over ons | adverteren | sitemap | contact

Marian Bleijenberg: Training en coaching door weer en wind


Deel deze pagina

Marian Bleijenberg
Marian Bleijenberg
Marian Bleijenberg geeft therapie aan mensen die vastgelopen zijn in het leven en aan mensen die aan zichzelf willen werken. Ze doet dat niet in een praktijkruimte, maar op de meest rustgevende plaats die voorhanden is: in de vrije natuur.

"Mijn achtergrond ligt in de gezondheidszorg," vertelt Marian in haar woonkamer in Bruchem. "Ik werkte 25 jaar lang als begeleider van verstandelijk gehandicapten. Het viel me toen al op dat veel mensen - waaronder mijn eigen collega's - altijd maar hard aan het werk waren en zelden of nooit de tijd namen voor ontspanning. Die combinatie veroorzaakt onherroepelijk stress. Zelf zocht ik in tijden van hoge werkdruk de natuur op, lekker wandelen. Als kind was ik altijd al buiten en dat gevoel kwam toen weer terug. Omdat ik voor mezelf iets anders wilde besloot ik om de opleiding 'Psychologie in de praktijk' te volgen. De stap naar mensen begeleiden in de natuur was toen een hele logische."

"In augustus van dit jaar ben ik gestart. Mijn eerste idee was om alleen individuele coaching te geven aan mensen die echt vastgelopen zijn in het leven. 'Overspannen' luidde de diagnose vroeger. Mensen die door teveel druk hun levensvreugde zijn verloren en lichamelijk uitgeput zijn."

In groepsverband
"Later kwam daar het idee bij om in groepen de natuur in te trekken, met mensen die meer uit zichzelf willen halen. We doen dat in groepjes van vier - niet meer dan dat, want anders kan ik niet iedereen aandacht geven - in vier sessies van 1,5 uur. Ik bouw elke wandeling op rond een thema, 'zelfvertrouwen' bijvoorbeeld. Tijdens het wandelen voeren we een aantal oefeningen uit die hiermee in verband staan. Het doel is dat iedereen meer over zichzelf te weten komt. Als iemand een leidinggevende functie heeft en hij loopt de hele tijd maar achteraan dan kan je je afvragen of zo iemand wel op de goede werkplek zit. Ik zal dat nooit direct zeggen, iedereen moet daar voor zichzelf achterkomen. Andere vragen die aan de orde komen zijn: 'waarom heb ik moeite om nee te zeggen', 'waar krijg ik energie van' en 'hoe kan ik bewuster en meer ontspannen leven'. De eerste mensen die ik begeleid heb waren bijzonder enthousiast."

"De locaties zoeken we in overleg uit. Soms in Neerijnen of langs de Waal. In ieder geval nooit heel dicht in de buurt van de eigen woonomgeving. Het is juist de bedoeling dat iedereen zijn vertrouwde omgeving voor eventjes verlaat. Sommigen willen niet in een bos of vlakbij een begraafplaats lopen. Daar hou ik dan rekening mee, maar ik probeer dan wel een paar weken later iemand over die angst heen te helpen."

Ontspanning
Marian biedt ook een derde variant wandelingen aan: voor mensen die om verschillende redenen buiten willen bewegen. Omdat ze ziek zijn, aan overgewicht lijden, met revalidatie bezig zijn of omdat ze thuis een ziek kind hebben. "Deze mensen biedt ik enkel en alleen een uurtje ontspanning, die hebben geen behoefte aan therapie. Men komt er vaak zelf niet toe om naar buiten te gaan. Veel mensen durven zelfs niet alleen naar buiten, bijvoorbeeld als ze net een hartinfarct hebben gehad. Deze groep biedt ik dan een helpende hand. Het geeft mensen zoveel energie en het leuke is: zelf krijg ik er ook energie van!"
 
Interview levenscoach Marian Bleijenberg
6 december 2007
Door: Jan van den Berg
Datum
6 december 2007

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Uitgelicht
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden