over ons | adverteren | sitemap | contact

Haan weer terug op kerk in Poederoijen


Deel deze pagina

De kerk van de Hervormde Gemeente Poederoijen en Loevestein
(foto: hervormdpoederoijen.nl)

Vlak voor kerst, op 17 december 2015, prijkt de haan weer op de kerktoren van Poederoijen. Wethouder Bragt zal hem weer terug op zijn plaats zetten. Vanaf september 2015 restaureerde de gemeente Zaltbommel de historische kerktoren in Poederoijen. Deze was in zeer slechte staat en toe aan restauratie. Vanaf 17 december kunnen inwoners van het dorp weer genieten van het aanzicht van de robuuste kerktoren met nieuwe verlichte wijzerplaten.

Zorgvuldige restauratie

De kerktoren verkeerde in zeer slechte staat, zeker het voegwerk. Er is in de loop van de tijd een lappendeken ontstaan van verschillende herstellingen van het voegwerk. Het voegwerk is de afgelopen maanden vervangen door de firma Takkenkamp Gevelonderhoud BV. Verder zijn de uurwerkborden met wijzers uit voorzorg van de kerk gehaald, want het hout bleek op verschillende plaatsen rot. Het mechanische uurwerk, luidmotor, uurwerkborden en wijzerplaten, en motor slagwerk worden vervangen door de firma Daelmans. Firma Van Wely leidekkers verving de leien, lood en koper en verzorgde de steiger. De Bonth van Hulten deed het timmerwerk. Firma Verweij schilder combinatie verzorgde het schilderwerk. Stichting Beheer Kerkgebouwen Gelderland (SKGB) stelde het restauratie-plan op en verzorgde de coördinatie tijdens de restauratie.

Kerk kan weer 50 jaar mee
De restauratie van de kerktoren kostte ongeveer €200.000,-. Dit is grotendeels betaald door de ge-meente Zaltbommel en voor een klein gedeelte betaald uit subsidie vanuit het Besluit Rijkssubsidi-ering Instandhouding Monumenten (BRIM.) De kerk in Poederoijen kan nu zeker weer 50 jaar mee.

Omschrijving van de kerktoren en kerk
De aan de Maasdijk gelegen kerktoren werd in de 15e eeuw gebouwd en is aangewezen tot Rijksmonument. De toren is een bakstenen bouwwerk met spitsbogige galmgaten in de boven geleding en korte, ingesnoerde naaldspits. Het Mechanisch torenuurwerk is van Van Bergen, Midwolda die later voorzien is van elektrische opwinding. De klok is in 1950 vervangen door een nieuw exemplaar met inscriptie. Bij de restauratie bleven de unieke kenmerkende elementen van de toren behouden. Veel kerktorens, waaronder deze, werden in de Napoleontische tijd eigendom van de burgerlijke overheid. Daarom verzorgt de gemeente Zaltbommel het onderhoud van de kerktoren.
 
Uitgelicht
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden