over ons | adverteren | sitemap | contact

Haan weer terug op kerk in Poederoijen


Deel deze pagina

De kerk van de Hervormde Gemeente Poederoijen en Loevestein
(foto: hervormdpoederoijen.nl)

Vlak voor kerst, op 17 december 2015, prijkt de haan weer op de kerktoren van Poederoijen. Wethouder Bragt zal hem weer terug op zijn plaats zetten. Vanaf september 2015 restaureerde de gemeente Zaltbommel de historische kerktoren in Poederoijen. Deze was in zeer slechte staat en toe aan restauratie. Vanaf 17 december kunnen inwoners van het dorp weer genieten van het aanzicht van de robuuste kerktoren met nieuwe verlichte wijzerplaten.

Zorgvuldige restauratie

De kerktoren verkeerde in zeer slechte staat, zeker het voegwerk. Er is in de loop van de tijd een lappendeken ontstaan van verschillende herstellingen van het voegwerk. Het voegwerk is de afgelopen maanden vervangen door de firma Takkenkamp Gevelonderhoud BV. Verder zijn de uurwerkborden met wijzers uit voorzorg van de kerk gehaald, want het hout bleek op verschillende plaatsen rot. Het mechanische uurwerk, luidmotor, uurwerkborden en wijzerplaten, en motor slagwerk worden vervangen door de firma Daelmans. Firma Van Wely leidekkers verving de leien, lood en koper en verzorgde de steiger. De Bonth van Hulten deed het timmerwerk. Firma Verweij schilder combinatie verzorgde het schilderwerk. Stichting Beheer Kerkgebouwen Gelderland (SKGB) stelde het restauratie-plan op en verzorgde de coördinatie tijdens de restauratie.

Kerk kan weer 50 jaar mee
De restauratie van de kerktoren kostte ongeveer €200.000,-. Dit is grotendeels betaald door de ge-meente Zaltbommel en voor een klein gedeelte betaald uit subsidie vanuit het Besluit Rijkssubsidi-ering Instandhouding Monumenten (BRIM.) De kerk in Poederoijen kan nu zeker weer 50 jaar mee.

Omschrijving van de kerktoren en kerk
De aan de Maasdijk gelegen kerktoren werd in de 15e eeuw gebouwd en is aangewezen tot Rijksmonument. De toren is een bakstenen bouwwerk met spitsbogige galmgaten in de boven geleding en korte, ingesnoerde naaldspits. Het Mechanisch torenuurwerk is van Van Bergen, Midwolda die later voorzien is van elektrische opwinding. De klok is in 1950 vervangen door een nieuw exemplaar met inscriptie. Bij de restauratie bleven de unieke kenmerkende elementen van de toren behouden. Veel kerktorens, waaronder deze, werden in de Napoleontische tijd eigendom van de burgerlijke overheid. Daarom verzorgt de gemeente Zaltbommel het onderhoud van de kerktoren.
Datum
10 december 2015

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
The Blend B.V. 
The Blend B.V. 
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden