over ons | adverteren | sitemap | contact

Het meisje met de gouden beentjes


Het dagelijks leven van wereldkampioene Marianne Vos


Deel deze pagina

Marianne Vos toont trots haar regenboogtrui (foto Jan van den Berg)
Marianne Vos met haar regenboogtrui (foto Jan van den Berg)
Er was eens in een heel klein dorpje hier niet zo ver vandaan een meisje met twee gouden beentjes. Als zij op de fiets stapte ging zij als bij toverslag veel harder rijden dan alle andere meisjes. Bijna overal waar ze aan de start kwam bereikte ze als eerste de finish en werd ze met goud overladen.

Hans Christian Andersen? Welnee, gewoon het dagelijkse leven van Marianne Vos. De successen die zij het afgelopen seizoen behaalde lezen weg als een sprookje. Voor iedereen die even niet op zat te letten: hier komt haar erelijst in haar eerste jaar bij de elite-dames. Wereldkampioene veldrijden, Nederlands Kampioene op de weg, Europees Kampioene op de weg en - last but not least - Wereldkampioene op de weg. En dat allemaal terwijl ze nog twintig jaar moet worden. Marianne: "Het ging het best wel lekker, ja."

Ze zit relaxed achter de tafel in haar ouderlijk huis in Babyloniënbroek. Haar moeder Conny brengt koffie met koekjes terwijl vader Henk in de tuin het materiaal staat te poetsen. Het veldritseizoen zit erop en het wegseizoen is nog niet begonnen, dus Marianne heeft even rust om terug te kijken. "Ik was zelf ook wel wat verbaasd hoe goed het vorig jaar ging. Ik was natuurlijk al wel eens wereldkampioen bij de jeugd geweest, maar in de hoogste categorie was ik met aanhaken in het begin al tevreden geweest. De eerste wedstrijden heb ik ook wel ontzettend afgezien, hoor! Maar daarna ging het beter."

Oudere dames
Hoe reageerden haar concurrenten op haar opmerkelijke debuutjaar? Het dameswielrennen wordt normaal gesproken toch beheerst door wat 'oudere' dames als Ljungskog, Bubnenkova en Ziliute. Om over Jeannie Longo maar te zwijgen. "De reacties waren eigenlijk zonder uitzondering heel leuk. 'Jij durft' zeiden ze. En daar komt bij dat ik de overwinningen niet gestolen heb, hè. Ik heb er hard voor geknokt."

Het jaar 2007 is pas haar tweede jaar als elite-dame. "Dus alles is nog redelijk nieuw. We gaan dit jaar met de DSB-ploeg weer een stapje hoger mikken. We rijden nu wel alle wereldbekerwedstrijden en ook zware etappewedstrijden als de Tour de l'Aude en de Giro d'Italia. Eens kijken hoever ik daarin kom."

Marianne's ploeg groeit dus met haar mee. Toen ze de overstap naar de DSB-ploeg maakte werden er wel een paar wenkbrauwen opgetrokken in het wielerwereldje. Wat moest zo'n talentvolle rijdster - diverse keren kampioen in de jeugdcategorieën - nu bij een ploeg die eigenlijk uit het schaatsen kwam? "Ik heb natuurlijk wel een paar aanbiedingen van andere ploegen gehad, zeker na mijn succesvolle seizoen. Maar DSB is een kapitaalkrachtig bedrijf en bereid om geld in de wielersport te steken. Dat zie je aan de sponsoring van de Ronde van Aalburg. Ik blijf gewoon bij dit team rijden."

Roodgloeiend
Over aandacht heeft ze daarbij in ieder geval niet te klagen. De weken na haar wereldtitel in Salzburg stond de telefoon roodgloeiend. Studio Sport, Langs de Lijn, alle grote dagbladen; iedereen wilde een interview met de kersverse wereldkampioene. "Het was wel even iets anders dan na mijn successen in het veldrijden. Maar ach, je went ook wel weer snel aan al die aandacht", zegt ze nuchter. "Ik geloof dat ik niemand heb hoeven teleurstellen."
Wat valt er nu nog te wensen voor de toekomst. "Oh, nog genoeg hoor! Ik ga proberen om mijn titels te prolongeren. En zoals gezegd ga ik kijken hoever ik in het algemeen klassement van een Grote Ronde kom. Bergop heb ik al wat ervaring opgedaan in de Emakumeen Bira in Baskenland, waar ik een rit won. Daar gaf ik de overwinning weg in de tijdrit, dus dat onderdeel is iets waar ik dit seizoen nog in wil verbeteren. Het mountainbiken en het schaatsen gaan op een lager pitje, want anders wordt het seizoen te overladen."

Manusje-van-alles
Vader Henk heeft inmiddels de fiets van de wereldkampioene helemaal schoon. Het racemonster in regenboogkleuren staat te glimmen tegen de camper. Henk Vos: "Ik ben een soort van manusje-van-alles voor de DSB-ploeg, chauffeur, materiaalman, verzorger. Mijn vrouw en ik volgen Marianne overal, ook in het buitenland. Die camper is dan echt een uitkomst. We hebben eens in een weekend een wedstrijd in Italië en eentje in België gereden. Toen heb ik zaterdagnacht de hele nacht doorgereden om op tijd in de buurt van Brussel te zijn, terwijl Marianne heerlijk achterin lag te slapen. Die merkte zo niets van de verplaatsing en stond zo fris als een hoentje aan de start."

Op 28 april zal de reis niet zo lang zijn naar de start van de eerste DSB 7-Dorpenomloop. Want uiteraard staat deze ook op het programma van Marianne. De wedstrijd komt letterlijk aan haar voordeur voorbij en ze heeft hem al rood omcirkeld. Haar concurrenten zijn gewaarschuwd, dus! "Ik zal natuurlijk proberen om hier goed voor de dag te komen. Het is hartstikke mooi dat Aalburg na een aantal jaren weer een eigen ronde heeft. En de familie Vos zal goed vertegenwoordigd zijn: ook mijn broer Anton doet mee, bij de amateurs."
Interview:
Jan van den Berg
Datum:
10 maart 2007
Datum
10 maart 2007

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Uitgelicht
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool sinds 1974 met nu ruim 350 leerlingen, drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Erkend Sterballetschool NBOB.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob2
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden