over ons | adverteren | sitemap | contact

Het Hurns Horeca Straatje maakt het verenigingen makkelijk


Deel deze pagina

Het dorp Hurwenen is dan wel klein, maar het heeft een bruisend verenigingsleven. Maar liefst 13 verenigingen en stichtingen organiseren jaarlijks veel activiteiten. Om al deze verenigingen tegemoet te komen in kosten en regelwerk heeft de Dorpsraad Hurwenen een interessant initiatief genomen: het Hurns Horeca Straatje.

Het Hurns Horeca Straatje bestaat uit vijf kramen die samen een 15 meter lang straatje vormen: een broodjeskraam, eetkraam, kinderkraam, kassa en een ‘vrij in te vullen’ kraam. Met vijf vinyldoeken met prachtige foto’s uit Hurwenen krijgt elke kraam een eigen Hurnse uitstraling. Het straatje is bijzonder snel opgezet: per kraam is slechts 15 minuten nodig.

Francien van Herwaarden van de Dorpsraad legt uit hoe het idee ontstaan is. “Tijdens de Zeepkistenrace van 2013 zagen we voor het eerst de noodzaak van een gezamenlijke horeca-voorziening. Voor die race alleen al waren we meer dan vijf uur kwijt met opbouwen. Van andere verenigingen kregen we het signaal dat ook zij hier tegenaan liepen. Samen met Luuk Schmits van dorpshuis De Kil heb ik het idee toen verder uitgewerkt. De basis is dat de dorpsraad de voorzieningen beschikbaar stelt om zo de gezelligheid in het dorp te behouden.”

Leefbaarheidsfonds
“Toen we in de krant over het Leefbaarheidsfonds van De Kernen hoorden was het snel geregeld. Met deze financiële injectie zijn we toen van start gegaan. Je moet niet onderschatten wat er voor nodig is: als je het hele straatje nu wilt vervangen zou dat € 20.000,- kosten. Gelukkig hoefden wij dat bedrag niet geheel te betalen dankzij de ongelofelijke steun van onze sponsors. We kregen flinke kortingen en de arbeidsuren werden vrijwel nooit gerekend.”

In de praktijk
“Als je als vereniging gebruik wil maken van het Horeca Straatje dan vraag je dat aan bij de dorpsraad, die kijkt of het vrij is. Huren gaat voor een aantrekkelijke prijs van € 100,-. We hebben dat bewust zo laag gehouden om het voor iedereen bereikbaar te maken. We vragen verder vier vrijwilligersuren voor de schoonmaak. Voor kleinschalige activiteiten rekenen we zelfs alleen acht vrijwilligersuren en verder geen geld. Het is niet de bedoeling om er winst mee te maken. Het geld wordt alleen gebruikt voor reparatie of uitbreiding.”

Dorpshuis De Kil
De Dorpsraad Hurwenen heeft een nauwe samenwerking met het dorpshuis De Kil. Francien: "Het bleek dat veel verenigingen en stichtingen moeite hebben om sponsors te vinden, iedereen viste namelijk in dezelfde vijver. Daarom was zelfs een lage zaalhuur in het dorpshuis een obstakel en stond de zaal te vaak leeg. Het dorpshuis gaat nu aanbieden om de vergaderzaal gratis te gebruiken. In ruil daarvoor geeft de vereniging dan vrijwilligersuren en een evenement retour. Zo komt er meer aanloop in het dorpshuis en verbindt je tegelijk meer mensen.”

Bijna klaar
“We hebben nu een try-out gehad met het Horeca straatje tijdens de kindervakantieweek, de zeepkistenrace en bij een bruiloft. Het is nog niet helemaal klaar voor verhuur, want er moeten nog een aantal puntjes op de ‘i’ gezet worden. Zo hebben we nog steeds geen goede opslagplek. Per 1 januari 2015 moet alles geregeld zijn en kan hij in principe elk weekend de deur uit.”
Uitgelicht
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
The Blend B.V.†
The Blend B.V.†
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden