bird
dinsdag 03 augustus | 23.07 uur

Hallo Hier Bommel: Alexander van Bruchem

22-04-2021 09:20
uur
Door: Rein van Willigen
20210407_120414~3-1
• Alexander van Bruchem is een bekend gezicht in de Bommelerwaard. (foto: Rein van Willigen)

ZALTBOMMEL - Bijnen Uitvaartzorg is een begrip in Vught en omgeving. De onderneming telt zeven vestigingen. Sinds kort ook in Zaltbommel: Afscheidshuis De Waarden.

Uitvaartverzorger Alexander van Bruchem (1975): "Ik ken Rien Bijnen, eigenaar en uitvaartverzorger, al jaren. Na een goed gesprek was het rond. Ik krijg er alle ruimte."

Rossum
Alexander is voor velen hét gezicht in de uitvaartwereld. "Begonnen met het verkopen van rouwdrukwerk. Bij Simon Fortuyn, de broer van. Vijf jaar gedaan. Tegelijk kon ik mijn eigen bedrijf opzetten. In Rossum en later in Zaltbommel. En een rouwkamer in 't Zonnelied, Ammerzoden. Ruim veertien jaar voor mezelf bezig geweest, tot 2017." Bijnen Uitvaartzorg zit in het voormalige kantoor van Maatje Advocaten.

Wagenpark
"Ik zal je het pand laten zien", zegt de uitvaartman. In de aula wijst hij op de stoelen: "Je moet rekening houden met de coronamaatregelen." In een naastgelegen ruimte staan kisten opgesteld. Met gepaste trots: "Wij zijn de enige in de regio waar de mensen niet uit een foldertje hoeven kiezen, maar kisten, urnen en dergelijke kunnen bekijken." Een ander groot voordeel: "Het eigen wagenpark. Eigentijdse auto's: donkerblauw, bordeauxrood, zilvergrijs en zwart. En een eigen drukkerij", voegt hij eraan toe. Aansluitend de rustig gelegen familiekamers. "24-uurskamers", noemt Alexander ze. "De nabestaanden krijgen een sleutel, zodat ze dag en nacht aanwezig kunnen zijn. Bommel heeft weer een volwaardig uitvaartcentrum."

Troost
Over zijn eigen dood klinkt Alexander breekbaar. "Ik ga mijn vader weer zien. Hij is in '93 overleden, ik was 18. Dat heeft zoveel indruk gemaakt. Weet je wat ik hem zou willen vragen? 'Heb ik het goed gedaan?'" Er is dus leven na de dood? De spreker haalt diep adem: "Ik wil graag geloven dat er iets is, dat biedt me troost. Ik heb uitstekende contacten met de dominees, pastor Bertus Bus. Hem heb ik hoog zitten."

Ingetogen
Deze ervaring, naast andere, vertaalt Alexander terug in zijn werk: "Dienstbaar zijn is een cliché, maar je wilt iets toevoegen, er zijn. Uitvaartverzorger ben je 24 uur per dag, zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar. Ik zeg wel eens: 'Je bent getrouwd met de telefoon.'" Terugkomend op zijn eigen uitvaart: "Ingetogen, mensen om me heen die me dierbaar zijn. Mooie muziek. Trompetmuziek van de Gebroeders Brouwer, Heer wees mijn gids. Van Vicki Brown, Look for me in Rainbows. Van James Last, The Rare Ould Times. Zo geweldig!" benadrukt hij op dicteersnelheid. "Maar ik laat veel over aan mijn zoon, Cas."

Bankje
Zijn laatste rustplaats heeft Alexander ook voor ogen. "Recht tegenover mijn vader. Met een bankje voor mijn graf. Op de steen komt te staan: 'Ga zitten, vertel alles.'" Alexander keert terug bij zijn vak van uitvaartverzorger. "Ik vind het zo ontzettend mooi om te doen. Opleidingen gevolgd, gediplomeerd register uitvaartverzorger." De naam Alexander van Bruchem staat voor een verzorgde uitvaart. "Als ik weekenddienst heb, drink ik geen druppel. Ik houd van het leven, ik omarm het. Maar onwillekeurig houd je rekening met je werk. Als je wordt weggeroepen, dan moet je er gewoon zijn. De opmerking: 'De overledene is morgen ook nog dood', vind ik een dooddoener.'"

Eigentijds
Wat dat betreft is Alexander van de oude stempel, maar tegelijkertijd eigentijds. "Cremeren, begraven. En wat je vaker ziet, zijn natuurbegraafplaatsen, zoals de Maashorst bij Schaijk. Je ligt daar voor eeuwig. De reden dat er vaker voor wordt gekozen. Bij de Bossche Poort worden graven geruimd." Of dat betekent dat er nieuwe graven komen, is Alexander nog niet bekend. "Die vraag krijgen we regelmatig. 'Mijn ouders liggen er!' hoor je vaak. Prachtig als je tegen het park ligt."

Wensen
In het uitvaartwereldje is wel het één en ander veranderd. Alexander: "Mensen maken hun wensen kenbaar. Een uitvaart moet bij de nabestaanden passen: herinneringen moeten geen kwellingen zijn, zodat je achteraf kunt zeggen: 'Het was mooi.'"

Rein van Willigen werkt momenteel aan een nieuw boek 'Hallo Hier Bommel!'. Hierin komen interviews met creatieve bekende en minder bekende Bommelaars. De Bommelerwaardgids publiceert verkorte versies van die interviews.

Tags

hallo hier bommel,alexander van bruchem,bijnen uitvaartzorg

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
mada-banner336x336px-334x0
bvh-banner336x336px-optie2
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
bakkerij-vankeulen
metalura-336x336-balkonbeglazing2
metalura-336x336-allure
metalura-336x336-glazenwanden
metalura-336x336-showroom
metalura-336x336-steelart
metalura-336x336-terrasoverkapping
metalura-336x336-tuinkamers
metalura-336x336-windschermen
banner-bommelerwaard-336x336-1
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
happyhealthcare-banner336x336px
kimskitchen-banner336x336px
totalfitness-banner336x336px
pat-banner336x336px-v2
tuynkamer-banner336x336px
vanaken-banner336x336px
arkadya-banner336x336px-2
lsh-banner336x336px-21
groengraag-banner336px-aug21