over ons | adverteren | sitemap | contact

Herstructurering Tuinbouw levert zichtbaar resultaten op


PHTB bemiddelt waar de markt niet werkt


Deel deze pagina

werkbezoek PHTB 29 mei
Het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) voert sinds januari 2011 het herstructureringsbeleid uit waarbij de glastuinbouw en paddenstoelenteelt zich concentreert. De afgelopen jaren is in de Bommelerwaard circa 52 hectare aan kassen en bedrijfsopstallen gesloopt en 28.5 hectare aan kassen bijgebouwd. Inmiddels is ruim 2 kilometer aan natuurvriendelijke oevers aangelegd, en 800 meter vrij liggende fietspaden.

PHTB bemiddelt waar de markt niet werkt
Het PHTB stuurt er onder andere op dat de glastuinbouw en paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard zich concentreert in 7 intensiveringsgebieden. In deze gebieden kunnen tuinbouwbedrijven zich duurzaam en grootschalig ontwikkelen. Buiten deze gebieden is het beleid gericht op (vrijwillige) verplaatsing of sanering.

In vier jaar tijd veel bereikt
Directeur van het PHTB, Teun Biemond: “Wat de markt niet kan, doen we als het nodig is om de herstructureringsdoelen te bereiken. Hierbij wegen we alle risico’s af. Soms is het nodig dat wij bemiddelen of meedenken, zodat eigenaren bewegen binnen de gebieden die nodig zijn voor herstructurering”. Teun Biemond is trots op wat er de afgelopen 4 jaar al bereikt is: “Afgelopen vrijdag namen wij de bestuurders van de deelnemende overheden mee en lieten wij voorbeelden zien van wat er al gerealiseerd is.”

Zuilichem
Zij bezochten onder andere Rodalin/Linflowers in Zuilichem. Dit bedrijf kon, mede door een verplaatsingssubsidie van de provincie, op deze locatie een nieuwe kas openen die volledig is gebouwd voor chrysanten. Om de subsidie hiervoor aan te kunnen vragen, maakte PHTB afspraken met de nieuwe eigenaar van het gebied dat zij achterlieten, zodat het ook in de toekomst zeker gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is.

Bruchem
Ook bezochten zij Van Wijgerden in Bruchem. Aan dit kleinere tuinbouwbedrijf dat zich naast Primula’s ook richt op de niche-markt van eetbare bloemen, verkocht PHTB een naastgelegen perceel dat eerder niet verwerfbaar was. Dit perceel gebruikt Van Wijgerden nu voor uitbreiding van zijn bedrijf en landschappelijke inpassing. In ruil daarvoor gaf hij de tuinbouwbestemming van een ander perceel terug, omdat dat in een gebied ligt waar PHTB de tuinbouw juist wil extensiveren.

Nieuwaal
In Nieuwaal kon dankzij forse verwervingen van het PHTB een groot veehouderijbedrijf verplaatsen en komt de ontwikkeling van twee grootschalige kavels voor glastuinbouw weer een stap dichterbij.

Gameren
In Gameren is PHTB bezig met de organisatie van een kavelruil tussen 5 partijen. Wanneer dit proces – naar verwachting deze zomer – succesvol wordt afgerond, zullen de resultaten onder andere zijn dat een veehouder zijn huiskavel kan verdubbelen en dat een tuinder zijn bedrijf in een van de intensiveringsgebieden kan uitbreiden. Dit alles op een mooie en veilige manier, passend in het landschap.

Fietspad Brakel - Zaltbommel
Daarnaast is met behulp van PHTB onder andere op de Ouwelsestraat een vrijliggend fietspad aangelegd, zodat veel schoolgaande kinderen nu veilig tussen Brakel en Zaltbommel fietsen en is op veel verschillende plaatsen al gewerkt aan een mooier landschap, bijvoorbeeld door groenstroken en natuurlijkvriendelijke oevers aan te leggen.
Uitgelicht
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden