over ons | adverteren | sitemap | contact

Jaarlijkse troonafstand bijenkoningin


de bijen gaan weer zwermen


Deel deze pagina

foto: Bijenzwem aan tak van pruimeboom

Heeft u een bijenvolk gespot? Bel dan de imker! Hij kan de zwerm scheppen en op zijn bijenstal brengen. In deze tijd van bijensterfte is elke zwerm een potentieel nieuw volk en van harte welkom.

Net als onze voormalig koningin Beatrix, maar dan elk jaar, doen oude bijen koninginnen vrijwillig afstand van de troon. Dat gebeurt vaak eind mei begin juni. Als ze aftreden gaan ze niet met pensioen, maar beginnen ze gewoon weer opnieuw maar dan voor zichzelf. Tenzij de imker ingrijpt. We hebben het hier over het zwermen van bijen volken. Elk jaar in de maanden mei en juni gaan de honingbijenvolken zwermen, de natuurlijke manier van het vermeerderen van bijenvolken.

Tijd om op te stappen
De koningin van het volk merkt aan het gedrag van haar onderdanen, de werkster bijen, dat het tijd is om op te stappen. Hoe merkt ze dat. Een koningin wordt verzorgt door een zgn. hofstaat, meestal ca 10 werksterbijen, die haar voeden en poetsen. Het poetsen van de koningin stimuleert haar om een zgn. feromoon af te scheiden. Deze stof wordt door de hofstaat bijen doorgegeven aan de rest van het volk.

Zolang de andere bijen deze stof waarnemen, weten ze dat de koningin nog in hun midden vertoeft en gebeurt er verder niets. Wanneer de omvang van het volk is gegroeid tot 40.000 bijen, kan deze stof niet alle bijen in het volk meer bereiken. Deze bijen denken dan dat er geen koningin meer is en beginnen snel met het bouwen van koninginnen cellen over cellen waarin de koningin de meest recente eitjes heeft gelegd. Die eitjes geven ze dan een ander voedersap, koninginnen gelei genaamd, waardoor de eitjes uitgroeien tot nieuwe koninginnen.

De oude koningin neemt de bouw van deze koninginnen cellen waar tijdens haar tochten over de raat en weet dat haar uur geslagen is. Ze laat via biochemische signalen weten dat ze bereid is om af te treden en dat haar vertrek aanstaande is. Ze gaat dan meestal rond het middaguur op de wieken en neemt daarmee ca de helft van de werksters mee.

Bijenzwerm
De lucht ziet dan letterlijk zwart van de bijen die de koningin trouw volgen op aan de hand van haar lichaamsgeur. Meestal zal de koningin een donkere of schaduwrijke plek op zoeken om de volgelingen te verzamelen. De bijen gaan dan op een bal rond de koningin zitten en vormen zo de basis voor een nieuw volk die wordt aangeduid als zwerm. Als de zwerm de vrije hand krijgt dan zoeken ze een nieuwe behuizing in bijv. een holle boom, een ruïne, een schoorsteen of onder het dakbeschot van een huis.

Imkerij
De Heerlijkheid Trompenburg
M. van Rossumweg 31
Poederoijen tel 0418 – 677134.
Datum
21 mei 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Imker grijpt in
Welnu de imker zorgt ervoor, dat de volken op zijn bijenstal niet de kans krijgen om ervandoor te gaan. Dat doet hij door de volken voortijdig te splitsen, hij stop de oude koningin en de helft van het volk in een nieuwe kast en laat de andere helft in de oude bijenkast een nieuwe koningin maken.

Zwermen scheppen
Maar er komen ook honingbijen voor in de vrije natuur en ook die zwermen zoals boven beschreven. Om deze zwermen is het de imker te doen. Kan hij zo’n zwerm scheppen en op zijn bijenstal brengen dan heeft hij er weer een volk bij. In deze tijd van bijensterfte is elke zwerm een potentieel nieuw volk en van harte welkom. Mocht u zo’n zwerm opmerken, waarschuwt u dan een imker in uw buurt of bel naar het onderstaande telefoonnummer. De imkers zullen de zwerm indien bereikbaar bij u weg komen halen.

Heeft u een zwerm gespot?
Mocht het zo zijn dat het bijenvolk bij u in de spouwmuur, onder het dakbeschot, schoorsteen andere onmogelijke plek vertoeft, dan kan de imker ze niet verwijderen en dient u contact op te nemen met gemeentewerken in uw woonplaats. Kijk voor uw een zwerm meldt eerst goed of het wel honingbijen betreft, wij worden per seizoen meermaals gebeld omtrent een zwerm die geen zwerm blijkt te zijn. Meestal zijn het wespen- of hommelnesten.

Honingbijen zijn meestal bruin/grijs van kleur, wespen zijn geel zwart en hommels zijn langharig geel met zwart en hebben meestal een wit of oranje kontje.
Bijen bouwen honingraat die wit/geel van kleur is. Wespen maken een grijs kleurige bal van papier-maché en hommels bouwen meestal een nestje in een verlaten vogelnestkastje.

Vragen
Mocht u nog vragen hebben bel dan gerust. Op WWW.NBV.NL vindt u meer interessante info over bijen. Op zaterdag 13 Juli a.s. kunt u op onderstaande imkerij terecht tijdens de Landelijk Open Imkerijdagen om de bijen in het echt aan het werk te zien.
U kunt altijd bij ons terecht voor een heerlijk Bommelerwaards potje honing of andere bijenproducten.
Valentijnsdag
Uitgelicht
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden