over ons | adverteren | sitemap | contact

Nieuwe uitgangspunten inpassing tuinbouw Bommelerwaard


Deel deze pagina

Het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) dat eind 2013 geen goedkeuring kreeg van Provinciale Staten, lijkt nu weer kans van slagen te hebben. Na een intensief overleg en diverse themaworkshops met betrokken partijen is een nieuwe nota van uitgangspunten voor een PIP opgesteld. Hiermee zijn de contouren van een nieuw Inpassingsplan vastgelegd. In februari 2015 zal Provinciale Staten het nieuwe PIP opnieuw beoordelen. Komende maanden wordt gewerkt aan een uitwerking en toelichting op het Inpassingsplan.

Herstructurering glastuinbouw en paddenstoelenteelt
De glastuinbouw en paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard zijn belangrijk voor de Gelderse economie, maar hebben ook gevolgen voor de leefbaarheid en het landschap. Een herstructurering is nodig om de leefbaarheid in het gebied te verbeteren, de tuinbouw te versterken en de bedrijven beter in te passen in het landschap. Hiervoor heeft Gelderland in 2009 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeenten Zaltbommel, Maasdriel en Waterschap Rivierenland.

Wat is een PIP?
Eén van de instrumenten om deze verandering te realiseren, is een provinciaal inpassingplan (kortweg: PIP). Het ontwerp-inpassingsplan uit 2013 is niet vastgesteld door Provinciale Staten omdat er onvolkomenheden waren in de inhoud en het proces om te komen tot dit plan. Dit heeft geleid tot intensief overleg van Gedeputeerde Staten met de partners uit het gebied.

Gebiedsproces
De volgende partijen nemen in wisselende samenstellingen deel aan het gebiedsproces PIP: individuele tuinders, LTO (Glaskracht, ZLTO, LTO-Noord), gemeente Zaltbommel, gemeente Maasdriel, Werkgroep Kassen en Landschap (WKL), Stichting plattelandswaarden (SPW), Waterschap Rivierenland, Drinkwaterbedrijf Dunea, verschillende dorpsplatforms, Projectbureau herstructurering tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) en de provincie Gelderland.

Nota van Uitgangspunten voor nieuwe PIP
Het gebiedsproces heeft in juni 2014 een zogenaamd gebiedsdocument opgeleverd. Tevens hebben er themaworkshops plaatsgevonden (bijvoorbeeld over waterkwaliteit), diverse inventarisaties (bijvoorbeeld van paddenstoelentelers in extensiveringsgebieden en onderzoek (bijvoorbeeld naar de financiering van de PIP-maatregelen). De resultaten van deze werkzaamheden zijn beschreven in een Nota van uitgangspunten, die op 9 september door GS is vastgesteld. De Nota van uitgangspunten geeft de contouren aan van het nieuwe ontwerp-PIP en het uitvoeringsconvenant.

Uitwerking in PIP
Op basis van deze Nota worden de verbeeldingskaarten, planregels en toelichting van het nieuwe ontwerp-PIP opgemaakt en een overzicht van de te maken afspraken in het uitvoeringsconvenant. Bedoeling is dat Provinciale Staten op 25 februari 2015 het nieuwe inpassingsplan vaststelt.

Planning PIP:
  • 11 november 2014 Gedeputeerde Staten (GS) stellen het ontwerp-Inpassingsplan vast
  • 26 november 2014 Behandeling ontwerp-Inpassingsplan in Statencommissie Landelijk gebied, Cultuur en Jeugdzorg (LCJ)
  • 20 november 2014 - 1 januari 2015 Inpassingsplan ligt ter inzage
  • 3 februari 2015 Behandeling Inpassingsplan door GS
  • 9 februari 2015 Hoorzitting door provinciale Staten
  • 11 februari 2015 Behandeling Inpassingsplan in statencommissie LCJ
  • 25 februari 2015 Behandeling Inpassingsplan door Provinciale Staten
Uitgelicht
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Digitaalburg
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden