over ons | adverteren | sitemap | contact

Jan Leferink lag op de high care corona-afdeling


Deel deze pagina

ZALTBOMMEL - Na een nachtdienst in het psychiatrisch jeugdziekenhuis waar hij al heel wat jaren werkt, kwam Jan Leferink (60 jaar) uit Zaltbommel op 23 maart grieperig thuis. Hij had verhoging, geen koorts, maar moest wel hoesten.

Tien dagen later werd hij door een ambulancebroeder in beschermende kleding de ambulance in geholpen en werd hij met loeiende sirenes overgebracht naar de speciale corona-afdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. “Jan was nooit ziek”, vertelt zijn vrouw Saskia. “Maar in die eerste week had hij een keer 41 graden koorts. Het hoesten werd steeds erger en hij kreeg het ontzettend benauwd.”

Speciaal pak
Saskia vertrouwde het niet en ging bellen met de huisarts, die het paar doorstuurde naar de speciale long- en hoest onderzoeksruimte naast de Huisartsenpost. Saskia mocht niet mee naar binnen, moest in de auto wachten. Jan werd onderzocht door een arts, die gekleed was in een speciaal pak.

Achterstevoren de trap af
De patiënt werd naar huis gestuurd en kreeg het advies om binnen te blijven en óók thuis anderhalve meter afstand te houden van zijn vrouw. En van dochter Sanne (24) en haar vriend Jordy, die binnenkort naar hun nieuwbouwwoning in Rossum verhuizen. “Ik ben op het logeerbed op zolder gaan slapen”, vertelt Jan. “Daar was de ambulancebroeder later niet zo blij mee. Toen ik te ziek werd, moest ik achterstevoren twee trappen af klimmen, terwijl hij een zuurstoffles achter me aan tilde.”

Zuurstofmasker
Saskia en Sanne moesten in de keuken blijven toen Jan via de gang naar de voordeur liep en de ambulance instapte. “Daar mocht ik even naar hem zwaaien”, vertelt Saskia. “Maar dat zag hij niet, omdat hij een zuurstofmasker op had. Nu gaat hij weg, dacht ik, maar hoe komt terug?” Voor haar en haar dochter en schoonzoon begon een spannende middag en avond. “We hoorden in eerste instantie niets van het ziekenhuis”, vertelt ze. “Dan gaan er allerlei spookbeelden door je hoofd.”

Heel heftig
Aangekomen in het ziekenhuis werden onmiddellijk longfoto’s gemaakt en werd Jan getest op corona. Hij werd overgebracht naar de high-care corona-afdeling. “De zaterdag was heel heftig”, weet Saskia nog goed. “Jan appte ons dat het niet goed met hem ging, hij had het gevoel dat hij stikte. Van de verpleegkundige hoorden we dat werd overwogen om hem naar de intensive care over te plaatsen. Daar zijn we behoorlijk overstuur van geweest.”

Ontzettend grillig
In de loop van die dag en de volgende zondag ging het gelukkig weer beter met hem. “De verpleegkundige waarschuwde wel dat we de verwachtingen niet te hoog gespannen moesten hebben. Corona is geen gewone dubbele longontsteking, het is ontzettend grillig, het kan twee dagen beter gaan en dan ineens weer slechter.”

Blauwe pakken
De benauwdheid vond Jan het ergste. “En het feit dat je geen gezichten ziet”, vertelt hij. “Je praat tegen blauwe pakken, blauwe mannetjes en vrouwtjes. Ik lag op een kamer waar ik naar buiten kon kijken en de hele tijd ambulances zag rijden of wachten tot ze aan de beurt waren. ’s Nachts hoorde je voortdurend sirenes.”

Willem-Alexander
Jan knapte vrij snel op, hoefde niet naar de ic en mocht op dinsdag naar huis. In een van onder tot boven gereinigde rolstoel, begeleid door een persoon in een blauw pak, moest hij in zijn eentje de lift in. Beneden werd hij opgevangen door een andere afdelingsverpleegkundige, die niet in beschermende kleding was. Het was voor de eerste keer dat Jan haar gezicht zag. Uitgerekend op die dag bezocht koning Willem-Alexander het ziekenhuis. “Die heb ik net misgelopen”, lacht hij.

Thuisquarantaine
Eenmaal thuis volgde thuisquarantaine. Niet alleen voor Jan, maar ook voor de rest van het gezin. Oudste zoon Bas, die de deur al uit is, deed in het begin de boodschappen. Onderling houden ze 1,5 meter afstand, nog steeds.

Op afstand
Zolang Jan hoestklachten heeft, slapen hij en Saskia apart. Als Jan de badkamer of wc heeft gebruikt, moet die schoongemaakt worden. De eerste paar weken heel intensief met chloor, nu het weer wat beter gaat zijn reinigingsdoekjes voldoende. Eten deed hij de eerste weken alleen, boven op zijn kamer. Tegenwoordig is hij vaker beneden, zit hij weer gezellig in de woonkamer of in de tuin. Op afstand, dat wel.

Beetje wiebelig
Hij is een kilo of vijf afgevallen en heeft een belabberde conditie. Vooral zijn spierkracht is enorm afgenomen. En dat terwijl hij vroeger een hele sterke vent was. Altijd lekker aan het klussen, het huis schilderen, de tuin verzorgen, de caravan schoonmaken. Het zit er allemaal even niet meer in. “Hij is nog steeds een beetje wiebelig”, zegt Saskia. “Het schijnt minimaal zes weken te duren voordat het echt de goede kant op gaat.”

Bij de foto: Jan en Saskia Leferink houden ook thuis anderhalve meter afstand van elkaar. (foto: Koen Vandenput)

Door: Britta Alink
 
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden