bird
donderdag 28 maart | 16.48 uur

Hallo Hier Bommel: Bart Leijten

03-05-2021 09:50
uur
Door: Rein van Willigen
bartleijten-1
• In vier seizoenen heeft Bart Leijten zijn plekje in Zaltbommel gevonden. (Foto: Rein van Willigen)

ZALTBOMMEL - "Een echte Bommelaar moet maar oordelen of ik een echte Bommelaar ben geworden", zegt de in Venray geboren Bart Leijten (1980), ijsbereider van ijssalon Hygge, het Deense woord voor ons begrip gezellig. "De Denen spreken het uit als hukke. De Noren als hikke."

Barts ijssalon zit in de Boschstraat. van Zaltbommel. "We woonden eerst in Den Bosch. We hadden een locatie op het oog; de gemeente werkte niet mee. Toen zijn mijn vrouw Piek en ik in Zaltbommel wezen kijken. Een mooie stad. Waar we nu zitten was vroeger de drukkerij All Print van Corné en Liesbeth Jegen." De drukkerij wordt overgenomen en omgetoverd tot ijssalon.

Bart vertelt honderduit. Je hoeft niet te wachten tot het ijs is gebroken. Het is vroeg, de ijssalon is nog gesloten. De liefhebbers van een kleurig ijsje zijn vanaf het begin van de middag weer welkom. Voor de smulpapen in de rij staan, is Bart uren in de weer. "Tachtig procent van de tijd ben je aan het schoonmaken, de rest van de tijd is het draaien van ijs."

Voor Bart breekt de ijstijd in 2016 aan. Daarvoor is hij op een volledig ander terrein bezig: "Onder andere bij het Openbaar Ministerie in Den Bosch, jeugd en veiligheid. In dat werk zie je het slechtste in de mens: broertjes die hun zusje prostitueren, een vader die ook de vader van het kind van zijn dochter blijkt te zijn. Je komt meer tegen dan gezond is."

Bart haalt wat dieper adem en vervolgt: "Ik relativeer mezelf, ik weet dat het uitzonderingen zijn. We leven in één van de gelukkigste landen ter wereld. We zeuren over het weer", glimlacht hij. "Afgelopen dagen had ik bijna het plan de vitrine uit te zetten, zo koud was het."

In vier seizoenen heeft Bart zijn plekje in Zaltbommel gevonden en de ijsliefhebbers hem. Na ruim twaalf jaar confrontatie met de zelfkant van de maatschappij kiest hij voor dit werk. "Ik zocht de zonnige kant van het leven." Dat vindt hij in zijn populaire ijssalon in de Boschstraat. "Mensen komen lachend een ijsje halen en gaan lachend weg. Ik ben nu een paar weken open, dan hoor je: 'Leuk dat je er weer bent!' Die lekkere onschuld; er zit niks achter."

Dat hij tachtig uur in de week draait, vindt hij geen probleem. Relativerend: "Gemiddeld is het per jaar veertig uur in de week. Ik ben tijdens de zomertijd open. Het eerste jaar was ik ook in de winter geopend. Niks te doen; ik zag het gras groeien", lacht hij.

Bart is niet over één nacht ijs gegaan. "Een opleiding ijsbereider gevolgd. In Wageningen bij het Nederlands IJscentrum." Het maken van een echt ijsje is een vak. "Sinaasappels inkoken, indikken, chocolade smelten." De veeleisende Bart in zijn rol van de Harry Potter van het ijs: "Constant testen, aanpassen. Je luistert naar wat je klanten zeggen. Is het te zoet, of juist niet. Proef je het ijs nog."

En: "Als je bosbessenijs maakt, moeten er bosbessen inzitten!" De tovenaar van het ijs gunt een blik in zijn keuken: "Suiker maakt het ijs smeuïg. Ik heb ook suikerarm ijs voor diabetici, frambozen light. Wat er aan suiker inzit, komt uit het fruit." In zijn tongstrelende diepvriescollectie ontbreekt zelfs lactose tolerant ijs niet. Net als vegan ijs. "Dan hebben de bijtjes hun best gedaan", klinkt het vertrouwelijk onder vier ogen.

Een blik in de vitrine doet watertanden. Ruim twee dozijn smaken wachten op de genieter van een bevroren lekkernij. De ijsbereider heeft zijn persoonlijk favoriete smaken: "Hazelnoot, kokos en pistache. Hazelnoot, mooi romig en veel noten erin. Die komen uit Piëmont, Italië. De meeste grondstoffen komen uit Italië. Italianen zijn ijsmeesters, zij nemen het eten serieus. Een Italiaan koestert drie dingen: God, zijn moeder en eten. Wij zijn calvinistisch, maar we leren steeds meer te genieten van het eten." Wijsgerig: "Wij nemen onze financiën serieus, het eten niet, in Italië is het net andersom, haha."

Bart blijft ondanks de invloed van corona lachen. "Mijn investering terugverdienen duurt nu geen vijf maar zeven jaar. Ieder jaar een beetje beter", klinkt hij optimistisch. "Ook al ben je maar een half jaar open, de vaste lasten gaan het hele jaar door. Ik hoop dat het snel beter gaat. Dat we met een huwelijk, verjaardag of barbecue weer met de ijskar langs mogen komen. Tenslotte heeft niemand een slechte herinnering aan een ijsje."

Rein van Willigen

Tags

hallo hier bommel,bart leijten,ijssalon hygge

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie