over ons | adverteren | sitemap | contact

Lezing Henry Mentink over het Veerhuis Varik


Integraal verslag van dinsdag 4 maart 2014


Deel deze pagina

Op dinsdag 4 maart 2014 gaf Henry Mentink van Veerhuis Varik een lezing, tijdens de inloopavond van Rondje Pontje 8. Hierbij een integraal verslag:

Pieter Kooistra is de bedenker en oprichter van de Kunstuitleen in Nederland (1955). Hij woonde vanaf 1974 in het Veerhuis te Varik en de laatste jaren was het Veerhuisbalkon ook de vaste schilderplaats van de bekende kunstenaar Willen den Ouden.

Pieter richtte zich de laatste 20 jaar van zijn leven op het ontwikkelen van een nieuw economisch gedachtengoed: een wereldwijd basisinkomen gebaseerd op een nieuw te ontwikkelen munteenheid (zie bijlage). Voor zijn economische ideeën heeft hij erkenning gehad van o.a. Prof J. Tinbergen (Nobelprijs economie / Wouter van Dieren (Club van Rome) Robbert Muller Vice secretaris Generaal van VN in de jaren ’70 en vele anderen.

Ik heb hem in 1991 ontmoet en werd voorzitter van zijn stichting om zijn nalatenschap te beheren. Ik heb vanuit zijn gedachtegoed – in samenspraak met Pieter- een aantal eigen bedrijven opgezet. Voornamelijk gefinancierd d.m.v. crowdfunding; hetgeen momenteel erg actueel is. Eén van de bedrijven (MyWheels) geldt als een belangrijke case voor Prof. dr. Jan Jonker van de Univ. Nijmegen, die “New Business Models” onderzoekt en helpt stimuleren.
Na het overlijden van Pieter Kooistra in 1998 werd het Veerhuis geleidelijk aan een belangrijke pleisterplaats voor toeristen en locatie voor diverse bijeenkomsten. Dit alleen bleek niet genoeg om het voldoende rendabel te maken en staat het nu leeg.

Het Veerhuis is nu in handen van een investeringsmaatschappij, die er ook veel in geïnvesteerd heeft aangaande de modernisering van het pand.

Wat wij willen realiseren:
1. Algemene ambitie: “Samenwerken aan het ideale eigenbelang”
Het initiatief nemen om het pand qua eigendom terug te halen naar Varik en onder te brengen in een stichting die het met nieuwe, passende inzichten gaat exploiteren. We nodigen mensen uit om te participeren in een deel van het eigendom. We kunnen dan vanuit een gezamenlijke belang deze unieke plek en bijzondere nalatenschap van kunst en gedachtegoed voor de lange termijn behouden in het publieke domein.

Als het gaat om zijn kunst had hij ook iets met water. Het was de reden om aan de Waal te gaan wonen. In zijn archief in het Veerhuis vonden we in 2002 een 50-tal tekeningen van de Watersnood ramp in 1953. Hij maakte die om met de verkoop ervan een bijdrage te leveren aan het rampenfonds. De provincie Zeeland heeft toen in het 2003 in het kader van de 50 jarige herdenking de restauratie en het drukken van het bijbehorende boekje met zijn dagboek aantekeningen gefinancierd.

2. Internationale ambitie: “De economie van en door mensen – wereldwijd”
Belangrijk is het om het werk van Pieter Kooistra verder te onderzoeken en in de wereld onder de aandacht te brengen via publiciteit. Daarnaast kan het via o.a. het Global Ecovillage Network (GEN) de wereld in gebracht worden (in samenwerking met o.a. Damanhur Italië – zie www.damanhur.org).

3. Lokale ambitie: : “Varik/Heesselt - moderne dorpen in het centrum van de wereld”
Tevens zal de stichting het gedachtegoed van Pieter Kooistra verder ontwikkelen en vertalen naar praktische bedrijfsvormen in Varik/Heesselt, daarmee tot doel hebbend een bijdrage te leveren aan de economische leefbaarheid op het platteland. Een bijdrage aan de transities in de regio rondom de Waal (aansluitend op het provinciale project Waalweelde), duurzaam toerisme (o.a. Rondje pontje), transities duurzame energie, zorg en scholing in kleine dorpen, etc.

Om te komen tot economische leefbaarheid van een dorp zullen we starten met een burgerraadpleging. Een eerste verkenning leerde ons reeds dat er veel onbenut potentieel is dat omgezet kan worden in handel. Daar sluit het idee (zie hierna) van het Veerhuis als handelscentrum bij aan.

Het Veerhuis
Het Veerhuis krijgt een belangrijke plaats in het hiervoor genoemde traject.
Belangrijke trefwoorden daarin zijn: pleisterplaats, handelscentrum in inspiratieplek

Pleisterplaats: Het Veerhuis zelf zullen we vormgeven als: ontmoetingsplek, vergader/werkplek, voorlichtingscentrum en waar het na het overlijden van Pieter mee begon: “Kunst met koffie” voor dagtoerisme of “U kookt; wij serveren”.
Vanuit het Veerhuis kunnen ook activiteiten op de Bol (P-plaats aan de oever van de Waal) gecoördineerd worden.
Het Veerhuis kan in dit verband ook het huis zijn van een andere stichting en/of overheid om dichter bij burgers te staan.

Handelscentrum: Toeristen en workshopgasten zullen in het Veerhuis alles kunnen kopen wat er in het Veerhuis staat. We willen de bewoners uit Varik e.o. betrekken bij het maken van de meubels en inrichting die dan in het Veerhuis (en ook via Webshop) te koop zal zijn.
En uiteraard is kunst een belangrijk onderdeel. We gaan een kunstuitleen voor toeristen starten volgens de eenvoudige formule dat bij het terugbrengen van het kunstwerk binnen een jaar men 75% van het aankoop bedrag terugkrijgt.

Inspiratieplek: Het veerhuis als locatie voor workshops en vergader bijeenkomst. Met het uitzicht over de Waal is dit natuurlijk een bijzondere plek.

Henry Mentink – info@veerhuis.nl
Stichting UNO-foundation
Varik
Evenement:
Lezing tijdens inloopavond Rondje Pontje 8
Locatie:
Stroomhuis Neerijnen
Datum:
4 maart 2014
Datum
4 maart 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›Gerelateerde info

Nieuws, 4 maart 2014: Tweede inloopavond voor 'Een Beeld van Oranje Linten'
Uitgelicht
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden