsproces heeft in juni 2014 een zogenaamd gebiedsdocument opgeleverd. Tevens hebben er themaworkshops plaatsgevonden (bijvoorbeeld over waterkwaliteit), diverse inventarisaties (bijvoorbeeld van paddenstoelentelers in extensiveringsgebieden en onderzoek (bijvoorbeeld naar de financiering van de PIP-maatregelen). De resultaten van deze werkzaamheden zijn beschreven in een Nota van uitgangspunten, die op 9 september door GS is vastgesteld. De Nota van uitgangspunten geeft de contouren aan van het nieuwe ontwerp-PIP en het uitvoeringsconvenant.

Uitwerking in PIP
Op basis van deze Nota worden de verbeeldingskaarten, planregels en toelichting van het nieuwe ontwerp-PIP opgemaakt en een overzicht van de te maken afspraken in het uitvoeringsconvenant. Bedoeling is dat Provinciale Staten op 25 februari 2015 het nieuwe inpassingsplan vaststelt.

Planning PIP:
  • 11 november 2014 Gedeputeerde Staten (GS) stellen het ontwerp-Inpassingsplan vast
  • 26 november 2014 Behandeling ontwerp-Inpassingsplan in Statencommissie Landelijk gebied, Cultuur en Jeugdzorg (LCJ)
  • 20 november 2014 - 1 januari 2015 Inpassingsplan ligt ter inzage
  • 3 februari 2015 Behandeling Inpassingsplan door GS
  • 9 februari 2015 Hoorzitting door provinciale Staten
  • 11 februari 2015 Behandeling Inpassingsplan in statencommissie LCJ
  • 25 februari 2015 Behandeling Inpassingsplan door Provinciale Staten
Uitgelicht
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden