over ons | adverteren | sitemap | contact

Nevengeul Hurwenen gaat nu echt stromen


Deel deze pagina

Instroomopening nevengeul
Het is een mijlpaal na jaren van werk. Vanaf vrijdag 28 augustus stroomt er water door de nieuwe nevengeul in de Hurnse Kil. De geul moet de waterkwaliteit in het natuurgebied en in de Waal verbeteren.


Locatie Nevengeul
De geul takt af van de Waal achter het voormalige steenfabriek bij Hurwenen en komt 2,7 kilometer verderop weer uit in de rivier. Er stond al water in de geul maar stromen deed het niet doordat een dam de verbinding met de Waal blokkeerde. Die is weggehaald en daardoor staat niets het water meer in de weg. En dat is belangrijk voor de natuur in het gebied. De verwachting is dat de visstand verbetert en dat ook andere dieren en planten in het natuurgebied profiteren van het stromende water, vooral stromingminnende vissoorten.

Eilandje
De nevengeul is bijna 3 km lang en heeft een instroomopening naar de Waal in de oostelijke hoek van de uiterwaard. Hierdoor is een eilandje ontstaan tussen de geul en de Waal die via een dam bereikbaar is vlak bij de instroomopening.

Feestelijke oplevering: 12 oktober
Behalve de nevengeul worden er langs de Waal en Neder-Rijn–Lek ook nog andere maatregelen getroffen om het gebied een meer natuurlijk en gevarieerd karakter te geven. Al die ingrepen zijn gereed op 12 oktober. Er is dan een feestelijke oplevering gepland in de Hurwenense Uiterwaard.

Slim & samen
In 2010 is de herinrichting van de Hurwenense Uiterwaard gestart. Behalve de nevengeul werd ook het natuurgebied (de Hurnse Kil) hersteld. Door beleid en financieringsbronnen slim te combineren en bewoners, lokale partijen, belangengroepen en overheden actief te betrekken, zijn partijen erin geslaagd deze prachtige mijlpaal te behalen.

Partijen
De ingreep werd gerealiseerd dankzij de volgende partijen: Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Provincie Gelderland, vm. Dienst Landelijk Gebied, Waterschap Rivierenland, Gemeente Maasdriel,bewoners en belanghebbenden, Adviesbureau Royal Haskoning DHV en Aannemingsbedrijf de Vries & van de Wiel.
Uitgelicht
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden