over ons | adverteren | sitemap | contact

Historisch hekwerk rond begraafplaats Bossche Poort hersteld


Deel deze pagina

foto: gemeente Zaltbommel
foto: gemeente Zaltbommel
Het bijzondere historisch hekwerk van de begraafplaats Bossche Poort is de afgelopen 2 jaar gerestaureerd. Bij de restauratie zijn de unieke kenmerkende elementen van het hekwerk behouden gebleven.

Wethouder Ton van Balken: “Van een aantal bomen is de stam met het hek vergroeid. En enkele beuken groeien boven op een historische hekpoer (ondersteuning) waarvan de stenen nog tussen de wortels zichtbaar zijn. Dat is echt een fraai gezicht. Deze begraafplaats, omgeven door markante oude bomen, heeft een prachtige Zaltbommelse geschiedenis en ik ben blij dat het hekwerk weer in ere is hersteld.”

Zorgvuldige restauratie
Het hekwerk verkeerde in zeer slechte staat. Er ontbraken gedeeltes en wat er nog stond was veelal verroest of beschadigd. Om de bijzondere kenmerken te kunnen behouden werd zorgvuldig onderzoek gedaan.

Architectenbureau Mazzola Partners stelde een plan op voor het behoud en herstel van het nog aanwezige historische hekwerk. Onderzoeksbureau Emmens BCA voerde hiervoor een bouwhistorisch onderzoek uit. Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen SB4 onderzocht de bomen rond en op de begraafplaats. Smederij Rombout uit Geldermalsen voerde de restauratie uit.

Rijksmonument
In 2003 zijn de hekwerken samen met het baarhuisje aangewezen tot rijksmonument. Vanwege de slechte staat waarin de hekwerken verkeerden verving de gemeente Zaltbommel vóór de aanwijzing tot rijksmonument al een substantieel deel (circa 40%) van het historische hekwerk door nieuwe hekwerken in historiserende stijl.
 
Uitgelicht
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden