over ons | adverteren | sitemap | contact

Nieuwe route 'Ommetje Bruchem' is klaar


Deel deze pagina

BRUCHEM - Sinds deze week kunnen bewoners en recreanten genieten van een nieuwe wandelroute rondom het dorp Bruchem: Ommetje Bruchem. Een rondwandeling van drie kilometer en te verlengen tot vier kilometer langs boomgaarden, boerderijen en historische kromakkers in en rond het prachtige dorp Bruchem. Ommetje Bruchem is door bewoners zelf ontwikkeld en uitgezet. De route start bij het Kerkplein in Bruchem.

Bruchemse stroomrug

Tussen Maas en Waal stroomden in vroeger tijden tal van kleine waterlopen. Aan de oevers van het riviertje de Alm is het dorp Bruchem ontstaan. Door regelmatige overstromingen van de oevers van de Alm werd het aangevoerde zand en slib steeds afgezet op het land. Op deze stroomrug werd waarschijnlijk in de vroege middeleeuwen het dorp Bruchem gesticht. Op de hogere zandgronden werden vanaf de 19de eeuw boomgaarden aangelegd.

Geschiedenis van Bruchem
Het dorpsommetje laat de geschiedenis van Bruchem beleven. De route gaat langs de vele boomgaarden en een bijzondere vluchtheuvel, waar bewoners en hun vee een droge plek vonden tijdens dijkdoorbraken. Verder gaat het ommetje langs Landgoed Groenhoven, door het Bruchemse bos en langs een voormalige veldschans uit de Tachtigjarige Oorlog. Op het terrein met de naam Cingel bevinden zich resten van het voormalige kasteel van Bruchem. Kortom, een afwisselende dorpswandeling vol cultuurhistorie.

Folder
De folder met een beschrijving van de route en de bezienswaardigheden is verkrijgbaar op diverse plekken in het dorp en is ook te downloaden via de website van TRIP Bommelerwaard. Rustpunten, horeca en overnachtingsmogelijkheden zijn ook aangegeven in de folder. De route gaat deels over onverharde paden. Ommetje Bruchem is in één richting gemarkeerd met bordjes met een knotwilg, een karakteristieke boom in dit landschap. Ook is een facebook-pagina aangemaakt waarop foto’s te vinden zijn.

Sponsors
Ommetje Bruchem is mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland en de gemeente Zaltbommel en is ontwikkeld door dorpsbewoners met ondersteuning van Stichting Landschapsbeheer Gelderland.
Uitgelicht
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden