over ons | adverteren | sitemap | contact

Nieuwe route 'Ommetje Bruchem' is klaar


Deel deze pagina

BRUCHEM - Sinds deze week kunnen bewoners en recreanten genieten van een nieuwe wandelroute rondom het dorp Bruchem: Ommetje Bruchem. Een rondwandeling van drie kilometer en te verlengen tot vier kilometer langs boomgaarden, boerderijen en historische kromakkers in en rond het prachtige dorp Bruchem. Ommetje Bruchem is door bewoners zelf ontwikkeld en uitgezet. De route start bij het Kerkplein in Bruchem.

Bruchemse stroomrug

Tussen Maas en Waal stroomden in vroeger tijden tal van kleine waterlopen. Aan de oevers van het riviertje de Alm is het dorp Bruchem ontstaan. Door regelmatige overstromingen van de oevers van de Alm werd het aangevoerde zand en slib steeds afgezet op het land. Op deze stroomrug werd waarschijnlijk in de vroege middeleeuwen het dorp Bruchem gesticht. Op de hogere zandgronden werden vanaf de 19de eeuw boomgaarden aangelegd.

Geschiedenis van Bruchem
Het dorpsommetje laat de geschiedenis van Bruchem beleven. De route gaat langs de vele boomgaarden en een bijzondere vluchtheuvel, waar bewoners en hun vee een droge plek vonden tijdens dijkdoorbraken. Verder gaat het ommetje langs Landgoed Groenhoven, door het Bruchemse bos en langs een voormalige veldschans uit de Tachtigjarige Oorlog. Op het terrein met de naam Cingel bevinden zich resten van het voormalige kasteel van Bruchem. Kortom, een afwisselende dorpswandeling vol cultuurhistorie.

Folder
De folder met een beschrijving van de route en de bezienswaardigheden is verkrijgbaar op diverse plekken in het dorp en is ook te downloaden via de website van TRIP Bommelerwaard. Rustpunten, horeca en overnachtingsmogelijkheden zijn ook aangegeven in de folder. De route gaat deels over onverharde paden. Ommetje Bruchem is in één richting gemarkeerd met bordjes met een knotwilg, een karakteristieke boom in dit landschap. Ook is een facebook-pagina aangemaakt waarop foto’s te vinden zijn.

Sponsors
Ommetje Bruchem is mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland en de gemeente Zaltbommel en is ontwikkeld door dorpsbewoners met ondersteuning van Stichting Landschapsbeheer Gelderland.
Uitgelicht
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
The Blend B.V. 
The Blend B.V. 
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden