over ons | adverteren | sitemap | contact

Inwoners en Avri halen vanaf 2019 samen meer grondstoffen uit afval


Deel deze pagina

ZALTBOMMEL - Het Algemeen Bestuur van Avri stemde op 16 november in met het regionaal afvalbeleidsplan Van Afval naar Grondstof. Het nieuwe beleid wordt in 2019 ingevoerd.

Het doel van het nieuwe beleidsplan is dat inwoners in 2020 nog maar 75 kilo restafval per persoon per jaar overhouden. Nu is dat nog 133 kilo. Het moet er voor zorgen dat inwoners en Avri nog veel meer waardevolle grondstoffen uit het afval halen dan nu het geval is. Door afval thuis nog beter te scheiden blijft er dan maar heel weinig restafval over.

Veranderingen voor laagbouw en buitengebied
De bewoners van laagbouw en de buitengebieden van de 10 Avri-gemeenten krijgen in 2019 een container voor plastic verpakkingen en drankkartons. Deze wordt eens per 3 weken geleegd. De zak voor deze verpakkingen verdwijnt bij bewoners van laagbouw en buitengebieden. In de laagbouw gaat de container voor restafval weg, omdat deze bewoners hun restafval zelf naar een ondergrondse container in de buurt brengen. Inwoners in de buitengebieden mogen de grijze container voor restafval houden, maar kunnen ook kiezen voor het wegbrengen van restafval naar een ondergrondse container. De maandelijkse huis-aan-huisinzameling van papier en de 2-wekelijkse inzameling van gft-afval blijven onveranderd.

Veranderingen voor hoogbouw
Voor bewoners van hoogbouw blijft de inzameling van plastic verpakkingen en drankkartons met de bekende zakken gehandhaafd. Deze worden wekelijks opgehaald. Zij blijven, net als nu, het restafval naar een ondergrondse container voor restafval brengen.

Betalen voor restafval blijft
Het nieuwe beleid moet zorgen voor een stuk minder restafval. Net als nu betalen inwoners per keer voor het restafval dat na scheiding overblijft. De locaties van de ondergrondse restafvalcontainers worden in nauwe samenwerking met de gemeenten en de inwoners bepaald.

Aandachtspunten
Avri houdt bij de uitvoering van het nieuwe beleid rekening met ouderen en mindervalide inwoners. Bijvoorbeeld door het inzetten van afvalcoaches, die deze inwoners als dat nodig is helpen met het wegbrengen van afval. Daarnaast is er aandacht voor het voorkomen van zwerfafval en voor goede communicatie. Als er vanuit bewoners vraag is naar cocons voor voedselafval bij hoogbouw en in de stadscentra van Tiel, Zaltbommel en Culemborg worden deze geplaatst. Inwoners krijgen hiermee de mogelijkheid om restafval beter te scheiden, waardoor zij minder restafval overhouden.

Ondergrondse containers
De Avri-gemeenten willen tevens dat de inwerpopeningen van de ondergrondse containers worden verkleind, zodat mensen een kleinere en dus lichtere afvalzak naar de container kunnen brengen. In overleg met de gemeenten en daar waar dat binnen de gemeentelijke APV past, komen er tijdelijke camera's op locaties waar veel zakken naast de ondergrondse containers worden geplaatst. Het aantal uren voor handhaving wordt fors uitgebreid.

Nieuw afvalbeleid noodzakelijk voor de toekomst
De bestuurders van de 10 Avri-gemeenten, waaronder ook Zaltbommel, vinden het belangrijk dat we niet alleen nu maar ook in de toekomst producten kunnen kopen en gebruiken die het leven prettig maken. Hiervoor hebben we grondstoffen nodig. Maar grondstoffen raken op en worden steeds duurder. Nog een belangrijke reden is dat we de aarde beschadigen en vervuilen door er grondstoffen uit te halen en deze te verbranden. Het is dus van groot belang dat we zuinig en efficiënt omgaan met onze grondstoffen om ook in de toekomst nog een leefbare aarde te hebben.

Meer informatie leest u op de website van Avri.
Datum
19 november 2017

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool sinds 1974 met nu ruim 350 leerlingen, drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Erkend Sterballetschool NBOB.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Bolcombanner
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden