over ons | adverteren | sitemap | contact

Mia Vermue zet de puntjes op de 'i' bij het NK Fietscross


Deel deze pagina

Mia Vermue
Mia Vermue
KERKDRIEL - "Eigenlijk is het Vermuë, met een umlaut, maar m'n schoonvader is met een verhuizing twee puntjes kwijtgeraakt, toen een ambtenaar niet op zat te letten." We zijn in Kerkdriel om te praten met Mia Vermue, bestuurslid van de NFF, over de sport die haar zo na aan het hart ligt: fietscross. Komend weekend is ze betrokken bij de organisatie van het Nederlands Indoor Kampioenschap in Wanroij.

Wat is fietscross eigenlijk? In 1970 ontstaan in de USA is het in de tachtiger jaren naar Nederland overgewaaid. Acht rijders starten vanaf een op een heuvel gelegen starthek en proberen elkaar in uiterst korte manches van 45 seconden de loef af te steken. En dat allemaal op een baan met steile bulten en scherpe bochten. Benodigdheden: snelheid, kracht en durf. En een fiets, natuurlijk.

Al zeventien jaar zijn Mia en haar man Wim Vermue betrokken bij deze spectaculaire tak van sport. Het begon allemaal toen ze voor hun zoon Martijn een manier zochten om zijn overschot aan energie kwijt te kunnen. "Hij was pas vier jaar, maar dat was oud genoeg om te beginnen. Zodra je zonder zijwieltjes kan fietsen mag je fietscrossen. De kleintjes krijgen wel een intensieve begeleiding, vooral op de steile starthelling en de bulten." Ze meldden zich aan bij FCC Ammersoyen, waar ook dochter Sietske een licentie aanvroeg.

Bestuurslid
Al vrij snel werd Mia in de jury gevraagd en daarna als bestuurslid. "Niet zoveel ouders zijn te vinden voor het bestuurswerk. Maar als je toch zo nauw betrokken bent als ik, is de stap snel gezet." Later werd ze lid van het regiobestuur van de Regio Zuid, met vijf verenigingen (Ammerzoden, Berlicum, Geldermalsen, Nuland en Tiel). En daarna ook nog van de landelijke fietscrossbond, de NFF. "Ik zit dus met een heleboel petten tegelijk op. Het is een drukke 'baan', de vergaderingen van de NFF zijn door het hele land en dan wordt het vaak nachtwerk."

En nu dus het NK Indoor. Dat Nederlands Kampioenschap vindt zaterdag 3 maart plaats in het Brabantse Wanroij. In een manege, zoals wel vaker. "Voor een dergelijk evenement heb je een hal nodig met genoeg plaats voor het parcours, de toeschouwers en een afgesloten gedeelte voor de fietsers, het 'parc fermée'." Voor het eerst mag Regio Zuid het NK organiseren en daar zijn ze al sinds november mee bezig. De wedstrijdbaan wordt door de vrijwilligers pas op de vrijdag voor de race aangelegd. Zaterdag zijn dan de wedstrijden en zondagavond moeten alle sporen weer uitgewist zijn.

Gezellige familiesport
Wat is toch de aantrekkingskracht van fietscross? Afgezien van het al genoemde spektakel is het volgens Mia ook een gezellige familiesport. "Met voetballen ben je in twee keer drie kwartier klaar. Hier sta je de hele dag langs de baan. Veel mensen nemen koelboxen en tenten mee en er is een gezellige sfeer, zonder rivaliteit of afgunst. De sport is ook erg laagdrempelig, voor 35 euro heb je een licentie voor een jaar, inclusief de verzekering." Om voor nieuwe aanwas te zorgen is dit jaar besloten om met de Nationale Sportweek mee te doen.

Op de vraag of ze zelf wel eens op de crossfiets is gestapt volgt een lang lachsalvo. "Ik? Ben je gek, zeg. Dat laat ik liever aan anderen over." Zoals haar man Wim, die even later aanschuift. "Maar dat was maar eenmalig hoor!" grinnikt hij. "Ja, we stonden maar steeds naar de kinderen te roepen dat ze door moesten rijden. Toen wilde ik het zelf eens proberen, glipte meteen van de trappers en kwam keihard met m'n been op het achterwiel terecht." Sindsdien zoekt Wim zijn heil in de duiksport, zoals oplettende lezers van De Bommelerwaardgids al wisten.

Dochter Sietske heeft inmiddels ook de fiets aan de wilgen gehangen. Zoon Martijn niet. Die fietst nu bij FCC Nuland waar hij ook trainer is. Ook Mia maakte vijf jaar geleden de overstap naar Nuland. Hoe lang ze het bestuurswerk nog vol blijft houden? "Ik heb er nog steeds veel plezier in. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat als Martijn ermee stopt ik ook langzaam aan afbouwen ga denken."

Het NK Indoor Fietscross vindt plaats op zaterdag 3 maart in het KNHS-centrum Wanroij. 450 tot 500 crossers worden verwacht, van 4-50 jaar. De entree is 3 euro p.p. Kinderen tot 4 jaar gratis.
Naam
Mia Vermue
Functie
Bestuurslid NFF
Interview
Zaterdag 24 februari 2007, Kerkdriel
Datum
24 februari 2007

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Uitgelicht
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden